Strava v zime

Energia obdobia zimy je čínskou medicínou definovaná ako voda. K elementu vody patrí jangový orgán – močový mechúr a jinový – obličky, ktoré nemôžu správne fungovať bez striedajúceho sa primeraného chladu a tepla. A naopak extrémnym teplom v zime (prekúrenými miestnosťami) si vyčerpávame JIN ktorý nás má v lete ochladzovať. Veľký chlad zase ako vonkajší vplyv napáda obličky. Ak k tomu pridáme emócie – strach a obavy (s ktorými sa dennodenne stretáva väčšina ľudí) a pretkáme to negatívnymi partnerskými vzťahmi, energia obličiek nám vyprchá ani sa nenazdáme. Získať späť vyhasnutú prenatálnu energiu  (je to energia ktorú nám dali do vienka naši rodičia) však nie je možné. Dopĺňať ju postnatálnou energiou z pankreasu aj pomocou správnej stravy však možné je.

Otázkou zostáva, ktoré potraviny nám v tom pomôžu a naopak ktoré to ešte zhoršia.

digitalart

obrázok so súhlasom digitalart / FreeDigitalPhotos.net

Po úprave stravy ktorú klientovi odporučím sa často stretávam s vyjadrením, že „môj dedo jedol všetko a zomrel ako 90 ročný len preto, lebo spadol z koňa“. Je to naozaj pravda, on jedol všetko čo mu rástlo v záhrade alebo na poli, kde okrem trusu zvierat nepoužíval žiadne umelé hnojivá. Neboli továrne na spracovávanie potravín a teda ani žiadne polotovary a v nich rôzne chemické látky. A ani mu na um neprišlo, že by vôbec mohol jesť ovocie a zeleninu z Južnej Ameriky, Austrálie, Afriky a podobne. Tie majú za úlohu ochladzovať v tropických horúčavách. Ak ich skonzumujeme u nás a ešte k tomu v zime, organizmus sa extrémne ochladí. Poklesne imunita a vírusy s baktériami majú v organizme zelenú, lebo ich nedokáže už v dostatočnej miere likvidovať, nakoľko sa venuje prehrievaniu. Ja sa veľmi dobre pamätám, keď sme na Mikuláša stáli v zime dlhé rady na pomaranče, mandarinky, ananás, burské oriešky… Potom sme ich doma premrznutí zjedli, lebo sme si mysleli, že vitamíny nám urobia dobre. Lenže chlad zvonka i zvnútra urobil svoje. O týždeň boli plné ordinácie, poloprázdne triedy v škole a vyhlásili sa uhoľné prázdniny.

A to sme nespomenuli, že ovocie sa oberá ešte zelené, ožiari sa a chemicky konzervuje, aby cestu k nám vydržalo. Niekedy sa v zime jedlo len naše ovocie, ktoré si ľudia  nasušili, poprípade zavarili, či už uvarili lekvár, samozrejme bez cukru a konzervačných prísad. Takto upravené ovocie svoj mierne ochladzujúci charakter zmenilo na ohrievajúci. Malá štipka soli tomu len napomohla.

Ak by sme to mali zhrnúť: U nás rastúce ovocie ochladzuje okrem hrozna a malín. Naopak čerešne a višne mierne prehrievajú. Podobne je to aj so zeleninou, ktorá je ochladzujúca, okrem cibule, cesnaku, kapusty, kelu, kalerábu, petržlenu (koreň),… a preto ju v zime konzumujeme skôr tepelne upravenú. Prevahu má tvoriť koreňová zelenina varená do 20 minút, popr. naparovaná, blanšírovaná, dusená,… lebo po tomto čase sa jej zásadotvorný účinok začína meniť na prekysľujúci. Jej obsah z celkového množstva jedla v zime by mal tvoriť cca 30%. Nesmieme zabudnúť na dlho kvasenú zeleninu, ktorú si naši predkovia nakladali do sudov. Krátko kvasenú zeleninu – pickles používame hlavne v lete, lebo má ochladzujúci účinok. Pre tých, čo konzumujú obilniny a strukoviny, je na vyváženie energií nevyhnutná. Strukoviny sa najprv močia, obvaria v ďalšej vode, ktorá sa tiež vyleje a potom varia v tlakovom hrnci s riasou Kombu, kvôli eliminácii nafukovania, … Riasy sa starajú o naše obličky cenným zložením minerálnych látok spolu s fazuľou (hokaido, azuki – pre vodnaté = JINOVÉ obličky, väčšie fazule – pre JANGOVÉ = stiahnuté obličky). Konzumovanie výrobkov zo sóje (sójové mäso, mlieko, jogurty, tofu, tavenýr,…) ochladzuj. Sója obsahuje inhibítor (brzdu) produkcie enzýmu trypsín, ktorý štiepi bielkoviny. Preto východné národy sójové bôby nechávali fermentovať, čím naopak vzniknú produkty, ktoré sú stráviteľnejšie (shoyu, miso, tempeh, natto,…). Takto upravená sója už nebráni štiepeniu bielkovín. Denná konzumácia miso polievky znižuje cholesterol, alkalizuje krv, ruší pôsobenie niektorých karcinogénov, paralyzuje účinok rádioaktívneho žiarenia a neutralizuje účinok znečisteného ovzdušia. Nepasterizované miso je bohatým zdrojom enzýmov, napomáha tráveniu a asimilácii potravy.

  • Doba klíčenia a namáčania orechov a semien – obrázok

Z obilnín podľa TČM dilatované obličky prehrieva hlavne pohánka, ktorá naopak nie je vhodná pre deti, starých ľudí a v tehotenstve. Dodáva veľa energie, aj sexuálnej. Naopak kukurica je ochladzujúca a preto by sa mala konzumovať len v lete. Okrem toho, že dnes už nemáte istotu, že ktoré obilniny a strukoviny nie sú GMO, pestujú sa veľmi neekologicky a preto ich konzumáciu neodporúčam, ako je popísané v článku:

To čo ale prehrieva, sú tuky. Pre našinca je najvhodnejšie maslo od voľne sa pasúcich kráv, alebo maslo GHI, ktoré naši predkovia volali prepustené maslo. Na zimu si nachystali aj veľké množstvo tuku, z rôznych živočíchov, ktoré chovali. Toxíny v dnešných zmeskách sa žiaľ ukladajú práve v týchto tukoch a preto je dobré, ak vieme ako boli kŕmené. Masť či mäso z takej mangalice je lepšie ako z prasaťa. Pre vegetariánov, ale nie len pre nich, je ideálny BIO panenský kokosový olej.

Rôzny spôsob úpravy potravín spôsobuje rôzne energetické deje. Napríklad prehrievajúca špaldová pšenica, keď sa naklíči sa stáva extrémne ochladzujúcou. Najlepší spôsob prípravy pokrmov v zime je pomalé dlhé dusenie na miernom ohni. Dodá obličkám dobrý, nie príliš silný JANG. Obličky ho potrebujú pre svoju funkciu filtrácie. Oheň a teplo prechádza hlboko do vnútra upravovaného jedla a z nich do vášho tela, práve tam, kde sú uložené obličky. Preťažené obličky sa mimo iného prejavujú tým, že človek trpí chladom (má studené nohy a končeky prstov na rukách). Zažívanie prebieha veľmi pomaly a je ťažké stráviť aj kvalitné jedlo. V takomto prípade je tu skvelá rada našich múdrych babičiek: Ohrejte si nohy v nádobe so slanou horúcou vodou – až vám sčervenajú. Ucítite, ako sa vám blahodarné teplo rozleje po celom tele!

Energetické pôsobenie rôznych čajov je odlišný a vyžadoval by si rozsiahly článok.

Odporúčam si zabezpečiť prehľadný plagát so zoznamom potravín, kde je deľba na – horúce, teplé, neutrálne, osviežujúce a studené.

Autor: Ing. Peter Tóth

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
6 311 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme