“Jednoduchá” zmena životného štýlu

Náš organizmus potrebuje energiu.

Energiu na rast, vývoj, regeneráciu, rekonvalescenciu, prácu, hru a podobne. Odkiaľ ju získať? Z potravy. Je to “surová hmota”, ktorá sa v procese trávenia premieňa na energiu vo forme tukov, cukrov, bielkovín, vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Potrava je pre náš organizmus “palivo”.
Len od nás závisí, čo všetko sa dostane do organizmu.
Ak sa nevieme rozhodnúť, pomôžu nám oči, ktoré sa pokochajú upraveným jedlom, nos a jeho čuchové bunky si tiež prídu na svoje. Vôňu jedla cítime oveľa skôr, ako ju vidíme. A čo jazyk? Je to “smilník”. Jazyk a jeho chuťové poháriky si z tejto trojice užívajú najviac. Jednoducho, je to “orgazmus jazyka”. Núti nás konzumovať potraviny v kvantite aj kvalite. Ale čo na to náš tráviaci systém? Žalúdok predsa nie je kontajner.
Po takejto strave, ktorá vyhovie očiam, nosu a predovšetkým jazyku, sa začína trávenie. Cítime to aj my. Zíva sa nám, grgá, cítime ťažobu v bruchu. Najradšej by sme si pospali, ale dá sa to uprostred pracovného dňa?
Zamyslite sa nad tým, že každá lyžička a vidlička nás povzbudí, alebo nám pomôže vykopať vlastný hrob.

ryba-mrkva-hrasok-zelenina-tanier-pribor-1810596_freepixabay

Tí, ktorí môžu konzumovať “všetko”, by raz za čas mali svoj organizmus detoxikovať. Tak, ako upratujeme svoj príbytok, poupratujme si aj vo svojom vnútri. My, ktorí nemáme na výber, lebo práve odchádzame od svojho gastroenterológa a v ušiach nám rezonujú slová: mám celiakiu, musím dodržiavať prísnu bezlepkovú diétu, rozmýšľam ako budem ďalej žiť, čo budem jesť. Aj tu sa “chcú najesť oči, uši a jazyk”. V ruke držím recept na bezlepkovú múku a bezlepkové cestoviny. Aká irónia. Chlieb, pečivo, polotovary – všetko si vyrobiť doma. Ako? V tej chvíli sa to zdá veľmi jednotvárne, keď pulty v hypermarketoch praskajú pod množstvom potravín, ktorých základ však tvorí pšenica. Celý svet sa mi zrútil. NIE!
Nevzdám sa. Urobím pomyselnú čiaru za terajším spôsobom výživy. Začínam úplne od začiatku ako dojča, ktoré objavuje nové chute.

V kuchyni sa začínajú objavovať potraviny, o ktorých som veľa nevedela, takmer nič nepočula. Čím nahradiť lepok? Nemá síce žiadnu výživovú hodnotu, ale drží tvar. Aj ja si rada pomaškrtím na koláčoch. Našla som psyllium. Vlákninu, ktorá po rozpustení vo vode vytvorí rôsolovitú konzistenciu, udrží tvar a vlhkosť. Bezlepkové pečivo tak rýchlo nevysychá, netrúsi sa, a ešte na druhý deň je chutné. Navyše, vláknina je šetrná aj k nášmu tráviacemu systému. Detoxikuje a stimuluje črevá. Je to užitočné, ale aj zdravé. Je to úžasné. K tomu treba pridať aj olej. Nebáť sa ho, 5–8 polievkových lyžíc.  Mám na výber múku ryžovú, kukuričnú, pohánkovú, cícerovú a iné. Každá z nich má inú farbu, vôňu a chuť. Jedlo, aj keď ho rovnako pripravím, vždy inak chutí a vonia. Aj tu platí: ak dvaja robia to isté, nie je to vždy to isté.

zelenina_oleje_free_pixabay

Teraz si uvedomím, že moja kuchyňa bola kedysi chudobná. Poznala len hladkú, polohrubú a hrubú múku. Na jedálnom lístku zostávajú doteraz používané prirodzene bezlepkové potraviny: ovocie, zelenina, ryža, zemiaky a mäso. Očarila ma pohánka. Tvar pyramídy už sám osebe ukrýva tajomstvá. Má najvyšší obsah rutínu, ktorý je spojencom nášho cievneho systému. Stimuluje krvný obeh. Pružnosť a elasticita ciev sú dôležité pre všetkých ľudí. Pre nás, celiatikov, navyše obnovia cirkuláciu v tenkom čreve.

Tenké črevo je vystlané klkami. Črevné klky u zdravého človeka majú výšku 25–30 mm. Od nich závisí kvalita vstrebávania živín z potravy. U celiatikov klky často chýbajú, lepok pôsobí na nich ako “brúsny papier”. Brúsi a brúsi, až je tenké črevo hladké. Vstrebávanie živín viazne. Do obehu sa dostanú aj škodlivé látky. Chýba aktívne vstrebávanie živín. Je to určitá forma regulácie. Naše črevo je “inteligentné”. Bráni svoj organizmus, nepustí škodlivé látky do nášho obehu. Keď zistí, že trávenie obsahuje škodliviny, zaujme “obrannú polohu”. Človek pocíti nepríjemné nadúvanie až kŕče, nasleduje hnačka, rýchlo sa zbaví škodlivín a organizmus je zachránený. Existuje však aj druhý spôsob obrany. Zápcha. Potrava akoby sa zastavila na určitom úseku. Začína sa rozkladať a hnije, do obehu sa dostávajú toxíny a postupne sa narúša aj funkcia iných orgánov. Najviac trpí mozog. Pocítime nevoľnosť, bolesti hlavy, striedanie nálad, neschopnosť sústrediť sa a podobne. Naše črevo je bez klkov bezmocné, trpí celý organizmus. Ale pri bezlepkovej diéte sa klky obnovujú a prichádza cirkulácia. Zlepší sa vstrebávanie a organizmus prekvitá.

Proso a cirok je súčasťou vtáčieho zobu. Prečo? Chovatelia operencov vedia, že pevná kostra a lesklé perie je pre ich miláčika najdôležitejšie. A my? Takisto potrebujeme pevnú kostru. Bohato zastúpená kyselina kremičitá spolu s vápnikom a horčíkom upevňuje väzivové tkanivo, ktoré ako konštrukcia prechádza našim organizmom a obaľuje jednotlivé orgány. Okrem toho, kyselina kremičitá stimuluje aj imunitný systém. Vysoký obsah kremíka pomáha dosiahnuť pevnú a hladkú pleť a lesklé vlasy. Tak čo. Necháme vyniknúť iba operencov?

Kukuricu poznáme len ako sladké zrno. Kukurica má najvyšší obsah tiamínu (vitamín B1), ktorý je nevyhnutný na spracovanie sacharidov. Glukóza je výživou pre mozgové a nervové bunky. Bez prísunu glukózy sme už predpoludním unavení, roztržití, otrávení a podráždení. Aby tiamín mohol stimulovať mentálnu sviežosť, potrebuje mangán – aj toho je v kukurici dosť. Kukurica je pritom výborný prostriedok na upokojenie a popritom zvyšuje koncentráciu. Nie je škoda, že sa o kukurici hovorí len ako o poľnohospodárskej plodine na siláž?

Amarant obsahuje vynikajúcu kombináciu esenciálnych aminokyselín a veľmi dobre sa vstrebáva z tráviaceho traktu. Obsah esenciálnych aminokyselín, vitamínu E a vlákniny je porovnateľný s kvalitným olivovým olejom.

Strukoviny sú dôležitým zdrojom bielkovín, vlákniny, minerálov a vitamínov skupiny B. Pre nízky obsah tukov pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu. Pomáhajú udržať hladinu krvného cukru, a tak môžu byť užitočné pre diabetikov. Ovocie a zelenina – to sú naše vitamíny v prírodnej forme, u ktorých nehrozí predávkovanie.

Tak čo, mala som pravdu, o čo sa nevedome ochudobňujeme? Tak, ako zamilovaný počuje trávu rásť, tak sa celiatik naučí inštinktívne rozpoznávať, ktoré potraviny mu dodajú potrebnú energiu z potravy a povzbudia ho. Naučí sa vybrať z veľkého množstva pokrmov také, ktoré mu prospievajú. A navyše sa naučí trpezlivosti, pretože nie všetko chutí na prvýkrát, nie všetko sa hneď vydarí. Nielen potraviny, ale aj detoxikácia naučí organizmus celiatika rozpoznávať a vychutnávať si potraviny, ktoré tu boli, sú a budú.

Pri bezlepkovej diéte siahnem po probiotikách. Ktoré? Keď ich je tak veľa?

Črevná flóra každého z nás je iná. Sme jedineční. Inú črevnú flóru má alergik, celiatik, zdravý človek.
Našla som PROBIOSAN. Prečo? Obsahuje pro-biotický komplex, inulín a chlorelu. Probiotický komplex predstavuje pol miliardy baktérií Lactobacillus acidophilus a Enterococcus faecium v pomere 50:50. Táto dávka zaisťuje účinnú kolonizáciu črevného traktu.
Inulín je chemicky dlhý rad molekúl fruktózy. Bez zmeny prechádza tráviacim ústrojenstvom, kde odoláva agresívnym žalúdočným kyselinám a tráviacim enzýmom. Nevstrebáva sa do krvného obehu a prakticky bez povšimnutia sa dostáva až do hrubého čreva, hlavného miesta jeho pôsobenia. Funguje v hrubom čreve ako zdroj živín a nosič pre niektoré mikroorganizmy. Zaisťuje optimálne životné podmienky pre priateľské baktérie Lactobacillus acidophilus a Enterococcum feacium. Podporuje ich rast a delenie, čím nepriamo bráni nežiadúcemu rozmnoženiu ostatných (nepriateľských) baktérií.
Chlorella pyrenedoisa je mikroskopická zelená sladkovodná riasa, ktorá svojím tvarom a veľkosťou pripomína červenú krvinku. Má unikátne rastové vlastnosti a schopnosti obrovskej a rýchlej regenerácie, ktoré spôsobuje faktor označovaný ako CGF (Chlorella rastový faktor). Obsahuje voľné aminokyseliny, polyamíny, glykoproteíny, peptidy, vitamíny, minerálne látky a stopové prvky. Chlorela zlepšuje funkciu čriev, stimuluje rast prospešných aeróbnych baktérií, absorbuje jedy obsiahnuté v črevách a podporuje normálnu peristaltiku. Z toho vyplýva, že PROBIOSAN a všetky jeho zložky pozitívne ovplyvňujú lokálnu imunitu čreva. Keď už spomínam detoxikáciu, nasadená bezlepková diéta a probiotiká pozitívne ovplyvňujú naše črevá. Už po prvých dňoch bezlepkovej diéty sa cítime ako znovuzrodení. Stratila sa únava, zvýšila sa chuť do jedla, pleť sa rozžiarila, vlasy nepadajú, nechty nekvitnú, a podobne. Človek akoby rozkvitol. Ešte občas nás po niektorých potravinách nafukuje. Rozmýšľam, čo ešte urobiť.

Pri celiakii veľmi trpí pečeň. Pečeň spolu s obličkami každý deň prirodzene detoxikuje náš organizmus. Ak je jeden orgán “chorý”, druhý preberá jeho funkciu (podľa svojich možností). Vtedy sa začnú splodiny metabolizmu pomaly vylučovať z organizmu. Náš organizmus sa zanáša. Prečo pečeň? Pečeň je naša “chemická továreň”, ktorá tvorí živiny, ukladá ich do zásob a detoxikuje splodiny metabolizmu. Medzi ňou a črevom je cievny systém (enterohepatálny obeh). Pečeň a črevá takto môžu navzájom “komunikovať”. Po úprave živín sa časť opäť vráti do pečene, kde ich ona opäť spracuje. Je to určitá forma recyklácie. Ak vstrebávanie nefunguje tak, ako má, do pečene sa dostáva oveľa viac škodlivín. Na detoxikáciu sú kladené zvýšené nároky. Pre zvýšenú črevnú priepustnosť sa do enterohepatálneho obehu dostanú toxické látky, ktoré pečeň už raz detoxikovala a poslala na vylúčenie. Niektoré z nich môžu narušiť tvorbu živín, ktoré náš organizmus potrebuje. Nespoliehajme sa na “pečeňové testy”, lebo pečeň má obrovskú schopnosť regenerácie. Aj keď “plače”, pečeňové testy môžu byť v referenčnom rozmedzí. Napriek tomu jej môžeme pomôcť.
Siahnime po REGALENe. Prečo? Obsahuje unikátnu zmes horčín, ktorá pomôže pečeni detoxikovať. Činnosť pečene sa zlepšuje. Repík lekársky, lastovičník väčší, lipkavec krížatý, horec žltý, bedrovník lomikameňový, skorocel kopijovitý, nátržník husí, púpava lekárska, veronika lekárska, lomikameň zrnitý, jablčník obyčajný, palina abrotanová – to je zmes horčín, ktoré nám ponúka príroda. Na jar si ešte doprajem šalát z púpavových listov a mladej žihľavy – najlepšie pred prvým kvitnutím, lebo vtedy má len jemne horkú chuť. Pečeň pomaly detoxikuje, žlčové kyseliny a tráviace enzýmy sa normalizujú, plesne sa likvidujú a náš organizmus pociťuje úľavu. Priaznivo sú ovplyvnené aj všetky ostatné fyziologické procesy v tele. Oblička ďakuje, o detoxikáciu organizmu sa opäť delí s pečeňou. Oplatí sa v organizme poupratovať. Aj svoje príbytky upratujeme. Lebo si chceme zútulniť svoje obytné prostredie.

Postupne objavujeme, že naturálna chuť je tá najlepšia a najzdravšia. Človek je pôžitkár, po horkej chuti dobrovoľne nesiahne. Uprednostní radšej sladkú, slanú aj korenistú chuť. Horká chuť nemá miesto v jeho jedálnom lístku. Dúfam, že sa to zmení. Horčiny dokážu aj v malom v množstve pomôcť nášmu organizmu. Nezáleží, či si celiatik, alebo nie. Už po narodení svoj organizmus postupne zaťažujeme a zanášame. Počúvajme ho a budeme mať plno energie, kvalitný a plnohodnotný život.

MUDr. Renata Gerová

MUDr. Renata Gerová – pediater s 2 atestáciami. Dobré výsledky dosahuje vďaka tomu, že vo svojej praxi aplikuje aj tradičnú čínsku medicínu. Zaoberá sa akupunktúrou, akupresúrou, fytoterapiou, a qi gong (chikunk).

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
8 550 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme