Pohyb

Tri základné piliere na ktorých stojí naše zdravie je myslenie – emócie, pohyb – dýchanie a strava.

Mysleniu sme sa venovali v minulom čísle. Naše telá sú ako spojené nádoby. Ak ovplyvňujeme duchovné a duševné telá precítenou láskou, milovaním, odpúšťaním a pozitívnym myslením, prebiehajú zmeny aj v našom fyzickom tele a opačne. Ak zasahujeme napr. na energoinformčnej úrovni ovplyvňujeme tým jemnohmotnejšie telá ale aj hrubohmotnejšie – materiálne. Čím je úroveň pôsobenia vyššia, tým je účinnejšia, ale zároveň ťažšie prijateľná pre väčšinu ľudí.

Aj na základe vyjadrenia MUDr. Dolejšovej zo stretnutia liečiteľov a lekárov českých krajín a Slovenska, by liečba mala prebiehať v poradí: vlastná pomoc, zmena stravy, fytoterapia, akupunktura, homeopatia, homeotoxikológia, farmakoterapia, chirurgia. Žiaľ dennodenne vídame, že ľudia si volia postup opačný. Ak už vystriedali lekárov a problémy pretrvávajú, vyhľadajú liečiteľa, od ktorého väčšinou očakávajú zázraky opäť bez toho aby niečo zmenili sami. Len málokto si uvedomuje to, čo píše Lao C´ v knihe O Tau a cnosti: „…treba pôsobiť na to, čo tu ešte nie je…“, teda liečiť v zárodku a nie už rozvinutú chorobu. Ak dokážeme nájsť príčinu choroby a neliečiť len následky ale zmeniť svoje nesprávne návyky, choroba zmizne, lebo už nie je dôvod aby nám ukazovala kde robíme chyby.

Je až zarážajúce, že v úmrtnosti na civilizačné choroby sme medzi všetkými krajinami sveta v „TOP 10“, ba čo viac muži obsadili najvyššie priečky. Jeden z dôvodov je aj nedostatočný pohyb. Podľa Prof. MUDr. V. Palisa, DrSc., by človek denne mal prejsť aspoň 5 km pešo. Ideálny by bol dennodenný intenzívny pohyb trvajúci aspoň 20 minút, pri ktorom sa telo dobre spotí a vylúči toxíny. Dnešný človek zje za rok v priemere 3 kg chémie. Na také množstvo toxínov naše telo programované nebolo a tak mu musíme pomôcť vylúčiť to von. Lymfatický systém nemá pumpu ako cievny srdce a tak dokáže lymfa prúdiť iba vďaka kontrakcii svalov.

stockimages

obrázok so súhlasom stockimages / FreeDigitalPhotos.net

V závislosti na tom aký sme konštitučný typ by sme si mali vybrať aj druh pravidelného pohybu. Ľuďom s krvnou skupinou 0 a B vyhovujú viac dynamické športy a „áčkarom“ Joga, Kalanetika… Dnes k nám už preniklo množstvo východných zdravotných cvičení ako Tai či, Čchi-kung, Päť Tibeťanov, … a pritom zabúdame na tanec a spev, ktoré odjakživa patrili ku kultúre každého národa, pri ktorých sa ľudia uvolnili a zregenerovali svoje sily niekedy aj pod vplyvom omamných látok, ktoré sa podávali cielene – liečebne. Čoraz väčšej obľube sa teší „Tanec života“ – u nás nazývaný Orientálny-brušný tanec. Brušný tanec je jednou z najstarších tanečných foriem. Ženy ním vyjadrovali svoje city a spätosť s prírodou. Tancom sa uvoľnia bloky a napätia. Zlepší sa pohyblivosť kĺbov, posilní svalstvo chrbta, panvy, upravia sa menštruačné a klimakterické problémy. Brušný tanec nie je obmedzený vekom ani postavou. Žena sa naučí pracovať s prapôvodnou ženskou energiou, ktorá jej umožní objaviť svoju ženskosť, krásu a sebavedomie.

Naše telo potrebuje veľmi široké spektrum prirodzených pohybov, ktoré rozvíjajú našu silu, vytrvalosť, výbušnosť, ale aj koordináciu a pružnosť. Neuvedomujeme si, že to niekedy tvorilo schopnosť prežiť. Ako každodenný pohyb odporúčam rýchlu chôdzu, beh, skákanie, drepy, kľaky, ťah a dvíhanie, rôzne výdrže, stojky, plazenie, šplhanie, lezenie, … tak ako to robia deti, ktoré často visia za ruky, či nohy. Dnes to ľudia obmedzujú na plávanie, bicykel, bežky, halové športy, či fitko, poprípade si idú zabehať alebo sa prejsť, v ideálnom prípade do prírody.

Aktívny pohyb je dobre zakončiť saunou, ktorá sa žiaľ, u nás ešte vždy neteší takej obľube, ako to bolo napríklad v stredoveku. Vtedy verejné kúpele boli zároveň semeniskom nerestí, a tak ich cirkev rad radom likvidovala. Dnes je najúčinnejšia infračervená sauna, ktorá vyplaví až 60-krát viac toxínov z tela a to z oveľa väčšej hĺbky ako klasická fínska. Bodku za saunou môžeme urobiť správnou masážou – či už ájurvédskou, thajskou, lymfodrenážnou, Shiatsu, alebo reflexnou spojenou s baňkovaním, moxovaním či inými technikami – aby sa odstránili bloky a uvolnili vytvorené spazmy.

Ing. Peter Tóth

Chi Running je beh inšpirovaný Tai Chi, ktorý vám pomôže pomocou systému cvičenia prirodzeným spôsobom behať efektívne, ľahko, prirodzene a bez zranení. Vďaka správnemu držaniu tela a pomocou gravitácie váš beh dostane úplne inú dimenziu. Cieľom je odnaučiť sa neefektívne a neprirodzené pohyby pri behu a znova objaviť váš prirodzený spôsob behania … viac info v článku:

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
7 113 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme