Tempeh – kráľ potravín

Tempeh pochází z Indonésie, kde patří ke každodenní potravě. Je vysoce ceněn zejména pro svoji dobrou chuť, všestrannost použití a vysoký obsah bílkovin. Tempeh je možné koupit čerstvý, chlazený nebo mražený, dá se nakrájet na plátky a osmažit, až získá zlatohnědou barvu. Svojí chutí a konzistencí připomíná kuře, chutný telecí plátek nebo rybí filet. Jeho příjemně čerstvé, lehce nasládlé aroma je podobné ořechům, sýru nebo houbám. Tempeh je možné jíst místo masa, drůbeže nebo ryby; může tak tvořit důležitý zdroj bílkovin pro vegetariány. Existují stovky receptů, které korespondují s chutí obyvatel západních zemí.

Čerstvý tempeh ze sóje obsahuje v průměru 19,5 % bílkovin, čímž se může směle srovnávat s drůbežím masem (20%), sekanou (13%), vejci (13%) a mlékem (3%). Kromě toho je tempeh nejbohatším rostlinným zdrojem vitaminu B12, kterého se v čistě vegetariánské stravě příliš nedostává. Tempeh je lehce stravitelný, neboť ušlechtilé plísně produkují při fermentaci enzymy, které částečně rozštěpí sójové bílkoviny a oleje, čímž se pro lidský organismus stávají stravitelnějšími. V důsledku fermentačních procesů je chuť a nutriční hodnota tempehu lepší než u vařených sójových bobů. Vyrábějí se bez použití soli, čímž se výborně hodí jako dietní potravina.

Přestože je nejoblíbenější tempeh ze sóje, není zdaleka tím jediným. Velmi oblíbený je také tempeh z burských oříšků (nebo burských oříšků a sóji), z jáhel (nebo jáhel a sóji), z rýže a sóji, pšenice a sóji, z pšeničných nudlí a konečně také z okary (pevných zbytků, které vznikají při výrobě sojového mléka nebo tofu).

Existuje více než 30 nejrůznějších typů tempehů, které bychom mohli rozdělit do pěti skupin:

  1. Tempeh z luštěnin (nejčastěji ze sóje)
  2. Tempeh z obilí a sóji: např. pšenice a sója nebo rýže a sója
  3. Čistě obilný tempeh z rýže, ječmene, jáhel, pšenice, ovsa nebo žita
  4. Tempeh z výlisků, tedy z těch částí potravin, které tvoří vlastně odpad: okara, zbytky po lisování oleje např. z burských oříšků (pozor ale na extrémní plody jako je např. kokos, z kterých se nesmí vyrábět nikdy!)
  5. Tempeh z jiných semen, například z gumovníku

Tempeh se začal vyrábět před stovkami let ve středních a východních oblastech ostrova Jáva a je dnes nejoblíbenějším sojovým výrobkem v Indonésii. Více než 64% sójových bobů vyrobených v této zemi se zpracovává na tempeh. Výroba tempehu v Indonésii je domácím uměním a 41 tisíc výroben tempehu, které každý den dodávají čerstvý tempeh, jsou rodinné firmy (údaje již z 80tých let). Ročně se na Jávě vyrobí skoro 200.000 tun tempehu. Je to důležitá potravina ve výživě indonéského obyvatelstva, jehož základ tvoří rýže. Oblíbený je také v Holandsku, Surinamu, Malajsii, Singapuru aj. oblastech, v nichž se Indonésané usadili.

Autor Ota Reiss

U nás môžete zakúpiť:

  • Tempeh marínovaný 10 €/kg
  • Sunfood Tempeh BIO 9,52 €/kg
  • Tempeh Natural BIO 7,50€/kg

Ďalšie články od Ota Reissa

Pekárničku, v ktorej si môžete Tempeh spraviť aj sami, si môžete zakúpiť TU

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
10 794 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme