Stravovanie podľa 5 elementov

V novom roku si dávame predsavzatia týkajúce sa zdravia: „Prestanem fajčiť, schudnem, začnem sa stravovať zdravo,…“

Mnohí hľadajú rôzne očistné techniky, hlavne po sviatočnom obžerstve. O prečistení organizmu sa už napísalo neskutočne veľa. Cieľom však nie je jesť všetko a potom sa zbavovať následkov, lebo to vyčerpáva orgány a skracuje život.

Oveľa účinnejšie je sa zdravo stravovať priebežne. 

marin

obrázok so súhlasom marin / FreeDigitalPhotos.net

Ale čo je to zdravá strava? Kontroverzných filozofií o zdravej výžive sú plné nie len časopisy a noviny, ale aj knihy. Lekári a liečitelia tiež nie sú výnimkou, nakoľko čo človek to iné odporúčanie.

Existuje však niekoľko základných pravidiel, ktoré by si mal uvedomovať každý, kto chce byť zdravý. Súčasná konzumácia spracovaných potravín, cukru, bielej múky, obilnín, mlieka a výrobkov z nich presahuje odporúčané množstvo niekoľkokrát. Je pomaly ľahšie vymenovať potraviny v ktorých sa niektoré z týchto jedov aspoň skryte nenachádzajú. Človeku potom nezostáva priestor na požívanie vlákniny, vitamínov a minerálnych látok. Na vlastnú škodu jeme málo čerstvých, nespracovaných potravín, pretože ich považujeme za nedôstojné modernému človeku. Pritom kedysi to boli základné potraviny jednoduchého človeka, ktorý bol oveľa zdravší ako bohatý, ktorý mal dostatok všetkého. Túžba mať stravu ako tí bohatí, viedla človeka k rafinácii cukru a soli, pasterizácii a homogenizácii mlieka, a bieleniu múky. Ani nie pred sto rokmi bola biela múka neznámy pojem. Tak ako sa obilie pomlelo, tak sa z neho pieklo. Samozrejme s kváskom a nie droždím. Pretože kvások má tú „zázračnú“ schopnosť znížiť obsah lektínov, ako lepok a podobne. Dnes pekárne v snahe vyhovieť čoraz silnejším požiadavkám na zdravú výživu pridávajú k hladkej pšeničnej múke aj otruby. Finálny produkt nesie názov grahamové pečivo. Nejeden výživár sa však chytá za hlavu, ak si prečíta zloženie „ešte zdravšieho“ cereálneho pečiva. Ani nie tak dávno sa zaviedla povinnosť, že na poličke v predajni pri každom pečive musia byť popísané jednotlivé zložky z ktorých je chlieb pripravený. Akonáhle ľudia začali toto zloženie čítať, predajnosť jednotlivých pekárenských výrobkov klesala. A tak sa dnes Éčka nahrádzajú pre človeka neznámimi pojmami. Na základe vedeckých výskumov vyplynulo, že náhradou 140g chleba rovnakým množstvom ovsených vločiek sa znížila po troch týždňoch hladina cholesterolu v krvi priemerne o 25 mg/100 ml. Obilniny by nemali tvoriť polovicu prijímanej potravy u človeka, ktorý je pomalý metabolický typ, ako sa to odporúčalo predtým, lebo aj obilie sa v tráviacom trakte mení na cukor a cukor je hlavná prozápalová látka. Minimalizujte produkty ako špaldová pšenica, guľatá ryža natural, pšeno, jačmenné krúpy, amarant, raž, ovos, v zime pohánka a v lete kukurica. Občas vločky, cestoviny a ojedinele aj celozrnné múky mleté na kamenných mlynoch.

Vegetarián, vegán ale aj všežravec nesmieme zabudnúť, že zelenina patrí ku každému jedlu. Prečisťuje tráviaci trakt a obsahuje množstvo enzýmov potrebných pre trávenie. Zelenina má byť  hlavne v lete surová,  alebo krátko varená do 5 minút a v zime dlho varená do 20 minút (po tomto čase začína mať prekysľujúci charakter, ako každá varená strava), kvasená, …

S ovocím to tiež nepreháňajme, obsahuje veľa cukru a má ochladzujúci charakter. Hlavne to tropické, takže pozor v zime. Ak ho ovšem konzumujeme ak je vonku chladno, môžeme ho podusiť so štipkou solikuzu.

Strukoviny sú takisto ťažko stráviteľné, kvôli vysokému obsahu lektínov, hlavne sója. Preto ich jedzme špeciálne upravené a len v malom množstve. Varíme ich so zeleninou a kúskom morských rias, Vodu v ktorej ich predtým namáčame zlejeme, por. aj prvú vodu v ktorej ich privediem k varu. Potom ich varíme v tlakovom hrnci.

Postupne vynechávame alkohol, agresívne lieky, povzbudzujúce nápoje a prostriedky, umelé sladidlá, čokoládu, cukor, melasu, … A hlavne medzi posledným jedlom večer a prvým jedlom na druhý deň dodržiavať minimálne 14, ešte lepšie 18 hodín. Ak konzumujete mäso, nekombinujte to s obilninami. Z mäsa sa zemerajte hlavne na ryby, hydinu (bez antibiotík a hormónov) a mäso z voľne sa pasúcich zvierat. Postupne úplne vysaďte mlieko a mliečne výrobky. Zo začiatku ako sladidlo môžeme použiť med. Ideálne riešenie je používať stéviu, či nízkokalorický cukor xylitol, alebo bezkalorický erythritol.

Do polievky môžete pridať malé množstvo miso pasty.

Ak nechceme byť chorý, kým zmeníme jedálniček, mali by sme konzumovať zelené sladkovodné riasy, alebo doplnky výživy vo forme komplexnej vlákniny (hrubá-jemná, rozpustná-nerozpustná), nasýtenej laktogénnymi baktériami a minerálnymi látkami. Vláknina patrí do skupiny nevyužiteľných polysacharidov. A v tom je jej sila, lebo čistí črevá a upravuje ich peristaltiku. Tým znižuje riziko chorôb od zápchy a hnačky počnúc až po diverkulózu a rakovinu hrubého čreva. Je nevyhnutným doplnkom pri liečbe diabetikov, kožných chorôbalergií, hypertenzie, redukcii telesnej hmotnosti… Tieto podmienky splňuje preparát Probiosan alebo rôzne „zelené potraviny“.

V Čechách už zriadili Národný úrad pre obezitu, nakoľko z posledných výskumov vyplynulo, že každý druhý človek má nadváhu. Ak si myslíme, že na Slovensku sme na tom lepšie tak sa mýlime. V USA už pred desiatkami rokov zaviedli, že chudí ľudia platia nižšie poistenie. Len u nás pretrváva názor „priber, lebo zle vyzeráš“. Pritom existuje nezvratný dôkaz o tom, že inteligencia sa vyvinula zo striedmosti, pretože tí namiesto čokolády a iných sladkosti (z čoho sa mozog rozvíjať nevie) jedli nespracované potraviny. Zamyslime sa teda nad tým čo jeme, alebo čo dávame svojim deťom. Ak sme žili v nevedomosti doteraz, nechcime aby aj ďalšia generácia bola taká, alebo ešte viac chorá ako my, len preto, lebo je pohodlnejšie nevybočiť zo zabehaných koľají, aj keď už vieme, že sa stravujeme nesprávne.

Čínska medicína je postavená filozofii piatich elementov. Nájdeme tam popísané aj chute, ktoré podporujú jednotlivé orgány ale zároveň ich nadmerné používanie ich likviduje. Zhrniem, to nižšie, ale nesúhlasím so všetkým, ako som vyššie už vysvetlil:

Element dreva – stromu (pečeňžlčník) bude podporovať chuť kyslá z prírodne kvasenej zeleniny. Naopak ocot bude spôsobovať cirhózu pečene. Z obilnín to bude hlavne pšenica, ktorá rozpustí aj žlčníkové kamene. Jačmeň (krúpy) – zvláčňuje, zmäkčuje, rozpúšťa cysty v prsníkoch pomáha riešiť rakovinu prostaty, vytvára psychickú a fyzickú pružnosť. Mladý zelený jačmeň – Green barley ako najmladší člen z radu zelených potravín Energy, príde na trh presne na jar, keď ho budeme môcť užívať bez problémov, pretože v zime by nás príliš ochladzoval. Ovos nahý obsahuje najviac bielkovín a tukov a preto naopak pri onkologických problémoch vhodný nie je, ale dodáva veľa energie a prehrieva. Nie náhodou ním kŕmia kone a dávali ho niekedy aj vojakom.

Element ohňa (srdce a tenké črevo) podporia horčíny napr. z púpavy, ale nie z kávy. Z obilnín je to kukurica. Pozor lebo ochladzuje a tak ju konzumuje len v lete. Tí, čo majú zväčšené srdce by sa jej mali vyhýbať stále. Naopak pri srdcovom záchvate je nápomocná.

Zem (žalúdok, slezinu, pankreas) harmonizuje chuť sladká a pankreas bude liečiť dyňa Hokaido, či varená cibuľa a iné zeleninové nápoje. Naopak cukor v každej forme nám tento orgán oslabí. Napriek tomu, že pšeno je jedna z potravín, ktorá pomáha liečiť cukrovku ju diabetici skoro vôbec nekonzumujú.

Ku kovu (pľúca a hrubé črevo) patrí chuť pikantná, čo využívajú v tropických krajinách, kde chladnička nie je tak samozrejmá ako u nás a musia ju nahradiť pikantnými pokrmami aby zlikvidovali do čreva preniknuté baktérie. Preto sa u nich nich používajú čili papričky. U nás to však vhodné nie je a už vôbec nie feferónky. Každodennou pochutinou a liečivom číslo jedna je Miso. Okrem mnohých pozitívnych účinkov je schopné z tela odstrániť aj ťažké kovy a rádioaktivitu. Balzamom na črevo je ryža natural guľatá (podlhovastá ochladzuje). Je najľahšie stráviteľnou obilninou, lebo ryža rastie vo vode a už ju netreba namáčať. Rozvarená v tlakovom hrnci vhodná aj pri rakovine hrubého čreva. Prepasírovaná aj pre kojencov miesto iných nezdravých náhrad mlieka.

Soľ podporuje činnosť obličiek, ale len jej nepatrné množstvo. Musí vždy prejsť varom. Priemerný človek jej skonzumuje 5x viac, ako sú obličky schopné zniesť. Oveľa efektívnejšie je dochucovať prírodne fermentovanou Miso pastou, alebo sójovou omáčkou Shoyu, ktorá zreje v drevených sudoch. Istým riešením pre tých čo majú narušený živel vody a majú chuť dosoľovať, je pripraviť si Gomasio z nelúpaného sezamu a morskej soli. Uvoľnené obličky harmonizuje fazuľa azuki a pohánka, stiahnuté naopak uvoľňuje veľká fazuľa.

Informácie o tom ako zdravo žiť by sa mali vyučovať už na základnej škole. Žiaľ nikto o to záujem nemá, lebo by skolabovalo hospodárstvo, ktoré žije z chorých = nevedomých ľudí. Napriek tomu vzniká na Slovensku čím ďalej tým viac predajní so zdravou výživou a centier, kde sa tieto zásady aj vyučujú. Trh vždy reaguje na dopyt a ten budeme regulovať my svojím rozhodnutím žiť zdravšie.

Ing. Peter Tóth

Peter Tóth Bude prednášať aj na podujtí:

Regenračné centrum

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
7 550 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme