Pakost smradľavý – nevonia, ale pomáha

Pakost smradľavý (Geranium robertianum) je drobná bylinka, ktorá po rozdrobení silno zapácha (najmä kolienka z podzemku). Jej liečivé účinky ľudia využívajú už po stáročia. Dôkazom môže byť aj množstvo mien, pod ktorými bol pakost známy: bocianí nos, čapí nos, býčnik, milosť božia. Tieto “prezývky” napodiv nesúvisia so zápachom pakostu, ale s tvarom jeho plodov. Na chlpatých, až 50 cm vysokých stonkách, sa od mája do októbra rozvíjajú ružové kvietky, ktoré sa postupne menia na 2 cm dlhé plody pakostu, tvarom pripomínajúce zobák bociana. U pakostu je zaujímavý aj (tzv. autochórny) spôsob rozširovania semien. Tie sa v čase zrelosti, vďaka ohnutej a napnutej osine, priamo vymršťujú z plodov do blízkeho okolia. Pakost sa tak mohol, najmä v miernom pásme, rozšíriť po celom svete. Má rád tienisté, na dusík bohaté miesta – lesy, priekopy, rumoviská, ale aj parky a záhrady, a podobne.

Zbierame celú kvitnúcu rastlinu, dá sa aj s koreňmi. Medzi najdôležitejšie liečivé látky pakostu patria horčiny, triesloviny, živice, organické kyseliny a silice. Ich obsah sa však sušením (v tieni, do 40 °C) dosť znižuje. Preto je v čase vegetácie dobré využívať pakost čerstvý.

Ako väčšina liečivých rastlín, aj pakost má rôzne liečebné využitie. Jedinečná je najmä jeho schopnosť zastavovať vonkajšie aj vnútorné krvácanie. Odvar (maximálne 3 minúty varu) sa užíva pri výskyte krvi v moči, hnačke (krvavej), silnej menštruácii, maternicovom krvácaní alebo pri vykašliavaní krvi. Na hemoroidy (aj preventívne) je vhodný sedací kúpeľ.

Veľmi zaujímavé výsledky má pakost pri liečbe neplodnosti. Odporúča sa popíjať odvar z pakostu po dobu aspoň dvoch mesiacov, a to pre oboch partnerov – ženy 250 ml, muži 350 ml čaju denne. Pitná kúra okrem toho silne prečisťuje organizmus a účinne pôsobí na rôzne ochorenia obličiek a močových ciest (zápaly, piesok, kamienky) a pri chronických zápaloch čreva.

Na vonkajšie použitie je najlepšia liečiteľmi preverená “kašička”. Pripravíte ju jednoducho: z rozomletej suchej vňate pakostu s niekoľkými kvapkami vody alebo najlepšie z rozdrvenej čerstvej rastliny. Kašovitý obklad sa dá prikladať kdekoľvek na telo – účinne pôsobí na rôzne opuchy, nehojace sa rany a vredy, ekzém aj akné. Obklady z čerstvého pakostu sú výborné aj pri liečbe zápalu nervov (napr. trojklaného alebo sedacieho) a súvisiacich problémov ako sú zápaly uší, opuchy tváre a problémy so zubami.

Pakost kvôli svojej nepríjemnej chuti a “vôni” nepatrí medzi najobľúbenejšie liečivé rastliny. No homeopatia, ktorá tiež hojne využíva túto mocnú bylinu, celkom potláča tieto dve vlastnosti a súčasne zachováva všetky liečivé vlastností (veľmi pravdepodobne aj protinádorové). Aj Energy ponúka niekoľko prípravkov obsahujúcich pakost, napríklad Audiron na ušné problémy, Renol na obličkové ťažkosti alebo Gynex na podporu otehotnenia. Obsahuje ho aj krém Protektin, ktorý sa používa na ekzémy. Ak teda trpíte niektorým zo spomínaných neduhov, môžete si vybrať: vlastnoručne pripravený pakost smradľavý z lesa, alebo bez námahy pakost ne-smradľavý od Energy. Pakost – bocianí zobák – vám určite pomôže.

Mgr. Vladimír VONÁSEK

Tu si môžete vybrať z literatúry a cd o bylinkách

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
23 940 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme