Dajte si do poriadku črevo (mikrobióm) – zbavíte sa mnohých problémov

Črevný mikrobióm ovplyvňuje kvalitu a dĺžku ľudského života. V rámci biotechnológií je po DNA druhé najrýchlejšie sa rozvíjajúce odvetvie.

Napriek tomu mnoho ľudí neprikladá dostatočný dôraz tomu, ako sa stravuje a ako si zabezpečuje zdravý obsah črevnej mikrobioty. Ba čo viac, ešte menej ľudí si uvedomuje súvislosť medzi zdravým črevom a nespočetným množstvom chorôb, ktoré následne v organizme vznikajú z dôvodu dysbiózy a následne kandidózy, syndrómu priepustnosti (presakovaniu) čreva či dráždivého tračníka, ulceróznej kolitídy, Crohnovej chorobe, … čo neskôr spôsobuje alergie,  zníženú imunitu až autoimunitné ochorenie a mnohé, pre bežného človeka nesúvisiace choroby až po civilizačné ochorenia.

Preto je v prvom rade pri každom probléme potrebné zmeniť stravu a užívať kvalitné PRE a PRObiotiká. Viac info v článku a rozhovore:

Tento článok čítajte ďalej iba v prípade ak!

  • Máte syndróm priepustného (deravého) čreva – ZIPS? Do vašej krvi presakujú škodlivé látky, ktoré sa do krvi nesmú dostať a mali by črevom z tela odísť ako odpad. Tieto látky spôsobujú zápal nízkeho stupňa o ktorom dlhé roky neviete.
  • Máte často nafúknuté brucho, zápchu alebo hnačku? Diagnostika u lekára ukazuje, že by ste mali byť zdraví? Pravdepodobne trpíte syndrómom dráždivého čreva – IBS.
  • Máte problém schudnúť? Nadváha a metabolický syndróm sú spojené so zápalmi nízkeho stupňa a sprevádzajú vznik chronických a autoimunitných ochorení.
  • Často a intenzívne športujete? Vaša črevná bariéra je vystavovaná zvýšenému zaťaženiu. Práve športovci majú často syndróm presakujúceho (deravého) čreva. Zdravý mikrobióm potrebujete aj pre správne vstrebávanie živín a regeneráciu svalov.

Jedna z najdôležitejších látok, ktorej syntézu zabezpečuje celý rad baktérií v čreve (ak sú v poriadku) je Kyselina maslová (butyrát), ktorá pomáha udržiavať črevnú bariéru neporušenú tým, že slúži ako hlavný zdroj energie pre epitelové bunky lemujúce hrubé črevo a stimuluje rast a diferencovanie epiteliálnych buniek. Ďalej je známe, že butyrát stimuluje produkciu hlienu pohárikovými bunkami. Ak je táto mukózna vrstva narušená, mikroorganizmy môžu priľnúť k bunkám, ktoré lemujú určité oblasti tenkého čreva. Epitel a hlien spolu tvoria bariéru proti patogénom, …

Butyrát sa nachádza v masle, syre a mlieku od kráv pasúcich sa vonku na tráve. Oveľa viac sa ho však vytvorí v tele konzumáciou vlákniny.

V prípade zdravotných problémov je viac než žiadúce užívať cielené produkty na moduláciu črevného mikrobiómu, ktorých výrobca môže zaručiť, že sa jedná o PRE a PRObiotiká s podloženými štúdiami na ľuďoch. Toto garantuje napríklad spoločnosť iProbio. Ich koncept  bol vytvorený a publikovaný Dr. Alojzom Bombom, cielený na konkrétny účinok: tlmenie zápalu, alergií, funkčných porúch trávenia, zlepšovanie funkcie črevnej bariéry a imunity.

Celkovú hmotnosť 1,5 – 2 kg čistej bakteriálnej masy tvorí viac ako 2.000 rôznych druhov mikroorganizmov, spolu 100 biliónov baktérií. Oni tieto baktérie viac ako 20 rokov dôkladne skúmajú a pripravujú tie najúčinnejšie cielené probiotiká a prebiotiká.

Využívajú pri tom synergický potenciál medzi baktériami a látkami ako sú napríklad a Omega3 kyseliny alebo flavonoidy, ktoré preukázateľne potencujú (zlepšujú) vlastnosti probiotík a ich účinok na ľudské telo. Všetky produkty sú založené na klinických a funkčných experimentoch s overiteľnými výsledkami.
Esenciou konceptu cielených (potencovaných) produktov modulácie črevného mikrobiómu je:

  • Kmeňová špecifickosť zvolených baktérií (cielené probiotiká)
  • Biologická aktivita účinných látok (cielené prebiotiká)
  • Vysoká účinnosť a tolerancia zvolených kmeňov a potencujúcich látok
  • Cielené na konkrétny účinok: tlmenie zápalu, alergií, funkčných porúch trávenia
  • Produkty s klinicky preukázaným účinkom
  • Balenie zaručuje dlhodobú stabilitu a kvalitu
  • Produkty neobsahujú žiadne mliečne výrobky, škrob, cukor, pšenicu, lepok, droždie, sóju, kukuricu, vajcia, ryby, mäkkýše, soľ, orechy, umelé farbivá, konzervačné látky ani sladidlá či GMO

Ak však máte zdravotný problém, ktorý neviete vyriešiť a ste ochotný investovať do kompletného rozboru vášho mikrobiómu (sekvenčnú analýzu vzorkiek stolice vykonávajú nemeckí analytici v renomovanom laboratóriu) a na základe toho získať iProbio 2.0 ® – nové a silnejšie personalizované probiotiká a prebiotiká (vyrábajú ich špičkoví farmaceuti v Holandsku), pri objednávke na stránke iProbio uveďte zľavový kód „RAJ … zľava platí pri ľubovoľnej objednávke … viac info

Ak nemáte vážny problém, siahnite po cielených a pritom voľne dostupných prebiotikách, ktoré pozitívne ovplyvňujú dôležité funkcie mikrobiómu a to najmä rozmnoženie probiotických baktérií, ktoré tvoria protizápalové látky. Ide o anaeróbne kmene, ktoré sa nedajú vytvoriť vo forme bežného probiotického prípravku:

Mikrobióm+® prvé cielené flavobiotikum

Mikrobióm+

• Jedinečne a prospešne upravuje rovnováhu mikrobiómu
• Rozvíja probiotické baktérie, ktoré regenerujú črevnú stenu a bariéru
• Prispieva k prirodzenej tvorbe butyrátu

Pozitívna spätná väzba od zákazníkov pri:

• syndróm presakujúceho (deravého) čreva ZIPS,
• histamínová intolerancia HIT
• syndróm dráždivého čreva IBS
• zápalové ochorenia IBD: ulcerózna kolitída a Crohnova choroba,
• funkčné poruchy trávenia

5 ÚČINKOV PREPARÁTU K ZDRAVÉMU MIKROBIÓMU

1. Obnovuje črevnú bariéru

Priepustná črevná bariéra je príčinou vzniku zápalových procesov, ktoré vedú k chronickým chorobám. Aktívne flavonoidy priamo účinkujú v črevnom lumene tým, že chránia a výrazne zlepšujú funkciu črevnej bariéry. Zastavujú tak procesy vedúce k chronickým ochoreniam.

2. Aktivuje imunitu a znižuje zápal

Kombinácia flavonoidov v unikátnom flavobiotiku Mikrobióm+® aktivuje imunitný systém a znižuje zápal čreva: vo výsledku sa zvýšia hladiny butyrá-tu a znížia sa hladiny kalprotektínu, čo poukazuje na znížené zaťaženie mikrobiómu patogénmi.

3. Výrazne zlepšuje zloženie mirobiómu

In-vitro štúdie ukázali, že Mikrobióm+® indukuje rast butyrát-produkujúcich bakteriálnych druhov, predo-všetkým Clostridium Cluster XIVa a Roseburia spp. Tieto klástre sú známe aj ich protizápalovým účinkom. Sú zdrojom energie pre tvorbu buniek črevnej steny a tesných spojení, čo je dôležité pri presakujúcom hrubom čreve.

4. Lepší antioxidant ako vitamín C

Mikrobióm+® je metabolizovaný črevnou mikrobiotou, a preto sa aktívne metabolity uvoľňujú v lúmene čreva. Výsledkom je priamy účinok, ktorý ďalej znižuje zápal, znižuje oxidačný stres a podporuje fungovanie imunitného systému zaťažovaného napríklad aj pri intenzívnom športovaní

5. Účinkuje pri IBD

Mikrobióm+® vedie k zvýšeniu butyrátu, acetátu a pro-pionátu. Butyrát má úlohu ako protizápalové činidlo, predovšetkým prostredníctvom inhibície aktivácie NF-κB v bunkách hrubého čreva. Práve dysregulácia aktivity NF-κB sa často pozoruje pri zápalových ochoreniach čriev, ako je ulcerózna kolitída a Crohnova choroba.

Kombinácia flavonoidov je testovaná in vitro aj klinicky s veľmi dobrými výsledkami. Klinicky boli preukázané 3 hlavné efekty:

1) Mastné kyseliny s krátkym reťazcom
Po 12 týždňoch denného príjmu Mikrobióm+® sa podiel butyrátu na celkovom SCFA významne zvýšil. Okrem toho sa pomer butyrátu k acetátu významne zvýšil v skupine Mikrobióm+® v porovnaní so skupinou s placebom -> zvýšenie tvorby butyrátu je extrémne dôležité pri potláčaní chronického zápalu a zápalu čriev.

2) Zmeny v mikrobióme
Po 12-týždňovej intervencii medzi skupinami Mikrobióm+® a placebom sa pozoroval nárast butyrát-produkujúceho klástra Clostridium cluster XIVa so zmenou oproti východiskovej hodnote o 43,9 % v intervencii v porovnaní s 15,9 % v skupine s placebom. -> Tento výsledok poukazuje na fakt že flavonoidy dokážu meniť mikrobióm a obohacovať ich o probiotické baktérie, ktoré sa nedajú vyrobiť ako
suplement avšak majú zásadný vplyv na ľudské zdravie.

3) Hladiny kalprotektínu
Po 12 týždňoch dennej suplementácie Mikrobióm+® sa ukázalo silné zníženie fekálneho kalprotektínu v porovnaní so skupinou s placebom. Toto zníženie odráža zníženie záťaže patogénmi v čreve a rovnako poukazuje na zníženie črevného zápalu napr. pri IBD.
Viac o dokázaných výskumných vlastnostiach sa dočítate v priloženom dokumente „white paper

HIT na Trávenie+®

HIT na Trávenie+Cielené probiotikum, ktoré podporí vaše trávenie, a to aj pri histamínovej intolerancii a celiakii. Zohľadňuje nároky ľudí s poškodeným a citlivým trávením tak, aby bol absolútne limitovaný výskyt nežiadúcich účinkov.

Pozitívna spätná väzba od zákazníkov pri:

• Funkčné poruchy trávenia
• Celiakia
• HIT
• GE reflux
• Dyspepsia
• Syndróm dráždivého čreva IBS

 

5 ÚČINKOV PREPARÁTU K ZDRAVÉMU MIKROBIÓMU

1. Napomáha štiepiť lepok

HIT na Trávenie+® pomocou bakteriálnych hydrolyzátov pomáha pôsobiť proti toxickým účinkom peptidov odvodených od gliadínu ich štiepením či už v kombinácií s tráviacimi enzýmami alebo  samostatne, čo vedie k zníženiu zápalu.

2. Posilňuje tolerancie-schopnosť organizmu

Vybrané bakteriálne kmene sa zameriavajú priamo na symptómy spojené s HIT, neprodukujú histamín a tak sú vhodné aj pre ľudí s histamínovou intoleranciou (HIT).

3. Zlepšuje zloženie mikrobiómu

Probiotiká pomáhajú ovplyvniť celkové zloženie črevnej mikrobioty podporou rastu prospešných baktérií a inhibíciou rastu potenciálne škodlivých mikróbov. Rôznorodá a vyvážená črevná mikrobiota je spojená s lepšou imunitnou funkciou a zníženým zápalom. Zvýšenie počtu laktobacilov a bifidobaktérií bolo pozorované u ľudí aj po ukončení probiotickej kúry.

4. Posilnenie črevnej bariéry

Súhra medzi vybranými kmeňmi laktobacilov a bifidobaktérií a Omega-3 mastnými kyselinami v probiotikách HIT na Trávenie+® pomáha udržiavať integritu črevnej steny a interaguje s imunitnými bunkami hostiteľa. Posilnenie integrity črevnej bariéry napomáha zabrániť prechodu alergénov a toxínov do krvného obehu.

5. Zlepšenie celkovej kvality života

Po šiestich týždňoch suplementácie sa závažnosť symptómov IBS podľa stupníC hodnotenia GSRS, IBS-SSSa BSFS v skupine s probiotikami významne znížila v porovnaní s placebom. Podobné výsledky boli dosiahnuté aj v prípade funkčných porúch trávenia.

Kombinácia 5 vedecky overených probiotických kmeňov je testovaná klinicky aj in vitro s veľmi dobrými výsledkami:

Klinicky boli preukázané 2 hlavné efekty:

1) Zníženie závažnosti ťažkostí symptómov u ľudí s IBS
Po 8 týždňoch denného príjmu HIT na Trávenie +® sa závažnosť symptómov IBS podľa stupnice hodnotenia IBS-SSS v skupine s probiotikami významne znížila v porovnaní s placebom. Tento istý trend bolo možné pozorovať aj v prípade zníženia závažnosti gastrointestinálnych symptómov.

2) Zvýšenie celkového počtu probiotických baktérií
Po 8 týždňoch denného príjmu HIT na Trávenie +® bol preukázaný nárast v počtoch anaeróbov ako aj
baktérií mliečneho kvasenia a bifidobaktérií, čo výrazným spôsobom prispelo k náprave črevnej dysbiózy.

In vitro boli preukázané viaceré efekty, najvýznamnejší z nich:

Modulácia produkcie IL-6 a oxidačného stresu modelovými črevnými bunkami vystavenými PT-
gliadínu trávenému probiotickými baktériami

V prítomnosti PT-gliadínu/probiotík, nebolo možné pozorovať žiadne zvýšenie IL-6, namiesto toho bolo
pozorované významné zníženie produkcie IL-6 v porovnaní s kontrolnými bunkami, čo naznačuje
protizápalový ochranný efekt probiotík.
Viac o dokázaných výskumných vlastnostiach sa dočítate v priloženom dokumente „white paper

iMunobiom+®

iMunobiom+

Produkt moduluje imunitu 3 zložkami:

• Probiotický kmeň: Lacticaseibacillus rhamnosus CRL1505 (Lr1505)
• 450 mh (1,3)-(1,6)-ß-D-glukán s dlhým reťazcom izolovaným z kvasinky Saccharomyes cerevisiae
• 800 I.U. Vitamín D3 (cholekalciferol) z rastlinného zdroja

Cielené na prevenciu :

• Infekcie horných ciest dýchacích
• faryngitíd
• tonzilitíd
• hnačky

Kombinácia vedecky overeného probiotického kmeňa je testovaná klinicky aj in vitro vo viac ako 35 štúdiách s veľmi dobrými výsledkami:

1) Zníženie závažnosti a incidencie gastrointestinálnych a respiračných infekcií
Výsledky štúdie, realizovanej na skupine detí vo veku 2-5 rokov naznačujú výrazné zmiernenie závažnosti a zníženie incidencie gastrointestinálnych a respiračných infekcií najmä u malých detí a to priamym antimikrobiálnym účinkom a posilnením funkcie slizničnej bariéry v dôsledku účinkov baktérie Lr1505 na vrodenú aj adaptívnu imunitu.

2) Udržanie optimálneho stavu imunitného systému a fyzickej kondície
Výsledky štúdie mechanizmu účinku, realizovanej na dospelej populácií 60 zdravých jedincov poukázali aj na schopnosť teplom-usmrtenej baktérie Lr1505 udržať optimálny stav imunitného systému ako aj fyzickú kondíciu pôsobením na pDC bunky a ich aktiváciou, ktoré ovplyvňujú funkcie celého imunitného systému, čo potvrdilo imunomodulačný potenciál živého kmeňa Lr1505.

Beta-glukán (1,3)-(1,6)-ß-D-glukán s dlhým reťazcom izolovaný z kvasinky Saccharomcyes cerevisiae, stimuluje imunitné bunky v čreve, aby spustili nešpecifickú alebo špecifickú imunitnú odpoveď, ktorá aktivuje takzvané „scavenger cells“(makrofágy) v Peyerových plakoch. Podporou bielych krviniek tento beta-glukán vo veľkej miere prispieva k boju proti baktériám, hubám a parazitom, ktoré spôsobujú choroby .

Vitamín D
Údaje in vitro ukazujú, že okrem modulácie vrodených imunitných buniek podporuje vitamín D aj
tolerogénnejší imunologický stav. Údaje in vivo zo zvierat a zo štúdií suplementácie vitamínu D u ľudí
preukázali priaznivé účinky vitamínu D na funkcie imunitného systému, najmä v kontexte
autoimunity.
Viac o dokázaných výskumných vlastnostiach sa dočítate v priloženom dokumente „white paper

Živé mikroorganizmy môžu byť prítomné v mnohých potravinách a doplnkoch výživy, ale len charakterizované kmene s vedecky dokázaným účinkom na zdravie by sa mali nazývať probiotikami … viac info

Produkty iProbio si viete objednať prostredníctvom obchodu BIOpotravinyRAJ.sk. Pri objednávke 3 ks (odporúčanej 3 mesačnej dávky) je nastavená zľava a viete si v tej istej objednávke dať do košíka ďalšie produkty z týchto kategorií.

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
284 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme