AMARANT – bezlepková super obilnina

CHARAKTERISTIKA AMARANTU

amarant

Amarant
pre viac info klik na obrázok

Amarant pochádza z Južnej Ameriky. Bol základnou potravinou Inkov a Aztékov (nazývali ho „svätým zrnom“) a dnes je považovaný za plodinu budúcnosti. U nás je amarant známy pod názvom láskavec a pestuje sa ako okrasná rastlina. Patrí medzi pseudoobilniny.

Amarant obsahuje kvalitné rastlinné bielkoviny, hlavne esenciálnu aminokyselinu lyzín, ktorá podporuje tvorbu mozgových buniek a má dôležitý vplyv na duševný rozvoj detí. Pre svoj obsah vlákniny, vitamínov (B1, B2, C a E), minerálnych látok a stopových prvkov (draslík, fosfor, horčík, mangán, meď, selén, sodík, vápnik, zinok a železo) patrí medzi najvýživnejšie rastliny na svete. Jeho rastlinný tuk obsahuje veľké množstvo nenasýtených mastných kyselín, ktoré pôsobia v organizme na znižovanie zlého cholesterolu v krvi.

V obchodoch nájdeme amarantovú múku, olej, vločky, semienka, cestoviny či extrudované chlebíky. Amarant býva aj súčasťou niektorých sladkostí, ako sú amarantové chrumky, tyčinky, sušienky či dokonca detská výživa. U nás je známa hlavne amarantová múka a výrobky z nej, ktoré neobsahujú lepok a sú preto vhodné pre výživu ľudí s celiakiou, čiže pri bezlepkovej diéte. Ale i pre celkom zdravých ľudí má kvôli vysokej nutričnej hodnote amarantu význam napríklad čiastočne nahrádzať pšeničnú múku amarantovou múkou. Pri vytvorení zmesi amarantu s pšenicou, alebo ryžou dostaneme vyváženú zmes, ktorá odpovedá zloženiu proteínu vaječného bielku a je vhodná pre športovcov, ťažko pracujúcich, pacientov v rekonvalescencii atď. Amarant je vhodný aj pre vegetariánov a vegánov kvôli dodaniu kvalitných bielkovín. Unikátne je zastúpenie cukrov v amarantovej múke, pretože amarant neobsahuje jednoduché cukry, iba zložené, má preto nízky glykemický index a je vhodný pri diabetickej diéte u ľudí trpiacich cukrovkou a u obéznych ľudí.

AMARANT – PRÍPRAVA

Amarant vždy prepláchneme vodou. Jeho príprava je podobná príprave ryže, tj. 1 hrnček amarantových semienok na 1,5-2 hrnčeky vody a štipku soli. Varí sa, až pokiaľ sa všetka voda neodparí, cca 20 minút. Používa sa hlavne ako príloha k jedlám.

AMARANT – RECEPTY

Amarant s kuracími prsiami (2 porcie)

Ingrediencie: 1 ks kuracích pŕs, 1 PL olivového oleja, 6 ks olív, 200 g uvarených amarantových semien, korenie, soľ.

Amarant uvaríme podľa postupu uvedeného v príprave amarantu. Kuracie prsia umyjeme, osušíme a nakrájame na tenké rezance. V miske ich zmiešajte s korením a soľou. Na rozpálenej panvici s olivovým olejom ich opražíme dozlatista z každej strany. Následne zmiešame uvarený amarant s nakrájanými olivami a servírujeme s opraženými kuracími prsiami.

Zdroj: paula.sk

Všetky informácie uvedené na tejto stránke sú len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú zákazníkov k tvrdeniam, že majú tieto produkty liečivé účinky.

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
1 807 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme