Morské riasy – zelená šedých dní

Všetky morské riasy obsahujú chlorofyl a získavajú energiu fotosyntézou. Patria medzi zelené potraviny, aj keď nie všetky sú zelené. Mnohé z nich majú farbu hnedú, alebo červenú, chlorofyl je prekrytý inými pigmentmi.

dan

obrázok so súhlasom dan / FreeDigitalPhotos.net

Morské riasy sú neodmysliteľnou súčasťou čínskej, japonskej kuchyne, používajú ich dlhé roky v Austrálii, Škandinávii, Britských ostrovoch, či ostrovoch v Pacifiku.

Predstavujú vysoko koncentrovaný zdroj živín v dobre využiteľnej forme. Môžu obsahovať desaťkrát viac vápnika ako mlieko, osemkrát viac železa ako hovädzie mäso. V porovnaní s morskými rybami výhodou morských rias je to, že neobsahujú takmer žiadny tuk a preto v sebe nekumulujú toxické látky, ako sú polychlorované bifenyly a ďalšie karcinogény.

Morské riasy obsahujú množstvo dôležitých živín: jód, horčík, sodík, vápnik, zinok, celé spektrum vitamínov skupiny B (vrátane B12), ktoré zohrávajú dôležitú úlohu v našej odolnosti proti stresu. Obsahujú veľa polyfenolov , majú antioxidančný a protirakovinový účinok, sú zásadité a pomáhajú redukovať metabolické prekyslenie organizmu. Majú protivirové, protizápalové, protiplesňové a antibakteriálne účinky. Ich súčasťou sú polysacharidy obsahujúce síru s protizápalovým účinkom vhodným aj pre ľudí, ktorý trpia na astmu, artrózu, artritídu, alergie a autoimunitné ochorenia.

Obsahujú tzv. fytoestrogény, čím majú pozitívny vplyv na hormonálnu rovnováhu u žien v menopauze a chránia ich okrem iného pred osteoporózou, prípadne rakovinou prsníka.

Vďaka vysokému podielu vlákniny, chlorofylu a ďalších živín pomáhajú z organizmu vylučovať škodliviny vrátane ťažkých kovov ako je ortuť a olovo.

Arame

Patrí medzi hnedé riasy. Má mierne sladkastú chuť, ktorý spôsobuje vysoký obsah manitolu (sacharid vhodný aj pre diabetikov). V Japonsku sa používa ako prostriedok na zníženie krvného tlaku a liečbu gynekologických ochorení.

Hodí sa na varenie spolu s rôznou zeleninou, predtým ho na 5 minút namočte.

Dulse

Má červenú farbu, jemné lístky s jemnou orechovo koreňovou chuťou. Je výborná do šalátov, nemusí sa variť, stačí ju dôkladne umyť.

Kelp

Priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu, podporuje metabolizmus a spaľovanie energie. Používa sa v malom množstve ( ako všetky riasy sa odporúča používať často v malom množstve), lebo obsahuje veľa jódu. Predávkovanie môže viesť k hyperthyreoidizmu, zvýšenej činnosti štítnej žľazy. Taktiež obsahuje látku manitol, je vhodný pre diabetikov.

Užíva sa v práškovej forme, alebo v tabletkách. Používa sa aj ako korenie do jedla.

Nori

Zlepšuje trávenie, pomáha znižovať hladinu cholesterolu a triglyceridov, má priaznivý vplyv na činnosť mozgu, podporuje hojenie rán. Má výbornú chuť, patrí medzi najpoužívanejšie riasy. Ľahko sa upravuje. Sú to malé vločky, vhodné na dochucovanie a zdobenie bežných jedál.

Wakame

Má sladkú chuť, môžete ju použiť aj v studenej kuchyni (namočte ju na 5 minút).

Čistí krv a podporuje krvný obeh, má posilňujúce účinky na rýchle zotavenie.

Kombu

Používa sa ako zvýrazňovač chuti, robí jedlo lepšie stráviteľným.

Pri varení strukovín kúsok pridajte do hrnca a varte spoločne. Absorbuje do seba plyn a jedlo nespôsobuje plynatosť.

Autor: MUDr.Michal Šarafín a kolektív autorov a spolupracovníkov z oblasti zdravej výživy

Zdroj: www.stromzdravia.sk

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
7 038 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme