Zdravé pľúca, vitálny organizmus

Dýchanie nás spája so životom a hoci si to často neuvedomujeme, pľúca pre nás neustále pracujú. Denne by sme sa mali o ne starať – energiou z kvalitnej stravy a praktizovaním dychových cvičení. Posledné mesiace roka výrazne vplývajú na pľúca a hrubé črevo, ktoré patria do prvku kov a ovplyvňujú hlavne pokožku a nos.

marin

obrázok so súhlasom marin / FreeDigitalPhotos.net

S prvkom kov súvisí sucho, ktoré pľúca veľmi poškodzuje. V priebehu niekoľkých dní sme „skočili“ z leta do zimy s prekúrenými a suchými bytmi a pracoviskami. Sucho výrazne vplýva na stratu jinových telesných zložiek, t. j. telesných tekutín. Prejaví sa to suchom v ústach, v krku, v očiach, v nose. Pridajú sa suché pery, stolica, bolesti hlavy či horúčka. Okrem sucha na oslabenie pľúc pôsobia ďalšie vonkajšie patogény charakteristické pre koniec jesene a začiatok zimy. Sú to chlad a vietor. V dôsledku oslabenia pľúc klesá energia, čo sa prejaví nedostatkom telesných štiav (krv, sliny, slzy, pot).

Oslabenie pľúc vidíme hlavne v zdanlivo nevysvetliteľnej únave (pretože pľúca ovládajú energiu tela), v tichom či zachrípnutom hlase, upchatom či plnom nose (lebo tekutinou pľúc sú nosné hlieny), môže sa pridať skrátený dych, nočné potenie, návaly horúčosti, horúci hrudník, dlane, nohy. Pri nedostatku energie čchi sa pridá vlhký kašeľ, škriabanie v hrdle, opuchy. Ak sú pľúca v disharmónii, odporúčame dopĺňať častejšie tekutiny, potraviny a bylinky osviežujúcej, chladnej povahy, aby nedochádzalo k ďalšiemu vyčerpávaniu telesných štiav.

Pľúca vylučujú z organizmu kyselinu uhličitú, ktorá prekysľuje krv. Ak máme nedostatok pohybu, dychových cvičení, k tomu sa pridajú ťažkosti s dýchaním či úzkosť a ustrašenosť, dochádza k prekysleniu organizmu.

Z vnútorných patogénov škodí pľúcam:

1. nevhodná strava, napr. jinová, ktoré z vnútra ochladzuje organizmus. Tiež mliečne výrobky a biela múka, ktoré ho zahlieňujú.
2. Emócie, predovšetkým smútok a zármutok, ktoré oslabujú pľúca.

Človek s oslabenými pľúcami má zvýšený sklon k plaču, k psychickej vyčerpanosti,tlaku na hrudi a celkovej slabosti. Emócie si treba v prvom rade priznať a popracovať s nimi. Neexistuje zdravé telo a chorá duša.

Niektoré z potravín, ktorými môžeme posilniť odolnosť pľúc:

hrušky, jahody, marhule – zvlhčujú pľúca, odstraňujú sucho a teplo, zastavujú kašeľ.

Čerstvý zázvor rozptyľuje chlad, obmedzuje tvorbu hlienov. Sušený zázvor dopĺňa jang, je vhodný pri bolestiach na hrudi, astme a kašli. Reďkvička uvoľňuje škodlivý hlien a teplo. Mrkva, beta karotén, kyselina šťaveľová (špenát, ružičkový kel, kapusta, brokolica) sú pri oslabení pľúc zvlášť u fajčiarov veľmi dôležité. Zelený čaj neutralizuje rakovinové látky tabaku. Pľúca súvisia s hrubým črevom, svojím stavom pozitívne či negatívne spoločne ovplyvňujú pokožku. Nie nadarmo sa hovorí, že čo nevylúči hrubé črevo, vylúči pokožka. Potom vznikajú vyrážky, akné, ekzémy. Pri liečbe kožných problémov je krokom číslo jeden detoxikácia hrubého čreva. Môžeme sa rozhodnúť pre črevnú sprchu, klystír, Yuccu sidilera… Pri nedostatku tekutín a s pribúdajúcim vekom je hrubé črevo po štyridsiatom roku života plné výkalových kameňov. Tieto črevo rozťahujú, deformujú a vytláčajú ostatné orgány. Výkalové kamene vznikajú následkom nepravidelného stravovania, konzumáciou varených a múčnych jedál, v ktorých chýbajú vitamíny a minerály. Najhoršie sú zemiaky alebo múčne potraviny z jemnej múky, doplnené olejom a cukrom, mäsom alebo salámami, syrom, vajíčkami a mliekom. Zdravé, dobre fungujúce hrubé črevo vyprázdni svoj obsah každý deň ráno medzi 5. a 7. hodinou. Ak to tak nie je, hovoríme o slabšej či ťažkej dysfunkcii. Môžeme si pomôcť odvarom z ľanových semiačok. Nalačno vypijeme hustý odvar z dvoch lyžíc semiačok varených v štyroch decilitroch vody. Zaradíme stravu bohatú na vlákninu, tepelne upravenú zeleninu, tekvicu, obilniny. Na prechodnú dobu, kým sa vyčistia zahlienené črevá a nastolí sa zdravá mikroflóra, zaraďujeme tofu, tempeh, seitan a po čase strukoviny varené z morskou riasou. Aj pri liečbe depresií pomáha vyčistiť hrubé črevo. Tvorí sa v ňom tkanivový hormón serotonín, veľmi silný neuromediátor, ktorý chráni srdce pri vystavení hrôzy a stresu.

Nadčasový a aktuálny kalendár zostavený na 10 rokov, t.j. do roku 2020, s vyznačenými mesačnými fázami si môžete zakúpiť TU

Autorov kalendára Mgr. Yvettu Ledvényiovú a Mgr. Michala Jalčovíka budete môcť stretnúť na Dni zdravia v Košiciach

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
25 308 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme