Acai – rastlina obnovy organizmu

Organic_Acai_

Pre viac info klik na obrázok

Využitie plodov palmy acai je pre väčšinu sveta relatívne novým objavom, hoci je známe po stáročia. Acai pokrýva rozľahlé plochy pralesov naprieč celou Amazóniou a vďaka lahodnej chuti svojich plodov dodnes predstauje pre domorodé obyvateľstvo obľúbenú súčasť stravy. Tmavé modrofialové bobule, ktoré svojím vzhľadom vzdialene pripomínajú kanadské čučoriedky, si v západnom svete ako prví obľúbili športovci, predovšetkým hráči futbalu a vyznávači surfingu. Oceňovali rýchle dodanie energie a zvýšenie obranyschopnosti organizmu. Modernej civilizácii sa plody acai vo veľkom štýle predstavili až v 90. rokoch 20. storočia vďaka talkshow známej americkej moderátorky Oprah Winfrey. V priebehu hodiny sa tak do nich zamilovali milióny Američanov a potom aj zvyšok sveta.

Typickým miestom pre palmu acai je hlboký amazonský dažďový prales, uprostred doposiaľ nedotknutého ekosystému. Úžasná biodiverzita, ktorá sa svojou pestrosťou nedá porovnať so žiadnym iným miestom na svete, vytvára absolútne unikátne prostredie. Na jeden aker pôdy tu v symbióze rastie 750 rôznych stromov a 1 500 druhov vyšších rastlín. Vzduch sa vyznačuje mimoriadne vysokým obsahom kyslíka, ktorým z 20% zásobuje celú našu planétu. Pravidelné záplavy, v našich zemepisných šírkach vnímané skôr ako negatívny jav, tu naopak prinášajú úrodnú pôdu, ktorá sa tak neustále vyživuje a obnovuje.

Palma rastie na brehoch riek a jej plody zbierajú od júla do decembra miestni farmári (hovoria si „ribeirinhos“) výhradne ručne, s použitím mačety. Potom ich ukladajú do lodičiek a plavia do najbližšieho miesta spracovania. Plody acai sú asi 2–3 cm veľké a rastú vo zväzkoch podobných strapcom hrozna. Každá bobuľa obsahuje jedno veľké semeno, ktoré predstavuje až 90% hmotnosti. Zvyšok tvorí šupka a najdôležitejšia časť rastliny – dužina.

Vzhľadom na krátku vegetačnú aktivitu je možnosť transportu čerstvých plodov do iných častí sveta v podstate nemožná. Preto patrí medzi bežne dostupné produkty najčastejšie šťava, ktorá je ale vzhľadom na svoju nízku koncentráciu vhodná skôr ako bežný nápoj. Vrchol ponuky potom tvorí extrakt, ktorý vo forme prášku obsahuje vysoko koncentrované účinné látky. Vyrába sa lyofilizáciou čerstvo zbieraných bobúľ, ktoré si tak zachovávajú takmer 100 % všetkých nutričných látok.

Acai obsahuje významné množstvo pre telo dôležitých biologických látok. Vitamíny B1, B2, B3, A, C a E, minerály, nenasýtené mastné kyseliny, aminokyseliny, flavonoidy, bielkoviny, vlákninu a predovšetkým antioxidanty. Podľa stupnice ORAC majú najvyššiu hladinu zo všetkých druhov ovocia. Klinické štúdie preukázali trojnásobné zvýšenie aktivity antioxidačných mechanizmov už pri jednorazovom užití extraktu z acai. Nedávno publikovaná štúdia poukázala na prínos acai u diabetických pacientov. Po mesiaci užívania sa u pacientov s nadváhou znateľne znížila lačná glykémia, hladina cirkulujúceho inzulínu aj hladina celkového a LDL cholesterolu.

Acai môže úspešne dopĺňať aj liečebnú terapiu v prípade rôznych chronických chorôb, napr. artritídy. Podľa výsledkov štúdie účinne tlmí aktivitu enzýmov, ktoré sa podieľajú na zápalových procesoch. Nesteroidné protizápalové prípravky s obsahom kyseliny acetylsalicylovej, diklofenaku alebo ibuprofenu, ktoré sa často užívajú, sa síce tiež zameriavajú na túto skupinu enzýmov, ale s acai sa dá účinok dosiahnuť šetrným spôsobom.

Acai sa odporúča pri zvýšenej fyzickej a psychickej aktivite.

Pomáha v časoch podávania športových výkonov, ale aj v čase pracovného stresu alebo v období skúšok.
V poslednom čase sa acai veľmi vyzdvihuje ako prostriedok na zázračné a rýchle schudnutie, čo samozrejme nie je pravda. Ale v kombinácii správnej výživy s dostatkom pohybu môže pri používaní acai klesnúť hmotnosť, čo je pravdepodobne dôsledok odstránenia stresového účinku voľných radikálov a povzbudenia metabolizmu.

Všetky informácie uvedené na tejto stránke sú len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú zákazníkov k tvrdeniam, že majú tieto produkty liečivé účinky.

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
1 460 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme