Sú geneticky modifikované potraviny (GMO) nebezpečné?

GMO – 20 rokov v potravinách bez toho, aby sme o tom vedeli

Kontroverzné GMO /Geneticky Modifikované Organizmy/. Jedna skupina tvrdí, že pestovanie GM plodín vyrieši hlad v poniektorých krajinách. Za jeho podporu dokonca lobuje aj organizácia GreenPeace. No faktom je, že podľa dostupných údajov sa dnes v EÚ vyhadzuje až 50% potravín. Faktom aj je, že roľníci, ktorí sa na pestovanie GM plodín dali, sa stali finančnými otrokmi firmy Monsanto.

Sú ale GM plodiny nebezpečné pre človeka?

Patrick Linhart, BSc., potravinový kritik

Patrick Linhart, BSc., potravinový kritik

GM plodiny a potravinové produkty s GMO sa stali veľmi rozporuplnou témou, ktorá delí spotrebiteľov na dva rozdielne tábory. Avšak máloktorý spotrebiteľ vie, že už 20 rokov sa pomocou GMO vyrábajú prídavné látky. Dali ste si dnes syr? Tak ste jedli GMO bez toho, aby ste o tom, čo i len tušili. Ako si myslíte, že sa dnes vyrába syridlo? Z teľacích žalúdkov, uvoľňovaním enzýmov, ako tomu bolo pôvodne v minulosti? Nie. S pomocou GMO. Čo je lepšie? Zabiť niekoľko tisíc teliatok ročne kvôli enzýmu, nachádzajúcom sa v ich žalúdku, pomocou ktorého sa vyrába syridlo, alebo “bezbolestne pomocou využitia GMO”? No na syrovom výrobku túto informáciu určite nenájdete. A čo napríklad EÚ legislatíva, ktorá dáva za povinnosť výrobcovi uvádzať použitie GMO iba v prípade, že jeho obsah je vo výrobku vyšší než 0.9%?!

Čím viac sa o GMO dozvedám, tým viac zisťujem, že o ňom nič neviem. Každopádne kvôli zvýšenej spotrebe herbicídu na pestovanie GM plodín mám na pestovanie a konzumáciu GM plodín jasný názor.
Patrick Linhart, BSc., potravinový kritik

Ale vráťme sa spätne k otázke, či je GMO škodlivé, alebo nie. Veď určité GM plodiny firmy Monsanta sú napríklad odolné voči herbicídu Roundup Ready, ktorý obsahuje v USA zakázanú a v EÚ i naďalej povolenú látku Glyfosát. Zvyšuje sa pestovaním GM plodín jeho spotreba?

Je Glyfosát toxický?

Monsanto tvrdilo, že prípravok Roundup, obsahujúci túto látku je biologicky odbúrateľný, pričom sa dokázalo, že firma vedome klamala a falšovala výsledky testov. Takisto sa vo Francúzsku zakázala jeho zavádzajúca reklama a súčasný francúzsky premiér lobuje za jeho zákaz. Veď Glyfosát je predsa látka, ktorá sa ďalej rozkladá v zemi a tak vznikajú ešte nebezpečnejšie karcinogénne látky. Používanie tohto herbicídu je finančne výhodné akurát tak pre jeho predajcu a poľnohospodárov a ich biznis, keďže sa jeho plošným užívaním zvyšuje úroda plodín, alebo vysušuje ešte nedozreté obilie. Pritom použitím herbicídu obsahujúcim Glyfosát sa zabíja všetko živé a kontaminuje pôda a voda, ktorú pijeme. Táto látka sa nachádza podľa nezávislých testov aj v moči ľudí dokonca aj v morských rybách, keďže sa spodnými vodami dostáva do potokov a následne do mora. Prednedávnom krajiny EÚ hlasovali za jeho zákaz, či obnovenie licencie na jeho používanie na ďalších 5 rokov. Vďaka Nemecku, a lobingu nemeckej kancelárky Merkelovej nakoniec návrh na obnovenie jeho licencie prešiel a tak sa bude týmto herbicídom i naďalej kontaminovať Európa minimálne do roku 2022. Ale vráťme sa späť ku GMO.

Je samotné GMO nebezpečné pre konzumáciu, alebo nie? Zvyšuje jeho pestovanie spotrebu spomínaného herbicídu?

Opýtali sme sa dvoch ľudí, s úplne rozdielnymi názormi a argumentmi, aby ste si vy, čitatelia, mohli urobiť lepší názor.

Autor: Potravinový Kritik Patrick Linhart, BSc
Facebooková stránka: Vieš čo ješ?

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
2 129 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme