Obličky, močový mechúr a zima

Obličky v rámci celého roka trpia najviac v zime, pretože im škodí chlad aj sucho. Je to orgán, ktorý sa podieľa významne na zdraví celého organizmu a vitalite.

Duchovné príčiny ochorenia obličiek a možné riešenia.

Disfunkcie sa nezvyknú prejavovať bolesťami, preto je múdre rozpoznať ich disharmóniu a súvislosti vopred, ako sa prejaví na samotnom orgáne.

Victor Habbick

obrázok so súhlasom Victor Habbick / FreeDigitalPhotos.net

Slúžia nám na to mnohé diagnostické postupy, ktoré zaznamenajú blokády na energetickej úrovni, ktoré včasným podchytením predídu rôznym ochoreniam. Má veľký význam poznať počiatočnú disharmóniu jednotlivých orgánov na energetickej úrovni.  Harmonizácia a liečba budú rozhodne „ľahšie stráviteľné“, ako keď sa oslabenie prejaví na samotnom orgáne. V obličkách máme uloženú tzv. prenatálnu energiu (tá, ktorú sme získali pred narodením od rodičov). Je základom jinu a jangu. Je v nej základ našej vitality a sily. Pochádza z dedičnej energie, ktorú získavame zo spermií otca a vajíčka matky. Jej druhú časť tvorí spirituálna časť narodeného človiečika. Množstvo a kvalita prenatálnej energie je daná na celý život. Nesprávnym žitím ju postupne minieme a jej úplným vyčerpaním život končí. Pomocou aktívneho prístupu ku kvalite svojho života, správnou životosprávou, kam zaraďujeme stravu, pohyb, dychové cvičenia, myslenie, vytvárame určitú jej nadstavbu. Voláme ju postnatálna energia. Z tejto energie žijeme, dýchame…

Pri vrodenej slabosti energie obličiek (prenatálnej) pozorujeme oneskorený vývin, slabšiu konštitúciu, duševné zaostávanie, slabé krehké vlasy a hlas. Ak sa k vrodenej slabosti pridá nedostatočná postnatálna energia, ktorá je tvorená výživou a dýchaním a pridáme k tomu negatívny vplyv chladných emócií (obavy strach…), nastupujú rôzne prejavy disharmónie energie obličiek. Vtedy môžeme pozorovať predčasné prejavy starnutia, opotrebovania organizmu, ochabnutosť dolných končatín a psychických schopností. Postupom času prichádzajú problémy s funkčnou sterilitou. Obličky majú pod svojou energetickou kontrolou aj pohlavný vývoj, neplodnosť, impotenciu, neschopnosť udržať plod, inkontinenciu (schopnosť udržať moč).

Vek a spôsob života, kam zaraďujeme stravovacie návyky, nepohybovanie sa, životosprávu, neprimeraný pohlavný život, predčasný začiatok pohlavného života, nadmerné mrhanie síl, môže spôsobiť nerovnováhu medzi jinom a jangom.

V prípade oslabenia obličiek rozlišujeme oslabenie jinu obličiek a jangu obličiek (jin sú telesné tekutiny), a keď sú oslabené, hovoríme o prázdnote jinu obličiek.  Prejaví sa to menším množstvom telesných tekutín, suchom v ústach, krku, bolesťami v hrdle, nočným potením, tmavým močom, zápchou, pískaním v ušiach, vznikom piesku či kameňov, bolestivým pálením chodidiel. Človek sa cíti aj pôsobí ako vysušený, bude mať horúce dlane, chodidlá, hrudník, červené líca aj jazyk, zhoršený sluch, paradentózu a vypadávanie zubov. U mužov sa prejavuje častejšie polúcia, predčasná ejakulácia a vypadávanie vlasov. U žien je charakteristický predčasný hormonálny vývoj aj silná menštruácia. Vlasy sú bez lesku, dochádza k ich predčasnému šediveniu a lámaniu. Nedostatok jangu obličiek je zase prejavený veľkou únavou, zimomrivosťou, častým močením a svetlým močom, stratou energie, ktorá sa prejaví slabou vôľou a nadšením, neschopnosťou dotiahnuť veci do konca. Človeku s takýmto prejavom hovoríme bežec na krátke trate. Ich nadšenie pre vec vzplanie, ale aj rýchlo pohasne.

O zdraví hovoríme, ak jang (energia tela) aj jin (telesné šťavy) v rámci boja protikladov získavajú jednotu a stav dynamickej rovnováhy. Sú to dve protichodné energie, ktoré sa spájajú vo vzájomnom vzťahu, tvoria celok bez začiatku a konca, vzájomne sa dopĺňajú, sú od seba závislé, plynule jedna prechádza do druhej a spojením ich protikladov sa rodí život. Ochorieme vtedy, ak v rámci boja protikladov jinu a jangu začne prevládať jeden či druhý prvok. Ak je veľa jinu, ochorie jang. Ak je jang príliš silný, postihne to jin. Ak je blokovaný tok energie, alebo je jej prebytok, nastupujú poruchy v harmónii a postupne ochorieme.

kliknutím na obrázok sa Vám otvorí kalendár s aktuálnymi odporúčaniami na každý mesiac pre Vaše zdravie a Vitalitu

Pre názornosť nazrime do prehľadnej tabuľky, kde sú potraviny, časti tela, farby… zatriedené do kvality jin a jang.

Obličky ovplyvňujú svojou (ne)kvalitou močový mechúr. Energetická disharmónia močového mechúra a jeho energetickej dráhy sa prejaví bolesťami v oblasti krížov, ktoré dokážeme počas dňa rozchodiť.

Pridá sa bolesť hlavy v čelovej oblasti s pocitom vytláčania očí z hlavy, bolesť šije a pozdĺž chrbtice, v zadnej strane lýtok a piat, bolestivé pocity chladu v dolných končatinách a malíčka, či krvácanie z nosa, neudržanie moču, zápal močového mechúra a iné problémy z prebytku či nedostatku tekutín. Hltanie tabletiek proti bolesti nielen nerieši disharmóniu močového mechúra, ale ani náš duchovný vývoj a poznanie. Vieme, že bolesťou či chorobou nás telo upozorňuje na to, že sme zišli z prirodzenej cesty a žiada nás o pomoc. Zodpovedný, vedomý, múdry človek preciťuje, hľadá, skúša a má radosť z dosiahnutých úspechov.  Teší sa z povznášajúceho poznania, že nie je napospas bolestiam hodenou bytosťou, že o svojej pohode, zdraví a prosperite rozhoduje sám.

Obličky a močový mechúr silne reagujú na stresové udalosti z nášho okolia či vnútra v podobe únavy, zvýšených obáv,strachu, podozrievavosti, úzkosti, nesmelosti aj neschopnosti dotiahnuť veci do konca. Zaťažuje ich akékoľvek nespracovanie ľudských vzťahov. Nejde len o to, s kým sme rozvadení, ale koho nosíme v sebe. Ak k tomu pridáme ich oslabenie vplyvom vonkajších patogénov, prejavy sa zhoršujú. Je jedno, či škodlivina príde zvnútra (strava, emócie) či z vonku. Z vonkajších patogénov obličky najviac zaťaží chlad. Ak stojíme v zime dlhší čas vonku či v chladnejšej miestnosti, teplo z nášho tela prúdi dole tak dlho, až nám nohy a dolná polovica tela prekrehnú a chlad sa odvádza do obličiek. Ak im dlhodobo odoberáme teplo (krátke vetrovky, tričká, holé kríže), postupne prestanú kvalitne pracovať. Časť škodlivých látok, ktoré sa majú močom odvádzať z tela, v ňom ostávajú a začnú nezadržateľne prúdiť do krvi. Krv si spočiatku pomáha sama, čistí sa, ako môže, ale nedostatok sa prejaví v najviac oslabených či namáhaných miestach. Tam sa prejaví choroba. Obličky odstraňujú z tela cudzorodé látky a regulujú koncentráciu sodíka v organizme, rovnováhu medzi kyselinami a zásadami. K vzniku a nedostatočnému vylúčeniu solí a toxínov prispieva aj jedlo pred spaním, charakter stravy a používanej vody. Ak máme problém s ukladaním soli v kĺboch, opuchmi, zmenou rovnováhy medzi kyselinotvornými pochodmi, svedčí to o tom, že naše obličky sú zanesené a je najvyšší čas začať s ich očistou. Kyselina močová sa neusadzuje len v kĺboch, svaloch, nervoch, ale aj v pľúcach, žalúdku, v hlave i v krvi. Zaťažuje celé telo, a tým, že sa najčastejšie vylučuje pokožkou, vznikajú rôzne ochorenia kože s charakteristickým pachom hniloby.

Cesta k odstráneniu mnohých problémov je jednoduchá. Naštartujeme funkciu obličiek a močového mechúra, posilníme pľúca. Vyčistime si hrubé črevo a správnou stravou a životosprávou posilňujeme obličky a močový mechúr. Ak si uvedomíme, že denne tri- až päťkrát jeme, je úžasnou príležitosťou udržiavať a liečiť sa práve stravou. Veď už aj Hippokrates povedal: ,,Nech je výživa tvojím liekom, nie lieky tvojou výživou.“

Sezam ovplyvňuje a posilňuje dráhu obličiek (aj dráhu pečene), zvlhčuje, čo je zvlášť dôležité v zime, keď vládne sucho, vynikajúco pôsobí pri závratoch spôsobených vnútorným vetrom, pri sťahovavých bolestiach kĺbov, predčasnom šedivení vlasov, nedostatočnej tvorbe materského mlieka a zápche. Tiež potraviny prirodzenej slanej chuti, čiernej farby: čierne sójové bôby, miso, slivky, mandarínky, rasca, kôprové semienka, badián, gaštan a vlašské orechy, slepačí vaječný žĺtok, Jóbove slzy, pšenica, zelená fazuľka.

Potraviny, ktoré podporujú vylučovanie moču: čínska kapusta, mrkva, kukurica, biele a červené fazule, fazuľa mungo, melón, slivky, mandarínky, kráľovský jačmeň, cibuľa, hlávkový šalát, káva, korenie, baklažán, uhorka, reďkvička, čierne sójové bôby.

Brusnice majú silné antibiotické účinky, zabraňujú infekčným baktériám, aby sa uchytili v bunkách výstelky močového mechúra a močových ciest.

Zdravý človek prespí bez močenia celú noc. Nočné nutkanie na močenie je prejavom stresu, dlhodobého preťaženia, v dôsledku čoho môžu byť úzkostlivé sny, nekľudný spánok. Veľmi silnou príčinu nočného močenia je takzvaný dráždivý močový mechúr. Tu zohráva svoje dráždivá strava (korenené, štipľavé kečupy aj jedlá výraznej dráždivej chuti, ktoré spôsobujú ochorenia prostaty). Pri ťažkostiach je dobré zveriť sa odborníkovi na výživu, bylinnú liečbu, homeopatiu, psychoterapeutovi, terapeutovi na akupunktúru, reflexnú terapiu chodidiel atď. Veľký význam ma však prevencia, ktorá ma byť v našich rukách a vyžaduje pravidelnosť a stratégiu.

Viac o orientálnej medicíne sa dozviete aj na:

Regenračné centrum

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
57 536 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme