Duchovný rozvoj X. časť – Astromedicína versus vedecká medicína

Motto:

ponsuwan

obrázok so súhlasom ponsuwan / FreeDigitalPhotos.net

Otec medicíny – Hippokrates nielenže sám intenzívne študoval astrológiu, ale pobádal k tomu aj svojich žiakov, pričom zdôrazňoval, že „muž“, ktorý ignoruje astrológiu, má sa pokladať za blázna a nie lekára! Tiež bol prvým lekárom, ktorý používal astrologické dáta pre určenie krízy v priebehu choroby…

Kritické dni choroby

– a kríz objavil a stanovil už Hippokrates takto: 4., 7., 11., 14., 17., 20. a 26. deň od prepuknutia choroby. Keď choroba donúti človeka, aby zaľahol do postele, počíta sa 14. deň za prvý deň choroby! Ak horúčka v niektorý z týchto krízových dní zmizne, je to predpoklad, že o chorobe je už rozhodnuté… Akútne choroby ovplyvňuje Mesiac, preto aj kritické dni predstavujú fázy, resp. tranzity Mesiaca zvieratníkovými znameniami. Tieto vrcholiace obdobia horúčkovitých chorôb sú pravdivé dnes tak isto, ako za čias Hippokrata. Preto hlásal: „Nelieč a nedotýkaj sa nožom tela v čase, keď Mesiac prechádza znamením, ktoré túto časť ovláda…“ Nebezpečná je liečba a operácia vtedy, keď Mesiac tvorí negatívne aspekty (kvadratúru, opozíciu) s planétami – Saturn, Mars alebo Urán!

Rozdiel v etike lekára a astrológa:

V praxi obaja potrebujú poznať anamnézu pacienta i jeho rodiny. Dobrý lekár už len z úcty, že prisahal na múdrosť Hippokrata, mal by poznať aspoň astrologické minimum. Lekár lieči skalpelom, chémiou a ožarovaním telo pacienta (anamnéza mu často slúži ako barlička na odvolávanie sa, že „choroba“ je v rode geneticky daná atď., v podstate sa však zaisťuje a často zvaľuje vinu za svoju nešikovnosť, nevedomosť, nedoučenosť). Astrológ tieto údaje nepotrebuje zo zvedavosti, ale pre vysvetlenie súvislostí medzi telom, dušou a duchom.

Testy a horoskop

Laboratórne testy ako napr. rozbor moču, krvné skúšky, röntgen, elektrokardiogramy atď., lekári ešte stále pokladajú za veľmi presné, čo sa týka identifikovania choroby – avšak tieto sú minimálne v 25% prípadov mylné. Štúdia, ktorú urobilo Bureae of Laboratories pre New York City, odhalila ešte horší stav laboratórnych záznamov v najväčšej americkej metropole – zo 425 laboratórií, ktoré sa skúmali, len v 100 z nich sa zistil prijateľný stupeň presnosti v ich práci a 130 bolo tak nevyhovujúcich, že ich museli zatvoriť (a to pre nepresné výsledky pri obyčajných krvných testoch)! Astromedicína môže poskytnúť hodnotné a často presnejšie údaje o povahe a pôvode záhadných symptómov, ktoré „lekárska veda“ nazvala chorobami. Na rozdiel od „ortodoxného lekára“, astrológ „astro-medicínman“ vie, že ak má človek v horoskope negatívne ovplyvneného Jupitera, znamená to problémy s pečeňou, a podľa planetárnych aspektov vie zistiť, či a kedy sa choroba tohto orgánu stane manifestnou. Oproti tomu však enzýmový test v laboratóriu môže diagnostikovať ťažkosti, až keď sa už choroba prejavila.

Anatomická homológia podľa astromedicíny:

V prírode existuje vnútorný vzťah, vzájomná zhodnosť orgánov (polarita) a to platí aj pre zvieratníkové znamenia a cez ne sa prenášajú vplyvy (zatiaľ nevedno ako) na človeka.

Baran – systém nervovo mozgový stojí oproti Váham – systému obličkovému. Z toho vznikajú poruchy mozgu a obličiek, cukrovka, nespavosť, krv v moči.

Býk – systém žliaz a štítnej žľazy stojí oproti Škorpiónovi – systému močovo-pohlavnému, obličkovému a nosohltanovému. Z toho vznikajú kožné a pohlavné choroby, mokvajúce rany.

Blíženci – systém dýchania a paží stojí oproti Strelcovi – systému svalov a srdca. Z toho vzniká bronchitída, zápal srdca.

Rak – systém žalúdkový, stojí oproti Kozorožcovi – systému kože, slizníc a bunkového tkaniva. Z toho vznikajú kožné vyrážky, alergie.

Lev – systém obehu stojí oproti Vodnárovi – systému krvi. Z toho vzniká chudokrvnosť, vodnatieľka, choroby z podvýživy.

Panna – systém brucha stojí oproti Rybám – systému vlákno-väzivovému, kĺbových žliaz a dýchaciemu. Z toho vzniká dna.

Uvedený prehľad anatomicko-homologických vzťahov dáva predpoklad k chorobám, ktoré sú vzájomne úzko previazané.

Napríklad:

Brada = fúzy, ich rast u žien prezrádza hormonálnu disharmóniu (potrebné je obmedziť konzumáciu mastných jedál). Clitoris = jazyk, hrtan = maternica, jazyk = žaluď penisu – povlečený jazyk bielobou poukazuje na stagnáciu trávenia (neprejedať sa), s nádychom do čierna signalizuje vylučovanie toxínov obličiek cez jazyk, žlto povlečený poukazuje na nesprávnu funkciu žlčníka. Konečník = otvor nosa, lonová kosť (Venušin pahorok, ochlpenie) = brada, fúzy. Mandle – majú vzťah k žľaznatej časti maternice a prostaty, zabezpečujú do dospelosti imunitný systém. Nadobličky poukazujú na brzlík a žľazy prestúpené krvnými cievami, nos – červená špička nosa signalizuje stres srdca, plnosť nosa nastáva vtedy, keď sú plné aj črevá. Oči – vačky pod nimi signalizujú na obličky (piť veľa tekutín),únavu, násilné klimatické zmeny. Vráskavé (uvädnuté) vačky poukazujú na veľa tuku, cholesterolu, na obličkové kamene alebo piesok. Nozdry = pľúca, konečník, pečeň = podžalúdková žľaza, priedušky = močová trubica, močový mechúr, prostata = hrtan, prsné žľazy (prsníky) = vaječníky, rast fúzikov – u žien všeobecne poukazuje na zahlienenosť pohlavných orgánov (veľa bielkovín, nevyčistená maternica),u mladých dievčat a žien signalizuje na problémy s počatím, vaječníky sú pokryté hlienom. Slinné žľazy = slizotvorné žľazy pohlavných orgánov, srdce = maternica, prostata, nos, štítna žľaza = vaječníky, prostata, semenníky, slezina, tenké črevo = žalúdok, ústa = vyústenie močovodu v pohlavných orgánoch. Červené kútiky poukazujú na dvanástorník a veľa tuku v organizme. Vrchná pera = hrádza, pohlavné orgány, pery suché poukazujú na zápchu, vlhké na tendenciu k hnačke, červeno-hnedá škvrna na spodnej pere prezrádza vredy alebo hemoroidy. Zuby – u detí prezrádzajú, čo jedla matka v tehotenstve: krivé u detí signalizujú konflikt s matkou, škrípanie v spánku uvoľňuje napätie v chrbte, predkus (veľa sladkostí, ovocia, šalátov), podkus (veľa mäsa a vajíčok v potrave). Tento skrátený prehľad vám umožní lepšie porozumieť polarite zvieratníkových znamení vzhľadom k telu a chorobám. Choroby sú spôsobené narušením duchovnej sily oživujúcej ľudské telo. Väčšina z nich má duchovný pôvod (to nemá nič spoločné s náboženstvom ani s „kostolným Bohom“), ich príčina sa nedá spoznať zmyslami, lebo nie sú materiálnej povahy.

Staré astromedicínske poznatky

Varený zeler je vhodný pre ľudí, ktorí trpia reumatizmom, neuralgiou a nechutenstvom z nervozity a stresu. Pôsobí ako sedatívum, znižuje napätie a upokojuje centrálny nervový systém. Používa sa aj ako diuretikum pri mechúrových a obličkových ťažkostiach, pri reumatizme (aj externe). Jeho účinnosť sa pripisuje najmä silici. Kapusta, hlavne kyslá je vhodná proti chudokrvnosti.
Cesnak je výborným liekom pre celý organizmus, hlavne pre zažívací trakt a hemoroidy (nadúva).
Cesnak a olivy dopomáhajú k tráveniu tým, že vplývajú na krvný obeh, tvorbu slín a žalúdočných štiav.
Cibuľa je dobrým liekom proti kašľu, nádche, chrípke, ale aj duševnej skľúčenosti – tu pôsobí takmer ihneď.
Mrkva prospieva astmatikom a pri žltačke (nadúva).
Paradajka je najlepším prostriedkom proti nechutenstvu a pre ľudí s chorobami pečene.
Špargľa je močopudná a vyvoláva potenie. Špenát a púpava priamo pôsobia na obličkové ťažkosti.
Štrbák a žerucha podporujú pečeň. Reďkovka a repa je dobrá pre prsia, čistí krv, podporuje chuť k jedlu (nadúva).
Reďkovka čierna, v ľudovom liečiteľstve sa používa čerstvá šťava na liečenie žalúdka, obličiek a močového mechúra (pozor, používa sa len pri chronických ochoreniach a nie pri zápaloch). Zmiešaná s medom slúži ako výborný prostriedok proti zachrípnutiu a pri zahlienení priedušiek. Reďkovka (siata – čierna) obsahuje v buľve ako účinné látky silicu so sírnou zložkou, väčšie množstvo minerálnych látok, vitamín C a provitamíny skupiny B. Potvrdil sa jej cholagolický účinok (vylučovanie žlče) a priaznivé pôsobenie pri zapečení a zhybovom reumatizme, ovplyvňuje látkovú premenu.
Artičoky v surovom stave zahusťujú mlieko a menia ho na jogurt. Môžeme ich konzumovať posypané čiernym korením – odstráni nepríjemnosť nadúvania.
Zemiaky pečené na platni sporáku sú ľahšie, stráviteľnejšie ako varené vo vode. Citrón (priamo vytlačená šťava) pomáha pri vysokých horúčkach, žlčových a pečeňových záchvatoch, reume, prechladnutí (ako teplá a silne osladená malinovka), kašli, angíne a na kloktanie vodou.
Jablko blahodarne pôsobí na mozog (proti mŕtvici), pomáha pri nechutenstve z nervozity, nespavosti, reume, pečeňovej slabosti. Je výživné a oživuje, čistí hlas, napráva žalúdočnú kyselinu. Hrozno rozpúšťa hustú krv, výrazne pôsobí na krvný obeh, prečisťuje pečeň a pľúca a upravuje trávenie a zažívanie.
Figy, maliny, jahody, ríbezle, čerešne sú výživné, osviežujú a okysličujú krv. Broskyne sú zdravé a odporúča sa ich konzumovať pred obedom a počas obeda. Ananásová šťava pri častejšom kloktaní pomáha prekonať záškrt (diftériu).
Vajíčko: čerstvé obsahuje v malom priestore veľké množstvo regeneratívnych prvkov. A) Vyšľahané s cukrom čistí a posilňuje hlas. B) Bielok ušľahaný s cukrom a citrónovou šťavou lieči chrapot. C) Jeden bielok vyšľahaný vo vode (2 dl) zastavuje hnačku a v klystíre výrazne zmierňuje bolesti hemoroidov (zlatá žila).
Mlieko je jedinou potravou detí v prvých mesiacoch života, ale dospelý človek by ho nemal konzumovať – len upravené v potrave alebo ako formu syra.
Mäso sa dá nahradiť sójou a ovsom, avšak ovos nie je vhodný pre každého.

Všeobecne: Mali by sme mať pri jedle pokojnú myseľ, zahnať starosti, vyvarovať sa hnevu, stresu (tieto emócie podnecuje chuť k jedlu a pitiu), byť veselí, jesť striedmo, dodržiavať nasledujúce zásady a vedieť že:

  1. Žalúdok často zle znáša čerstvé maslo.
  2. Cigória pridávaná do kávy je škodlivá.
  3. Minerálne vody, ale aj prevarená alebo sterilizovaná voda, ak sa pije počas jedla (zapíja), vysiľuje žalúdok.
  4. Vhodné je piť pri hlavnom jedle víno zriedené vodou, ale nesmie sa piť po polievke ani zákusku!
  5. Mlieko zaháňa nestráviteľnosť ustríc.
  6. Krajec chleba omastený olivovým olejom pokvapkaný šťavou citróna a obložený kaviárom je najlepšou desiatou alebo olovrantom pre deti aj dospelých.
  7. Po mäse je vhodné konzumovať syr.
  8. Po rybe je najvhodnejšie skonzumovať jeden alebo dva vlašské orechy.

Dôležité

– pre naše zdravie, podľa astromedicíny je -vyvarovať sa prejedaniu, nemeniť náhle svoje návyky (móda vegetariánstva), zachovávať si duševný pokoj, eliminovať smútok, vyhľadávať čistý a vlažný vzduch. Pri výbere potravín dať prednosť tým, ktoré sa zhodujú s naším temperamentom, chuťou a zvykom. Naša výživa a práca musia byť tiež v rovnováhe. Dôležité je vyhýbať sa užívaniu chemických liekov (ak nie sú životne nevyhnutné), hlavne však dbať, aby náš organizmus pri ochorení nezoslabol!
Našťastie dnes už aj odborníci skúmajú tisícročné skúsenosti ľudového liečiteľstva, zhodnocujú ich vo svetle vedeckého skúmania rastlín a ich účinkov, overené zavádzajú do praxe – skrátka popri chemoterapii budujú aj vedecky zdôvodnenú fytoterapiu, čiže liečbu rastlinami.
Moderná veda posudzuje liečivé rastliny z hľadiska ich obsahových látok. Zelenine a ovociu s liečivým účinkom sa prikladá čoraz väčší význam nielen v alternatívnej, ale i v klasickej medicíne. Ich pravidelnou konzumáciou môžeme okrem minerálov, vitamínov a vlákniny prispieť k svojmu zdraviu aj vďaka špecifickým liečivým účinkom toho-ktorého druhu bez konzumácie chemických multivitamínov a dnes tak široko ponúkaných a drahých prípravkov určených na jeho zlepšenie a udržanie.

Znamenie Kozorožec

22. 12. – 20. 1.
– vládnuca planéta: Saturn

Kozorožci sa rodia „starí“ a postupom rokov “mladnú“… Skutočnosť je taká, že v rannom detstve sa tento zrodenec zdá byť často príliš vážny a dospelý na svoj vek. Čím je však starší, stráca postupne niečo zo svojej triezvosti, ktorá ho charakterizovala v mladosti. Preto by sa mal usilovať prekonať vplyv svojho znamenia, ktorý sa často nad ním vznáša ako neviditeľná aura a jeho priateľov veľmi deprimuje… Ľudia si často neuvedomujú, že za chmúrnym zovňajškom Kozorožca sa skrývajú rýdze kvality charakteru a často sa od neho odvracajú. Prispievajú tak k tendencii, aby sa cítil martýrom. Spôsobuje to Saturn (pán času a karmy). Ak je v horoskope retrográdny, potom tiež prezrádza, že ide o veľmi starú dušu (z pohľadu reinkarnácie).
Z toho následne vyplývajú jeho emočné zábrany (čo je charakteristický vplyv Saturna) a tie ovplyvňujú jeho zdravie a dopomáhajú ku kryštalizácii, keďže Kozorožec je spojený s nerastmi v tele ako: koža, spojovacie tkanivá, mukózne povrchy a sympatické periférne nervy. Znamenie vládne kolenám, celej kostre, šľachám a chrupavkám, ktoré všetko držia pokope. Kozorožec máva často nehody – zlomeniny kostí, podliatiny, vytknutia a zranenia kolien. Pri normálnej životospráve sa dožíva vysokého veku a nepodľahne ľahko náhlej chorobe, ale skôr pomaly vznikajúcim a chronickým – (opäť vplyv Saturna). Cirkulácia krvi v tkanivách môže ochabnúť, takže sa toxíny a odpadové látky hromadia v tele. Môže dôjsť k reflexnej akcii na žalúdok ovládaný opozičným znamením Raka.

Vytváranie kalciových usadenín, reumatizmus, artritída a neuralgia sú typické poruchy zdravia u Kozorožca. Labužnícke pochúťky bohaté na tuky nie sú pre neho. Jeho strava má byť bohatá na proteíny a doplnená minerálnymi soľami a vitamínmi. Bunkovou soľou Kozorožca je fosfát kalcia, ktorý zužitkuje bielkoviny zo stravy a pomáha vytvárať a udržiavať kostnú štruktúru tela. Pri nedostatku tejto soli sa bielkoviny vylúčia von z tela obličkami. Následne sa dostavia ťažkosti s obličkami, reumatizmus a kyslé trávenie. Nevyužité bielkoviny zapríčiňujú aj vyrážky a vriedky na koži a ak sa akumulujú v uchu, môžu viesť k hluchote.
Potrava, ktorá dodá Kozorožcom zásobu fosfátu kalcia, je: hlávková kapusta, špargľa, špenát, šošovica, hnedá fazuľa, zeler, uhorky, mandle, krúpy, vaječné žĺtky, celá pšenica, jahody, figy, čučoriedky a slivky. Medzi jedením by mal piť veľa vody (pramenitej – nie z vodovodu -, chlór používaný vo väčšine vodovodov ničí vitamín E, pre Kozorožcov tak veľmi potrebný). Preto by mal radšej piť vodu prevarenú alebo fľaškovú.

Autor: František Šteffek – astrológ

Zdroj: astro-tabu.sk

Odporúčaná literatúra

Literatúra o obchode so zdravím

Literatúra o zdravej výžive

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
9 552 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme