Cholesterol – nebojme sa ho, ale hladinu si strážme

Cholesterol patrí medzi tukové látky, čiže lipidy. Vyskytuje sa v ľudských i zvieracích tkanivách, a samozrejme v krvi. Obsahujú ho potraviny živočíšneho pôvodu, t.j. mäso, hlavne vnútornosti – aj hydinové – ďalej mlieko a mliečne výrobky, vaječný žĺtok,… Nenachádza sa v potravinách rastlinného pôvodu. Cholesterol je potrebný pre množstvo životne dôležitých funkcií a na tieto účely sa tvorí v dostatočnom množstve v pečeni.

Stuart Miles

obrázok so súhlasom Stuart Miles / FreeDigitalPhotos.net

Vysoký obsah tukových látok (cholesterolu) v krvi sa nazýva hyperlipidémia alebo hypercholesterolémia, (používajú sa tiež názvy dyslipidémia a hyperlipoproteinémia).

“Dobrý” a “zlý” cholesterol

Hlavným rizikom hyperlipidémie je vznik a rozvoj artériosklerózy, čiže kôrnatenia tepien. Pri artérioskleróze sa v stenách artérií ukladajú tukové látky a vzniká tzv. aterómový plak. Stena tepny stráca pružnosť a jej priesvit sa zužuje. Tým sa prietok krvi tepnou znižuje až prerušuje. Na aterómových plakoch sa z vnútornej strany cievy usadzujú krvné zrazeniny (tzv. tromby), ktoré môžu úplne uzavrieť priesvit tepny a spôsobiť odumretie nedokrveného srdcového svalu, resp. jeho časti. Tak vzniká infarkt myokardu.

Ak tento proces prebehne v tepnách, ktoré krvou a kyslíkom zásobujú mozog, nedokrvené mozgové tkanivo odumrie a vzniká mozgová mŕtvica, čiže porážka. Normálna hladina celkového cholesterolu v krvi je do 5,0 mmol/l. Ideálna, čiže najmenej riziková hladina je však pod 4,5 mmol/l. Táto hodnota, t.j. pod 4,5 mmol/l, sa však vyžaduje aj u rizikových jedincov. K nim patria najmä ľudia s diabetom (cukrovkou) a tiež tí, ktorí už prekonali srdcový infarkt. U oboch týchto skupín je z dôvodu ochorenia zvýšené kardiovaskulárne riziko.

Cholesterol a ďalšie tukové látky sa krvou prenášajú do tkanív v podobe častíc zložených z tukov (lipidov) a bielkovín (proteínov), ktoré nazývame lipoproteíny. Je ich viac druhov, pričom najdôležitejšie sú dva – lipoproteíny s nízkou hustotou (označujú sa ako LDL) a lipoproteíny s vysokou hustotou (označujú sa ako HDL). Cholesterol obsiahnutý v LDL časticiach, tzv. LDL cholesterol, sa považuje za “zlý” cholesterol a jeho zvýšená koncentrácia v krvi vedie k vzniku a rozvoju aterómových plakov v tepnách a artérioskleróze. Naopak, cholesterol obsiahnutý v časticiach HDL, čiže tzv. HDL cholesterol, sa považuje za “dobrý” cholesterol. Odstraňuje totiž nadbytok cholesterolu z tkanív prostredníctvom pečene. Čím je jeho hladina vyššia, tým lepšie.

HDL cholesterol by mal byť u mužov nad 1,0 mmol/l a u žien nad 1,3 mmol/l. Okrem už uvedených typov cholesterolu existuje ešte jeden typ tukových látok, sú to tzv. triacylglyceroly, častejšie nazývané triglyceridy. Sú to tukové látky obsiahnuté v tukovom tkanive ako zásoba energie. Prenášajú sa aj krvou v lipoproteínoch. Horná hranica normy pre triglyceridy je 1,7 mmol/l. Riziko ochorenia srdca a ciev sa zvyšuje o to viac, o čo je vyššia koncentrácia cholesterolu, častíc LDL a triacylglycerolov v krvi. Súčasne je riziko vyššie, ak sú prítomné ďalšie rizikové faktory, predovšetkým fajčenie, obezita, nedostatok pohybu, nadmerná psychická záťaž, stres, vysoký krvný tlak, cukrovka,…

Proti rizikovým faktorom treba bojovať komplexne, pretože individuálne riziko narastá s počtom faktorov exponenciálne (t.j. nesčítava sa, ale sa násobí). Neoddeliteľnou súčasťou boja s cholesterolom je zdravá životospráva, do ktorej patrí aj dostatočný príjmom zeleniny a vlákniny aj pravidelný aktívny pohyb.

Produkty Energy v prevencii a podpornej liečbe

Prírodné produkty Energy sú významným prínosom v prevencii aj doplnkovej liečbe tzv. civilizačných chorôb.. Pôsobia na báze celostného a šetrného prístupu k ľudskému organizmu v jednote s jeho psychikou, životným štýlom a prostredím. Základnými produktmi sú vždy bylinné koncentráty z Pentagramu.

klik na obrázok

REGALEN je bylinný koncentrát, ktorý harmonizuje činnosť pečene a žlčníka. V pečeni, podobne ako v “chemickej továrni”, sa deje neuveriteľne veľa biochemických reakcií súčasne. Okrem iného sa tam tvorí a zároveň metabolizuje cholesterol a tuky. Pečeň plní hlavne očistnú úlohu v organizme. Najmä horčiny (amara) obsiahnuté v Regalene významne podporujú jej detoxikačnú funkciu.

 

REGALEN (podobne ako takmer všetky bylinné koncentráty) sa odporúča spočiatku užívať v nižších dávkach. Počas prvých 7–10 dní je to 2 až 3 x denne po 2–3 kvapky v pohári vody, najlepšie pol hodiny pred jedlom, prípadne hodinu po jedle. Potom sa dávka pozvoľna zvyšuje na obvyklých 2 až 3 x denne po 5–7 kvapiek. Prípravok sa užíva 3 týždne, potom nasleduje 1 týždeň prestávka a v užívaní sa pokračuje ďalšie 3 týždne. Tento 3-týždňový cyklus s týždňovou prestávkou sa odporúča viackrát zopakovať. Medzi užívaním dvoch rôznych koncentrátov, teda pri zmene produktu, sa odporúča prestávka 2–3 týždne. Potrebný je dostatočný denný príjem tekutín, aspoň 2 litre vody.

klik na obrázok

KOROLEN harmonizuje dráhu riadiacu, srdca, srdcovocievny systém a zároveň detoxikuje organizmus. Jeho detoxikačné a antioxidačné účinky sú kľúčové pri regenerácii cievnej steny tepien, tepničiek a krvných kapilár. Dávkovanie je podobné ako u vyššie uvedeného Regalenu.

Z tzv. nadstavbových prírodných produktov je vhodný Vitamarin. Obsahuje okrem iného viacnenasýtené mastné kyseliny omega 3 (rybí tuk z morskej ryby Engraulis japonicus), čím pomáha odbúravať cholesterol a tuky uložené v cievach, zlepšuje ich priechodnosť a elasticitu. Užíva sa 2 až 3 x denne po 2 kapsuly. Rovnako po 3 týždňoch užívania nasleduje týždeň prestávka a cyklus sa viackrát opakuje.

Ako ďalší nadstavbový doplnok sa osvedčil bioinformačný prípravok CELITIN, ktorý obsahom ginkga dvojlaločného a lecitínu pomáha pri rozšírení a čistení tepien a tepničiek, čím zlepšuje prekrvenie. Užíva sa spravidla 1 kapsula ráno nalačno, prípadne aj na obed. Po 3 týždňoch užívania nasleduje týždňová prestávka a cyklus sa opakuje.

Vhodným doplnkovým prípravkom je aj FLAVOCEL, pretože je to veľmi účinný antioxidant. Obsahuje nielen prírodný vitamín C (kyselinu askorbovú), ale aj bioflavonoidy a ibištek. Bráni oxidácii tzv. “zlého” LDL cholesterolu, ktorý ak nie je v oxidovanej forme, nepôsobí škodlivo na cievnu stenu, t.j. “neusádza sa” v takom rozsahu. Dávkovanie je 2 až 3 x denne, 1 tableta po jedle.

Lokálne je možné použiť ešte bioinformačný regeneračný krém PROTEKTIN, ktorý je tzv. párovým krémom k produktu Regalen. Aplikuje sa lokálne na oblasť pečene, žlčníka, prípadne na reflexné zóny chodidiel v tenkej vrstve, spravidla 2 x denne. Jeho použitie podporí a umocní celkové účinky Regalenu.

Autor: MUDr. Július Šípoš, kardiológ

Komentáre:

MUDr. Dwight Lundell:
Mnoho let jsem praktikoval s dalšími prominentními chirurgy, označovanými za „tvůrce veřejného mínění“. Bombardováni vědeckou literaturou, neustále na seminářích, jsme my, coby tvůrci veřejného mínění, trvali na tom, že onemocnění srdce je prostě důsledkem zvýšené hladiny cholesterolu v krvi.
Jedinou přijatelnou léčbou bylo předepisování léků na snižování krevního cholesterolu a diety s velmi nízkým obsahem tuků. Pochopitelně jsme trvali na tom, že taková dieta sníží hladinu cholesterolu a výskyt onemocnění srdce. Odchýlit se od těchto doporučení bylo považováno za kacířství a mohlo vést až k žalobě.
Nefunguje to!
Tato doporučení již nejsou vědecky ani morálně obhajitelná. Už před lety bylo zjištěno, že skutečným důvodem onemocnění srdce jsou záněty stěn tepen, a toto zjištění vede pomalu ke změně způsobů, jakým budou onemocnění srdce a další chronické nemoci léčeny.
Dlouhodobě praktikovaná zavedená dietetická doporučení vyvolala epidemii obezity a cukrovky, jejichž následky úmrtností, lidským utrpením a ekonomickými dopady porážejí veškeré morové epidemie v historii. … čítajte viac

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
7 664 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme