Viete sa zastaviť v dnešnom zhone?

Aké je vaše ideálne ráno? Moje vyzerá takto. Príjemne oddýchnutého ma zobudia ranné lúče. Vonku je úžasných 20 stupňov Celzia a vonia ranná rosa. Po základnej hygiene si rozprúdim krv dvadsaťminútovým behom popri rieke. Behám proti prúdu, vyzerá to, že utekám rýchlejšie. Telesné cvičenie doplním stovkou “brušákov” a rovnakým počtom “kľukov”. Ticho pri rieke prerušované len spevom vtáčikov ešte využívam na dvadsaťminútovú meditáciu v šiestich polohách jogy. Po osviežujúcej, temer ľadovej sprche, raňajkujem jedlo bohaté na cereálie, bielkoviny a ovocné šťavy. Úžasná hodinka, ktorá pripraví dušu na úspešný deň v zdravom tele. A viete, čo je na tej hodine najlepšie? Že je len moja. Nepatrí hlasom v telefóne, e-mailom, nikomu – je len a len moja.

Serge Bertasius Photography

obrázok so súhlasom Serge Bertasius Photography / FreeDigitalPhotos.net

Budem úprimný, netvrdím, že som takéto ráno nikdy nezažil, určite áno, aspoň raz. Rozhodne mnohokrát jednotlivé časti z neho, samostatne. (I keď asi nie ráno.) Napriek tomu, že zrealizovať ho by nebol až taký problém. Stačí len trochu chcieť a nezapnúť mobil hneď ráno. Je to však zložité. V čom je háčik? Asi v spôsobe života, ktorý sme sa naučili žiť. Príliš dlho sa večer venujeme nezmyslom, namiesto toho, aby sme išli skôr spať a dopriali telu odpočinok. Pod “nezmyslami” myslím internet, televíziu či politiku. Ak je večer venovaný partnerovi či partnerke, nepotrebujete ani ten ranný beh.

 

Aké je moje reálne ráno? Vstávam na trikrát, najprv pred budíkom, v nezmyselnú hodinu. Poviem si, že ešte môžem pokojne spať. Ale už sa mi nedá. Až tak 10 minút pred budíkom. Zvoní budík. Zaklapnem ho, ale nevstanem. Snažím sa spať ešte aspoň minútku. Je z toho 25 minút navyše, čo som akože spal, no aj tak som si len vyčítal, že som nevstal a nebudem stíhať. Zapínam telefón. Tri správy. Dve neznesú odklad. Ranným športom je zapínanie kávovaru so zubnou kefkou v ústach a holiacim strojčekom v ruke. Krv sa rozprúdi samovoľne z ranných správ v rádiu. Raňajkujem akýsi polotovar, popritom balím notebook a hľadám kľúče od auta. Prezliekam si košeľu, pretože pôvodná má na golieri penu na holenie a pri druhom gombíku škvrnu od kávy a džúsu. Nadávam na výrobcov otvorov na džús. Je to takmer ako ranná meditácia. Bežím s uchom pri mobile. K autu. A sľubujem si, že zajtra už naisto vstanem skôr a zapnem mobil až v aute. Pardon. V práci.

Už dlhé roky sa zaoberám otázkou, aký je recept na naozaj zdravý a dlhý život. Je možné prežiť ho v našich podmienkach tak, aby som sa nemusel do ničoho nútiť? Je možné zdravo žiť bez toho, aby som ohrozil finančný rozpočet rodiny, či už míňaním na kozmetiku, potravinové doplnky alebo prílišným oddychom? Odpoveď je áno. Dá sa to.

Základom je nájsť rovnováhu medzi svetom, dušou a telom. Všetci vieme, že dostatočne sa pohybovať a zdravo jesť je ťažšie ako sa zdá. Čo však zvládne každý z nás, je jednoduchá, ale zaručene fungujúca vec. Nájdite si ráno pre seba dve – tri minúty. Minúty, ktoré budú patriť len vám. Verte mi, že toto vám naozaj a zaručene predĺži život. Telo a myseľ potrebujú čas na to, aby sa zladili. Nie dlhý, ale rozhodne nevyhnutný.

Zo všetkých pohľadov medicíny, či už západnej alebo tradičnej čínskej je dôležité, aby sa správne naštartovali všetky procesy v tele. Životné procesy také zložité a jedinečné, že im stále dokonale nerozumieme. To je aj jeden z dôvodov, prečo som taký nadšený z novej ponuky mydiel, ktorá sa objavila v našich Kluboch Energy.

Pentagram mydiel, ktoré pracovne voláme “mydlá rituálov”. Nebojte sa, nejde o sektárske myšlienky. Práve naopak, rituály v tej či onej podobe sú prítomné bežne aj v našej kultúre. Napríklad aj ranné vstávanie či bežná hygiena. Naše mydlá vám tento rituál obohatia o ďalší rozmer. Tie dve – tri minúty času, ktorý patrí len a len vám, vás obohatia o čosi mystické. Či už chcete alebo nie, či už veríte alebo nie, nesú v sebe moc vstúpiť do vás a naladiť váš organizmus. Nenahradí to ranný beh, ale môžu nahradiť rannú meditáciu. Vlastne som nepoužil správne slovo. Nenahradia ju. Oni ju naštartujú. Vyskúšajte to, sami uvidíte.

Autor: Jozef Černek

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
5 125 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme