Moringa Oleifera – zázračný strom života. Prírodný liek na civilizačné choroby.

Moringa Oleifera – je strom, nazývaný tiež „Strom života“ ktorý pôvodne pochádza z Himalájskej oblasti. V miestach výskytu vysoko cenený pre zaujímavý obsah látok. Tieto látky sú významné tak z hľadiska výživy, ako i obsahu minerálov, antioxidantov a jednoduchých cukrov. Je rozšírený do Afriky, Ázie a Južnej Ameriky. Na africkom kontinente sa vyskytuje v rôznych lokalitách od rovníka na juh i na sever až po pásmo Sahelu pod púšťou Sahara. V oblasti afrického Sahelu, kde je výrazné striedanie počasia, obdobie sucha a obdobie dažďov, strom Moringa plní niekoľko významných funkcií ako ekologickú, výživovú a liečiteľskú.

Listy Moringy z oblasti Sahelu, vzhľadom k vysokej intenzite slnečného žiarenia a s tým súvisiacou zvýšenou tvorbou chlorofylu, vykazujú vysoký obsah dôležitých látok (minerály, aminokyseliny a vitamíny).

moringa-listy-free-download-pixabay-4032597_960_720.jpg

VYUŽITIE V LIEČITEĽSTVE, LIEČBE A PREVENCII CHORÔB

Liečivé účinky, hlavne produkty zo sušených listov sa pre ich účinky z hľadiska farmakologickej aktivity, obsahu fytochemických látok a zlúčenín úspešne využívajú v alternatívnej medicíne aj vo vyspelých západných krajinách.

V štúdiách liečivých vlastností Moringy, hlavne produktov zo sušených listov boli zistené výrazné terapeutické účinky pri cukrovke. Tento účinok na zmierňovanie glukózovej intolerancie sa pripisuje vysokému obsahu polyfenolov.

Látky ako quercetín-3-glykozid (Q-3-G), glykozidy, chlorogénová kyselina a ďalšie významné látky a zlúčeniny fytoterapeuticky pôsobia ako antidiabetiká a zmierňujú dôsledky ochorenia cukrovky ako i s tým spojené ďalšie zdravotné riziká.

Boli zistené protizápalové účinky, protirakovinové účinky, účinky na zlepšenie stavu štítnej žľazy (regulácia činnosti) ako i hypoglykemický potenciál.

V listoch Moringy sa nachádza väčšina zo 45 rastlinných antioxidantov a 34 druhov protizápalových farmaceuticky účinných zlúčenín, ktoré boli analyzované v rastlinných materiáloch.

Moringa má vzácnu kombináciu už spomenutých látok, ktoré vykazujú aj antibakteriálneantifungálne aktivity, znižujú hladinu cholesterolu, vykazujú antiepileptickú aktivitu a pôsobia ako obehové stimulanty.

LIEČITEĽSKÁ FUNKCIA

organic-moringa-powder-bio-moringa-v-prasku-200g.jpg

Moringa – Klik na obrázok

spočíva vo využívaní častí stromu Moringa na prevenciu a liečbu chorôb:

EKOLOGICKÁ FUNKCIA

Spočíva v tom že strom v období dažďov kumuluje v kmeni a hlavne v koreňoch veľké množstvo vody ktorú zadržuje v pôde v období sucha, a tým i produkciu listovej hmoty v období sucha.

VÝŽIVOVÁ FUNKCIA

Spočíva v tom, že počas celého obdobia sucha keď je nedostatok inej potravy sú listy, kvety a plody (zelené struky) významným zdrojom potravy (vitamínovminerálov, aminokyselín a iných).

VYSOKÝ KRVNÝ TLAK A SRDCOVOCIEVNE CHOROBY

Jednou z hlavných príčin chorôb a úmrtí vo vyspelých krajinách je vysoký krvný tlak a srdcovo-cievne choroby. Moringa Oleifera obsahuje kombináciu vysokého obsahu vitamínu C a vápnika v dobre stráviteľnej a prijateľnej forme.

Vysoký obsah ďalších vitamínov, minerálov (90), aminokyselín (19), esenciálnych aminokyselín (10) a ďalších piatich významných zlúčenín dáva záruku pre dobrú kondíciu srdcovo-cievneho systému a priamo vplýva na znižovanie a vyrovnávanie vysokého krvného tlaku.

moringa-prasok-free-download-pixabay-1506196_960_720.jpg

Moringa prášok – Klik na obrázok

ZÁPALY MOČOVÝCH CIEST A CROHNOVA CHOROBA

V listoch Moringy Oleiferi sa nachádza vysoký obsah antioxidantov (45), ďalších látok a zlúčenín, ktoré pôsobia protizápalovo, a to hlavne v oblasti močových ciest a tráviaceho ústrojenstva. Tieto obsiahnuté látky priaznivo ovplyvňujú liečebný proces týchto orgánov a terapeuticky pôsobia pri potláčaní dôsledkov týchto ochorení.

Dobré výsledky boli dosiahnuté pri kombinovanom užívaní sušených listov Moringi Oleiferi a bezlepkovej obilniny Sorghum Bicolor, pre zmierňovanie dôsledkov a prejavou Crohnovej choroby.

KĹBY A POHYBOVÉ ÚSTROJENSTVO

Zárukou fytoterapeutických účinkov je vysoký obsah látok (amynokyselín) ako hystidín, prolín, čo sú látky, ktoré sa používajú pri liečbe reumatoidnej artritídy a prolín terapeuticky pôsobí na správnu činnosť a funkciu obnovy kĺbov, kĺbových výsteliek, chrupaviek a šliach.

RESPIRAČNÉ OCHORENIA A ASTMA

Moringa Oleifera obsahuje komplex výživných látok pre správnu výživu a činnosť ľudského organizmu. Z toho dôvodu sú sušené listy tejto rastliny považované za komplexnú výživu pre ľudské telo, nakoľko obsahuje väčšinu aminokyselín a fytozlúčenín, ktoré sú významné pre zdravú činnosť ľudského organizmu. Látky obsiahnuté v sušených listoch Moringi Oleiferi, ako glycín, serín, hystidín podporujú a priamo ovplyvňujú imunitný systém, terapeuticky pôsobia pri astme, zlepšujú odolnosť voči vírusom, baktériám a iným mikroorganizmom, ktoré sú pre ľudský organizmus škodlivé a tým zabraňujú rozvinutiu respiračných chorôb.

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
4 773 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme