Mungo fazuľa a červená šošovica. Nesmú chýbať vo vašom jedálničku!

Strukoviny sú bohatou zásobárňou cenných látok, ktoré pomáhajú udržiavať pevné zdravie, vitalitu i štíhlosť. Predstavujú dôležitú súčasť jedálnička nielen dospelých, ale aj detí. Z hľadiska trávenia i výživovej hodnoty sú pre najmenších stvorené napríklad červená šošovica a mungo fazuľa.

Strukoviny a stravovanie

Strukoviny sú predovšetkým kvalitným zdrojom proteínov, rozpustnej i nerozpustnej vlákniny, vitamínov (skupiny B), minerálov (vápnik, železo, zinok, fosfor, selén) a ďalších látok (flavonoidy). Predstavujú dostupnú a aj lacnú náhradu bielkovín pre tých ľudí, ktorí nekonzumujú mäso. Obsahujú tiež komplexné sacharidy, ktoré majú schopnosť nasýtiť na dlhšiu dobu, pretože energia z nich sa uvoľňuje postupne. Užitočné sú tiež pre diabetikov, pretože nespôsobujú výkyvy krvného cukru. Ak sa konzumujú pravidelne, niekoľkokrát do týždňa, pomáhajú odstrániť zápchu, hemoroidy atď. Viaceré výskumy naznačujú, že dokážu ochrániť pred vznikom rakoviny hrubého čreva a rakovinou prsníka.

Aké sú ďalšie zdravotné výhody konzumácie strukovín? Vďaka obsahu vlákniny znižujú hladinu cholesterolu v krvi, posilňujú imunitný systém a sú prevenciou civilizačných ochorení (cukrovka, infarkt a pod.). Považujú sa tiež sa slušný zdroj železa, ktorého nedostatok je najčastejšou príčinou anémie. Preto by ich mali vo zvýšenej miere konzumovať napríklad športovci i ženy, ktoré trpia silným menštruačným krvácaním.

Červená šošovica

Okrem toho, že je červená šošovica doslova nabitá živinami, známa je aj svojou jemnou chuťou a rýchlym spôsobom prípravy. Pripravuje sa podobným spôsobom ako iné strukoviny s tým rozdielom, že je hotová už do 10 minút.

sosovica,cervena

Červená šošovica
free photo www.pixabay.com

Disponuje naozaj slušnými dávkami proteínov, preto ju veľmi často konzumujú vegáni a vegetariáni. Patrí medzi strukoviny, ktoré by nemali chýbať ani v jedálničku detí, pretože je ľahšie stráviteľná a nemá výraznú chuť ako iné strukoviny. Podľa niektorých odborníkov ju môžu konzumovať už deti od šiesteho mesiaca. Vhodná je tiež pre tých, ktorí držia diétu, pretože má nízky glykemický index (zasýti nadlho). Prospešná je tiež pre ľudí so sklonmi k depresii, neurózam a smútku. Ak ste si doteraz mysleli, že najviac železa obsahuje špenát, mýlite sa. Červená šošovica ho obsahuje viac. Navyše v kombinácii s ďalšími živinami je výborným prostriedkom pre zlepšenie krvotvorby.

Červená šošovica teda obsahuje najmä kvalitné proteíny, vlákninu, železo, viaceré antioxidanty, vitamíny skupiny B, horčík, vápnik, fosfor a ďalšie.

Mungo fazuľa

Mungo fazuľa pochádza z Indie a odtiaľ sa rozšírila aj do ďalších krajín. Napríklad Číňania ju poznajú už tisíce rokov. Používali ju nielen v kuchyni, ale aj na detoxikáciu organizmu. Podobne, ako iné strukoviny sa môže variť, alebo sa dá využiť proces klíčenia.

mungo-fazula

Mungo fazuľa
free photo www.pixabay.com

Mungo fazuľa je bohatá na bielkoviny, komplexné sacharidy, vlákninu, vitamíny skupiny B, ale aj vitamín C a K. Z minerálov sú zastúpené železo, horčík, fosfor, meď a mangán. Podobne, ako červená šošovica, aj mungo fazuľa patrí medzi strukoviny, ktoré sú vhodné pre malé deti. Dospelým pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi, chráni pred rakovinovými ochoreniami. Vďaka tomu, že obsahuje fytoestrogén, je prospešná pre ženy v klimaktériu. Mungo fazuľa má nízky glykemický index, čiže je vhodná pre cukrovkárov a ľudí, ktorí držia diéty. Kvalitné proteíny sú prospešné pre športovcov. V tradičnej čínskej medicíne ju liečitelia používali aj ako prostriedok, ktorý pomáhal zbaviť sa akné a kožných problémov.

Zdroj: zdravie.cvicte.sk

Všetky informácie uvedené na tejto stránke sú len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú zákazníkov k tvrdeniam, že majú tieto produkty liečivé účinky.

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
1 389 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme