Mladosť a krása z prírody

Obrázok so súhlasom posterize/FreeDigitalPhotos.net

Obrázok so súhlasom posterize/FreeDigitalPhotos.net

Koža je najväčším orgánom nášho tela, dokážeme ňou vstrebať množstvo negatívnych i pozitívnych látok preto by sme sa mali zamyslieť, čo si na ňu natierame. Mnoho bežne dostupnej  kozmetiky obsahuje zdraviu škodlivé a dokonca karcinogénne chemické látky, čiže namiesto toho aby, ako sľubujú reklamy pleť zázračne omladili a vyhladili skôr ju znehodnotia.

Kozmetika na pultoch mnohých obchodov obsahuje napríklad Ceresin.  Ceresin je karcinogénny, upcháva póry dokonca spôsobuje závislosť pleti od produktu v ktorom sa nachádza. Po vysadení produktu s obsahom Ceresinu sa stav pleti výrazne zhorší (do kozmetiky sa pridáva aby ničil baktérie). Niektoré z konzervantov (Dimethyl oxazolidine – derivátformaldehydu,  Dibuthylphthalate,  Dibenzoylmethane)  spôsobujú alergie a sú karcinogénne. A samozrejme nechválne známe parabény, ktoré spôsobujú alergické reakcie, dermatitídy a sú vysoko toxické.

Ako sa vyhnúť týmto škodlivým a toxickým látkam v kozmetike?

Alternatívou k priemyselne vyrábaným kozmetickým prípravkom je prírodná kozmetika, alebo kozmetika bez obsahu parabénov. Ďalšou možnosť je tiež používanie prírodných  BIO za studena lisovaných prírodných olejov bez konzervačných látok a umelých farbív, kde je isté, že žiadne zdraviu škodlivé prímesi neobsahujú. Výhodou týchto olejov je, že väčšina z nich sa dá použiť nie len zvonku aj ako prísada do jedál.

Ponúkame stručný prehľad za studena lisovaných BIO olejov s priaznivými účinkami pre Vašu pleť a krásu:

MALINOVÝ OLEJ (ZO SEMIEN MALÍN)
Určený prevažne na vonkajšie použitie (samozrejme sa dá užívať aj vnútorne). Chráni pokožku po celý deň (prírodný ochranný faktor proti UV žiareniu). Okrem vyššie uvedených pozitív obsahuje množstvo antioxidanty (napr.  vitamín E, ktorý bráni starnutiu pokožky) a veľmi silný protizápalový účinok.

AVELÁNOVÝ OLEJ
Lisuje sa z divoko rastúcich plodov z Chile, ktoré sa podobajú na lieskové oriešky. Absorbuje široké spektrum UV žiarenia (faktor 8) preto sa často používa ako prísada do krémov na opaľovanie.  Pôsobí proti starnutiu pleti (vit. E) a eliminuje pigmentové škvrny. Je účinný aj v boji proti vráskam, vyhladzuje ich a spevňuje spojivové tkanivo. Zanecháva zamatový lesk na pokožke. Určený na vonkajšie použitie.

ARGANOVÝ OLEJ
Má vysoký obsah omega-3 a omega-6 mastných kyselín a prírodné karotenoidy, ktoré chránia pleť a oči pred UV žiarením.  Priamo pôsobí na tvorbu elastínu a kolagénu – prevencia strií v tehotenstve.  Zabraňuje starnutiu pleti – regeneruje, hydratuje, prinavracia vitalitu a redukuje stopy po akné a vrásky. Znižuje produkciu kožného mazu a má protizápalové účinky. Znižuje prejavy psoriázy a ekzémov. Vhodný je tiež na lámavé nechty a vlasy. Užíva sa vnútorne i zvonka.

ĽUBOVNÍKOVÝ OLEJ
Disponuje pre pleť výbornými čistiacimi a protizápalovými účinkami. Pomáha pri ošetrení spálenej pokožky pri nadmernom opaľovaní rovnako pri zapálených ranách a k ošetreniu pomliaždenín. Vnútorne sa užíva pri depresiách, nervových ťažkostiach a zníženej vitalite.

ŠÍPKOVÝ OLEJ
Pôsobí proti starnutiu pleti. Regeneruje pokožku a navracia jej pôvodnú farbu a jas. Úspešne zmierňuje alebo eliminuje kožné problémy ako sú: strie, poškodenie UV žiarením, pigmentové škvrny, jazvy, starecké škvrny, akné, ekzémy, psoriázu, lámavé nechty a poškodené vlasy. Rýchlo sa vstrebáva do pokožky a nezanecháva pocit mastnosty. Má vysoký obsah vitamínu A a E. Užíva sa vnútorne (podporuje imunitu a zlepšuje krvný tlak) i zvonka. Vďaka týmto svojim úžasným vlastnostiam je často pridávaný do rady drahých kozmetických prípravkov.

RICÍNOVÝ OLEJ
Skvelo hydratuje a regeneruje pokožku i v okolí očí a zabraňuje tvorbe vrások.  Zbavuje pokožku hlavy lupín, posilňuje vlasy a bráni ich vypadávaniu. Používa sa aj ako podporný prostriedok pri hojení pooperačných jaziev tiež vo forme teplých obkladov na boľavé kĺby. Je určený výhradne na vonkajšie použitie.

Kozmetika z výťažkov rastlín, bez parabénov:

 

Knihy s problematikou škodlivosti kozmetických prípravkov:

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
2 434 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme