Dôležitosť vitamínu K2, vitamínu D3 a vápnika pri prevencii vzniku osteoporózy a aterosklerózy

Vo svojom príspevku chcem upozorniť na dôležitosť užívania troch veľmi dôležitých substancií pri prevencii Vášho zdravia. Snažil som to napísať nie príliš „vedecky“ , ale niektoré dôležité faktory som musel uviesť napr. osteokalcín je bielkovina, ktorá zabudováva vápnik v osteoblastoch do kosti a matrix- GLA proteín je bielkovina, ktorá má schopnosť „uchopiť vápnik do chelatačnej väzby a nedovolí mu kryštalizovať v artérii. Kofaktor karboxylácie γ-glutamylkarboxylázy je dôležitý a bez neho by to nefungovalo.

Osteoporóza jej príčiny, diagnostika aj terapia je dlhodobo skúmaná a už pomerne dobre známa. Poznáme rizikové faktory, poznáme význam vitamínu D, vápnika a ostatných stopových prvkov, ale až nedávno sa začal intenzívne sledovať v prevencii vzniku osteoporózy aj vitamín K2.

lieky-free-pixabay

rôzne druhy D3 a K2 – klik na obrázok

Výskum sa zameriava hlavne na súčinnosť medzi vitamínom K (vitamín K2) a vitamínom D3, najmä pokiaľ ide o pevnosť kostí, ale sleduje sa aj význam vitamínu K2 pri vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Poznáme dobre význam vitamínu K1 v hemokoagulácii, ale význam vitamínu K2 ešte dostatočne nepoznáme (aspoň na SVK). Ako je to teda s vitamínom K? Poznáme Vitamín K1 fyllochinón (2-metyl-3-fytyl-1,4-naftochinón) vyskytujúci sa v potravinách rastlinného pôvodu a vitamín K2 alebo menachinón (2-metyl-3-(all-trans) difarnesyl-1,4-naftochinón), ktorý produkujú črevné baktérie. Vitamín K2 slúži u cicavcov ako kofaktor karboxylácie γ-glutamylkarboxylázy a endoplazmatických enzýmov. Podieľa sa na posttranslačnej karboxylácii glutamátu (Glu). Naftochinón je funkčná skupina všetkých vitamínov K, takže mechanizmus účinku je podobný pre všetky K-vitamíny. Podstatné rozdiely možno očakávať, vzhľadom na črevnú absorpciu, transport, distribúciu do tkanív a biologickú dostupnosť. Tieto rozdiely sú spôsobené rôznymi lipofilnými vlastnosťami rôznych postranných reťazcov v rôznych potravinových matriciach, v ktorých sa vyskytujú.

Vitamín K2 ide rovno do cievnej steny, kosti a tkaniva iné ako je pečeň. Existuje niekoľko rôznych foriem vitamínu K2: MK4, MK7, MK8 a MK9. Forma vitamínu K2, ktorý má najväčší význam pre zdravie je MK7. MK7 je získavaný z japonských fermentovaných sójových výrobkov Natto . Dôležitý je synergický efekt medzi vitamínom D3 a vitamínom K2, pretože títo dvaja „agenti“ spolupracujú na zvyšovaní MGP, ktorý je zodpovedný za ochranu ciev pred kalcifikáciou a za to, že vitamín K2 aktivuje hormón osteokalcín, produkovaný osteoblastami, ktorý je potrebný pri väzbe vápnika do kostnej matrice a smeruje vápnik do kostry a zároveň zabráni, aby bol vápnik uložený v artériách.

U zdravých ciev, MGP sa zhromažďuje okolo elastických vlákien tunica media (arteriálne obloženie) a „stráži“ tvorbu kryštálov vápnika. Vitamín K2 udržuje vápnik, kde je treba a bráni ukladaniu tam, kde nie je treba. Takže zatiaľ čo zvýšenie vápnika je dobré pre vaše kosti, nemusí to byť dobré pre vaše cievy a práve vitamín K2 chráni cievy pred kalcifikáciou aj v prítomnosti vysokých hladín vápnika.

Osteokalcín je bielkovina cirkulujúca v krvi, sa ukázala byť citlivým ukazovateľom stavu kostnej novotvorby. Ako už bolo spomenuté Vitamín K2 je potrebný pre γ-karboxyláciu osteokalcínu, lebo nekarboxylovaný osteokalcín (ucOC) má nižšiu schopnosť viazať kostný minerál. Stupeň γ-karboxylácie osteokalcínu sa ukazuje ako citlivý ukazovateľ hladiny vitamínu K2 v organizme. Bolo zistené, že hladiny nekarboxylovaného osteokalcínu sú vyššie u žien po menopauze ako pred ňou a výrazne vyššie u žien starších ako 70 rokov. V štúdii so 195 staršími ženami bolo relatívne riziko fraktúry krčku stehennej kosti 6x vyššie u tých, ktoré mali zvýšené hladiny nekarboxylovaného osteokalcínu na začiatku.

Nedostatok vitamínu D3 je dobre známy a je aj známa dôležitosť jeho doplnenia rôznymi doplnkami.

Dôležitý je však spomínaný synergický efekt medzi vitamínmi D3 a K2, pretože títo dvaja „agenti“ spolupracujú na zvyšovaní MGP, ktorý je zodpovedný za ochranu ciev pred kalcifikáciou. Vitamín D je „gate-keeper“ a vitamín K je „cop-keeper“ a ich vzájomná spolupráca je veľmi dôležitá. Švédska štúdia (2008) zistila, že pacientky napriek tomu, že mali dostatok vápnika, dostatok vitamínu D a mali aj dobrú denzitu kostí a napriek tomu mali pomerne veľa zlomenín. Chýbal im práve vitamín K2, ktorý spôsobuje mimo iného aj pružnosť kostí.

Vitamín K2 potrebuje spolupracovníka, a preto je spolupráca s vitamínom D3 tak dôležitá. Tieto dve látky spoločne pracujú na zvýšení MGP. V skutočnosti, MGP je tak dôležitý, že ho možno použiť ako laboratórne meradlo cievnej a srdcovej funkcie. Ak máte obavy o vaše kosti, je potrebné vyvážiť nutričnú ​triádu: vitamín D3 • vitamín K2 • vápnik

V článku spomínané vitamíny a minerálne látky kúpite:

Zvýšenie vápnika je dobré pre vaše kosti, ale nie tak dobré pre vaše tepny, ktoré sa môžu stať „zvápenatelé“. Vitamín K2 chráni cievy pred kalcifikáciou aj v prítomnosti vysokých hladín vápnika. Takže naozaj musí sa venovať pozornosť synergizmus všetkých troch týchto živín, a

k chcete mať optimalizované hodnoty. Zvýšená hladina karboxylovaného osteokalcínu vie vápnik „uchytiť“ a v osteoblastoch ho „vložiť do kosti“ a v artérii zase „zabrániť“ kalcifikácie artérie. Veľmi dôležité je tiež zistenie, že karboxylovaným osteokalcínom je možné priamo regulovať glukózu v kostrovom svale a v tukovom tkanive. Vitamín K2 spomalil rozvoj inzulínovej rezistencie aj u starších mužov a je stále viac dôkazov, že vitamín K2 má potenciálne prospešnú úlohu v metabolizme inzulínu. Inzulínová rezistencia je predzvesťou cukrovky 2 typu, rovnako ako rizikový faktor mnohých ďalších chronických ochorení. V skutočnosti, kontrola hladiny inzulínu, je jedným z účinných spôsobov, ako znížiť riziko vzniku chronických ochorení, vrátane vysokého krvného tlaku, ochorení srdca a rakoviny. Zvýšenie počtu chorôb súvisiacich s inzulínom, ktorého sme teraz svedkami, je kvôli nedostatku pohybu v kombinácii s nadmernou konzumáciou sacharidov a fruktózy v priemernej strave a aj preto, že zdroj vitamínu K2 často chýba. Skoro každý má nedostatok vitamínu K2, – rovnako ako väčšina ľudí trpí nedostatkom vitamínu D. Väčšina ľudí má len toľko vitamínu K1 zo stravy pre udržanie dostatočnej hemokoagulácie, ale nemá dosť vitamínu K2 pre zabezpečenie ochrany pred mnohými zdravotnými problémami.

Autor: Blažíček,P. Laboratórium špeciálnych metód Alpha Medical Bratislava

EZOpress k vitamínom K2 a D3 odporúča dopĺňať ani nie tak Vápnik (nakoľko ho máme v strave dostatok a spôsobuje kalcifikáciu – ešte väčšiu lámavosť kostí), ale Horčík, vitamín A a vitamin C. Viac o dávkovaní a správnom pomere v článku.

Úloha vitamínu C pre posilnenie kostí:

– Stimuluje rast buniek ktoré tvoria kosti
– Zabraňuje degradácii kosti inhibíciou buniek absorbujúcich tkanivo kosti
– Tlmí oxidačný stres (starnutie)
– Je nevyhnutný pre syntézu kolagénu

Ak je vitamínu C málo, množia sa Osteoklasty (bunky, ktoré degradujú kosti), a Osteoblasty sa nevytvárajú (kostné bunky, ktoré ukladajú minerály a tvoria novú kostnú hmotu)

Aj štúdie ukázali, že pacienti s častými zlomeninami mali nižšie hladiny vitamínu C.

Ľudia, niektoré druhy opíc, morčatá, indický netopier, pstruh dúhový a losos na rozdiel od ostatných živočíchov, si nedokážu vytvárať žiadny vitamín C. Len pre zaujímavosť mačky syntetizujú viac než 15 násobok odporúčanej dennej dávky pre ľudí. Koza až 15 gramov denne.

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
6 939 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme