Recepty z hokkaida

Hokkaido je jedna z najliečivejších zelenín pestovaných ekologickým spôsobom na Slovensku. Posilňuje celý organizmus, hlavne slezinu, pankreas, žalúdok a srdce.

obrázok so súhlasom digidreamgrafix / FreeDigitalPhotos.net

obrázok so súhlasom digidreamgrafix / FreeDigitalPhotos.net

Hokkaido je plazivá rastlina s plodmi plocho guľovitého tvaru, o priemere 20 – 25 cm. Túto malú jasno oranžovú tekvicu považujú ľudia, ktorým záleží na tom čo jedia, za malý zázrak. Obsahuje veľké množstvo karoténu, má vysoký podiel dužiny a len 21 kcal/100 gr. Obsahuje veľa bielkovýn, kalcia, železa, provitamínu A, vitamínu C a cenných vitamínov skupiny B.

 

Hokkaido skladujeme v tmavej suchej a studenej miestnosti, nikdy nie v chladničke. Hokkaido či už rozmixované alebo ako prášok môžeme použiť namiesto zápražky na zahustenie polievok a omáčok. Nezabudnite že Hokkaido nikdy nešúpeme!

Je nenáročná na pestovanie, môže sa prakticky skladovať celú zimu a používať na sladké i slané jedlá. Keďže má len veľmi tenkú šupku, nemusí sa šúpať, pretože sa ľahko rozvarí.

Pečená tekvica Hokkaido

Ako na to: Do pekáča dáme alobal na pečenie, ktorý potrieme olivovým olejom. Poukladáme pokrájanú tekvicu na stranu šupky, trochu posolíme pečieme asi 20 minút v rúre na 200 °C. Po vychladnutí podávame ako samostatné jedlo, alebo s šalátom. Chutí ako pečené gaštany a preto ju netreba s ničím kombinovať.

Vyprážané Hokkaido

Sparené Hokkaido pokrájané na väčšie kúsky namočíme do klasického cestíčka ako na rezne. Vyprážame vo fritéze alebo na panvici. Polievka s Hokkaidom

Čo potrebujeme: Mrkvu, petržlen, Hokkaido, olej, pór, soľ, cibuľu, muškátový oriešok, zázvor, cestovinu.

Ako na to: Na oleji osmažíme nadrobno pokrájanú cibuľku a pór, najemno nastrúhanú mrkvu, petržlen a tekvicu. Po 10 minútach zalejeme vodou a osolíme. Keď polievka začne vrieť, pridáme celozrnnú cestovinu, štipku zázvoru a muškátového orieška. Po uvarení cestovín je polievka hotová. Ozdobíme ju petržlenovou vňaťou.

Hokkaidová pomazánka so slnečnicovým olejom

Čo potrebujeme: Hokkaido, slnečnicový olej, cesnak, pochutiny (solčanka, bylinky….)

Ako na to: Hokkaido opiecť na slnečnicovom oleji (nakrájané na mesiačiky, alebo kocky, aby zmäklo – cca 15 min.), pridať cesnak. Zmixovať so slnečnicovým olejom v mixéri, osoliť, môže sa pridať aj vegeta, okoreniť koreninami podľa chuti, dobre je pridať bylinky a bazalku, bylinkové maslo, proveslánske byliny, príp. nadrobno nasekanú čerstvú pažítku, alebo petržlenovú vňať a znovu zmixovať. Natrieť na chleba, pečivo, je výborná na hrianky.

Fazuľový guláš s Hokkaidom

Čo potrebujeme: olej, cibuľu, mrkvu, Hokkaido, petržlen, pór, fazuľu, kápiu, papriku, bazalku.

Ako na to: Na oleji osmažíme cibuľku s červenou paprikou. Pridáme na kocky pokrájanú tekvicu, na kolieska nakrájanú mrkvu, petržlen a pór. Chvíľu podusíme, nepodlievame však. Na koniec pridáme pokrájanú kápiu a uvarenú fazuľu. Dochutíme bazalkou a petržlenovou vňaťou.

Pohánkové fašírky s Hokkaidom

Čo potrebujeme: pohánku, cibuľu, tekvicu Hokkaido, majoránku, olej, cesnak, soľ, hladkú múku, vajce.

Ako na to: Pohánku varíme v osolenej vode asi 15 minút, necháme vychladnúť. Na oleji osmažíme cibuľku s podusenou tekvicou Hokkaido a zmiešame s pohánkou. Pridáme majoránku, bazalku, roztlačený cesnak a soľ. Zahustíme múkou a môžeme pridať i vajce. Pečieme v rúre ako haruľu alebo vyprážame na oleji rukou vytvarované fašírky.

Provensálske sabdží podľa Martina

Čo potrebujeme: hokkaido zhruba polovica z celkového množstva zeleniny červený mangold, paprika čerstvá, rajčiny, olej, mletý sušený rozmarín, čerstvé bylinky: tymián, bazalka, lístky šalvie-max.1 na osobu, v prípade potreby voda.

Ako na to: Hokkaido nakrájame na kocky. Mangold rozdelíme na listy a stonky, stonky nakrájame na kocky, listy na rezance. Takisto nakrájame papriku a rajčiny. Do rozohriateho oleja dáme rozmarín a prehrejeme ho za stáleho miešania. Na miernom ohni podusíme stonky mangoldu, podusíme a pridáme zeleninu podľa tvrdosti /Hokkaido, papriku, bylinky/ Do rozvarenej zmesi stačí aj pri vypnutom ohni pridať rajčiny a listy mangoldu a len prehriať.

Slaná štrúdľa z Hokkaida

Čo potrebujeme: lístkové cesto, 250g Hokkaida, 2-3cibuľky, smotanu na varenie, 1-2vajíčka, 5-10dkg strúhaného syru, čierne korenie, kyslú smotanu, čerstvé byliny, 2-3lyž. hladkej múky.

Ako na to: Hokkaido spojíme s orestovanou cibuľkou na masle, smotanou, bylinkami (vhodná je pažitka, petr. vňať, bazalka), vajíčkom, nastrúhaným syrom a pochutinami. Zmes nanesieme na cesto a vyformujeme štrúdľu, potrieme vajíčkom. Pečieme pri 200´C približme 35-40min. Podávame s bylinkovým dresingom a zeleným šalátom.

Hokkaido polievka

Čo potrebujeme: 30dkg umytého Hokkaida so šupkou,3 stredne veľké mrkvy, 2 petržleny, 3 stredne veľké cibule, 1/2dcl oleja, 1 bobkový list, soľ, solčanku na dochutenie, jogurt alebo pochúťková smotanu, opečený chlebík ako príloha.

Ako na to: Na oleji orestujeme pokrájanú cibuľku, pridáme na kocky pokrájané hokkaido a zeleninu. Chvíľku podusíme a zalejeme 1l vody. Dáme bobkový list, soľ a vegetu. Keď je zelenina mäkká vymixujeme a podávame s lyžičkou smotany alebo bieleho jogurtu.

Hokkaidová nátierka à la Milka

Čo potrebujeme: cibuľu, olej, Hokkaido, cesnak, soľ, korenie, solčanka, smotana kyslá alebo jogurt.

Ako na to: Nadrobno pokrájanú cibuľku speníme na oleji do sklovita, pridáme najemno nastrúhané Hokkaido, roztlačený cesnak, soľ, korenie a bylinky podľa chuti. Rozmixujeme a zjemníme smotanou. Podávame na celozrnnom pečive.

Zapečené Hokkaido

Čo potrebujeme: Hokkaido, 3 zemiaky, 2 vajíčka, 2 lyžice krupice, ovsené vločky, korenie čierne mleté, soľ, bazalka.

Ako na to: Nastrúhané Hokkaido podusíme na opraženej cibuľke, zmiešame so všetkými ingredienciami a dáme do misy z jenského skla. Pečieme vo vyhriatej rúre, pred podávaním môžeme posypať syrom a ešte jemne zapiecť.

Hokkaido strapačky

Čo potrebujeme: na 4-6 porcií 1 kg hokkaida, 2-3 lyž. hladkej múky, muškátový orech, soľ, čierne korenie, olej

Ako na to: Nastrúhame hokkaido na väčšie kusy aj so šupkou, pridáme soľ, korenie, mušk. orech a múku. S lyžicou dávame na panvicu s olejom, kde formujeme strapaté fašírky. Ak nedáme dostatočné množstvo hokkaida môžme pridať aj nastrúhané zemiaky. Strapačky sú dobré dochutené bylinkovou soľou.

Pečené zemiaky s hokkaidom a bylinkami

Čo potrebujeme: 1 stredne veľké hokkaido, 1 kg zemiakov, majorán, oregano, proveslánske bylinky, bazalka, soľ, alebo vegeta, drvená rasca, olej.

Ako na to: Hokkaido dobre umyjeme, vyberieme jaderník a neošúpané nakrájame na malé kocky. Zemiaky nakrájame na malé kocky a zmiešame spolu s hokkaidom. Všetko dochutíme soľou, bylinkami, koreninami, pridáme olej, soľ, dcl vody a dáme do rúry piecť na silný oheň. Podávame s acidofilným mliekom.

Hokkaidové fašírky

Čo potrebujeme: 1/2 kg hokkaida, 250 g ovsenné vločky, 500 ml vody, soľ, korenie, 2 strúčky cesnaku, 1 vajce, 1 veľká cibuľa, petržlenová vňať, solčanka na dochutenie, olej

Ako na to: 250 g ovsených vločiek uvaríme vo vode na hustú kašu, necháme vychladnúť. Urestujeme cibuľku a pokrájaný petržlen, pridáme do vločiek spolu s nastrúhaným hokkaidom a 2 strúčikmi nastrúhaného cesnaku a vajíčko. Vypracujeme fašírkovú masu, ktorú formujeme na malé fašírky a obaľujeme v strúhanke, vyprážame.

Šalát z hokkaida a zelenej papriky

Čo potrebujeme: 700 g hokkaida, 1 stredne veľká cibuľa, 1 zelená paprika, 1 lyžica poloostrej horčice, soľ, mleté čierne korenie, 2 lyžice olivového oleja, voda.

Ako na to: Hokkaido nakrájame na malé kocky a vo vriacej slanej vode varíme 5 minút. Cibuľu nakrájame na malé kocky a papriku na tenké plátky. Urobíme dressing – soľ, korenie, olivový olej, horčicu, 2 lyžice vody. Dressing môžeme vyšľahať v mixéri, alebo vidličkou, pridáme do hokkaida a papriky a všetko spolu dobre premiešame.

Sladké pečené hokkaidové mesiačiky

Čo potrebujeme: ľubovoľné množstvo hokkaida, med, cukor, škorica, šľahačka a čokoláda

Ako na to: Z neošúpaného hokkaida vyberieme jaderník, nakrájame ho na mesiačiky, hrubé cca 1 cm. Uložíme na dobre vymastený plech, každý mesiačik potrieme medom, posypeme vanilkovým cukrom a škoricou a vo vyhriatej rúre pečieme domäkka (cca 10 min). Hneď podávame. Prípadne môžeme hokkaido nechať trochu vychladnúť a vyzdobiť mesiačiky šľahačkou, prípadne ešte posypať šľahačku strúhanou čokoládou, alebo mletými orechami.

Hokkaidové pyré

Čo potrebujeme: 1 kg hokkaido, 1 l vody, 1 lyžicu škorice, 100 g práškového cukru, vanilkový cukor, kiwi alebo iné ovocie, šľahačka na ozdobenie.

Ako na to: Hokkaido očistíme a pokrájame na veľké kocky, varíme vo vode. Po uvarení scedíme a vymixujeme. Necháme v utierke dobre odtiecť, pridáme pochutiny a servírujeme s ovocím a šľahačkou.

Hokkaidovo-ovocný šalát

Čo potrebujeme: Rôzne ovocie, napr. broskyne, jablká, hrozno, pomaranče, citrón, med, prípadne hrozienka, orechy, mandle, lieskové oriešky

Ako na to: Hokkaido umyjeme, vyberieme jaderník, našúpeme. Hokkaido nakrájame na malé kocky a varíme. Zmiešame ho s ostatným ovocím, ktoré tiež nakrájame na malé kocky, pridáme med, vyžmýkame citrón, 1-2 pomoranče. Znovu dobre premiešame. Môžeme pridať posekané orechy alebo posekané mandle.

Hokkaido koláč

Čo potrebujeme: 15 dkg oleja, 30 dkg múky, 40 dkg hokkaida (cukina, mrkva), 4 vajíčka, prášok do pečiva, 5 dkg čokolády poprípade kakaa, 25 dkg cukru (práškový alebo hnedý cukor), 10 dkg pomletých orechov

Ako na to: Vymiešame žĺtka s cukrom do spenena, prilievame pomaly olej, postrúhanú čokoládu prípadne kakao. Vymiešame bielka na sneh. Zľahka primiešavame do masy orechy a na koniec sneh a múku zmiešanú do pečiva. Na vymastenom a pomúčenom plechu pečieme vo vyhriatej rúre na 180 C podľa hrúbky cesta od 20 do 45 minút.

Autorka časti receptov: Milka Lackovičová (Rodinná farma Mašekov mlyn)
recepty spísala: Eva Bartovičová (Fontis – občianske združenie)

Publikované so súhlasom Rodinnej farmy Mašekov mlyn
Autor receptov: Milka Lackovičová (Rodinná farma Mašekov mlyn)
Recepty spísala: Eva Bartovičová (Fontis – občianske združenie)

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
38 537 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme