Akupresúra, body zdravia a krémy

stockimages

obrázok so súhlasom stockimages / FreeDigitalPhotos.net

Pôsobenie na Body

Pri akútnom zásahu tlačíme na bod nechtom, bruškom ukazováka, vetvičkou, špáradlom či špičkou iného predmetu zhruba 30 sekúnd (ak môžeme, aj z druhej strany – napríklad pri bode LI4), potom uvoľníme a tlak podľa potreby opakujeme. Krém aplikujeme pri dlhodobom používaní vždy po umytí, vhodné je aspoň 5x denne (napr. body HT7, LU7). Pri preventívnom pôsobení môžeme použiť krém jednorázovo, ďalšími aplikáciami zvyšujeme jeho účinnosť (napríklad opakované nanášanie Ruticelitu na bod GV26 pri ceste na dovolenku autom). U niektorých bodov môžeme vytvoriť akupresúrny tlak nalepením semienka (ryža, šošovica…) leukoplastom.

V Kluboch Energy si môžete kúpiť mapy Body zdravia I–III, kde nájdete prehľad najpoužívanejších bodov s možnosťami akupresúrneho pôsobenia. Pozrime sa teraz na najdôležitejšie z nich.

Body prvej pomoci

GV26 – SHUIGOU (VODNÝ ŽLIABOK) – bezvedomie, reanimácia

Tento bod nájdeme veľmi jednoducho, nachádza sa v priehlbine medzi nosom a perami. Základnou úlohou tohto bodu je vrátiť alebo udržať človeka pri vedomí. Bude pôsobiť terapeuticky napríklad vo chvíľach, keď máme pocit na omdletie. Preventívne ho môžeme využiť v prípadoch, keď nás čaká jednotvárna činnosť, pri ktorej však musíme udržiavať absolútnu pozornosť. Ďalšie funkcie: zlepšuje mentálne schopnosti, priaznivo pôsobí na bedrovú chrbticu, posilňuje energiu, pomáha pri obrne lícneho nervu, bolestiach zubov, upchaní a krvácaní z nosa, poruchách čuchu, opuchov tváre z vetra, bipolárnej poruche, neschopnosti stáť vzpriamene.

Protektin potrebujem sa ihneď prebudiť
Ruticelit potrebujem dlhodobú aktivitu
Cytovital potrebujem stabilitu
Droserin potrebujem podporiť vnímanie pravidiel
Artrin potrebujem doplniť dlhodobo vyčerpanú energiu

CV22 – TIANTU (NEBESKÝ KOMÍN)

Tento bod môže bezosporu doslova zachrániť život. Dokáže uvoľniť dýchacie cesty, a to pri astmatickom záchvate môže naozaj rozhodnúť o ďalšom osude chorého. Nie vždy však musí ísť o život, situáciu nám môže znepríjemniť hoci len nevoľnosť, rihanie, štikútanie. Pri všetkých týchto príznakoch ho môžeme použiť. Nájdeme ho pod krkom za prsnou kosťou. Ďalšie funkcie: rozširuje a rozťahuje pľúca, uvoľňuje horné dýchacie cesty, obnovuje hlas, zmierňuje kašeľ a sipenie, tlmí prudké zvracanie.

Cytovital potrebujem stabilizovať stav
Droserin potrebujem pôsobiť na dýchací systém

LI4 – HEGU (ÚDOLNÝ SPOJ) – energetický konečník, analgetický bod

Prenesený názov bodu – energetický konečník, je odvodený od jeho najdôležitejšej činnosti – odvádzať z tela kalné, zlé, nadbytočné. Účinok tohto bodu si môžeme rozdeliť na pôsobenie telesné, kam zaraďujeme všetko, čo v našom tele nemá čo robiť, napríklad jedy pri uštipnutí, pichnutie, bolesť, napätie. Bod HEGU má však mimoriadne účinky na našu psychiku. Jeho základnou úlohou je spevniť, dnešným jazykom by sme povedali zvýrazniť asertívne správanie – dokázať odmietnuť, jasne definovať, za akých okolností sme ochotní spolupracovať, čo už je pre nás neúnosné.

Bod nájdeme jednoducho zhruba v strede kožnej vrásy medzi palcom a ukazovákom z chrbtovej časti ruky. Ďalšie funkcie: protibolestivý bod, oslobodzuje a spriechodňuje dráhy, pomáha pri bolestiach očí, bolestiach zubov a žalúdka, zvracaní, hnačke, zápche, bolestiach a stuhnutosti všetkých častí ruky a ramena, pri otupenosti a mŕtvení prstov, ochrnutí, nepravidelnej menštruácii, onskorenom pôrode, ne-dostatočnej laktácii, bolestiach v prsiach, bolestiach pri srdci, ďalej pri depresii, mánii, epilepsii, kŕčoch, opuchoch.

Protektin potrebujem IHNEĎ reagovať – pozor na výbušnosť
Ruticelit potrebujem dlhodobú aktivitu
Cytovital potrebujem stabilitu
Droserin potrebujem podporiť vnímanie pravidiel, spevniť
Artrin potrebujem mať chladnú hlavu

HT7 – SHENMEN (BRÁNA DUCHA)

Ďalší bod nám prináša jednoduchú, ale veľmi potrebnú pomoc – uvoľnenie ducha. Je vhodný nielen pri hysterických alebo neurotických výlevoch, ale aj pri nespavosti z prepracovania či nadbytočných problémov. Nájdeme ho zhruba na konci vrásy na hrane dlane zo strany malíčka. Tento bod veľmi dobre pomáha aj pri hysterickom plači malých detí. Väčšinou stačí, keď ich uchopíme za ručičky a chvíľu ich držíme.

Ďalšie funkcie: utišuje srdce a ducha, odstraňuje horúčosť srdca a ochladzuje telo, otvára otvory, pomáha pri paralýze, kŕčoch a meravení v hrudi, paži, pri bolestiach hlavy, závratoch, bolestiach a opuchu jazyka, bolestiach a búšení srdca, bojazlivosti, bolestiach žalúdka, suchu v ústach, pri anorexii, krvácaní v šestonedelí a nepravidelnej menštruácii, astme, kašli, vykašliavaní krvi, demencii, plači, depresii, epilepsii, nespavosti, hystérii.

Ruticelit potrebujem uvoľniť
Artrin potrebujem doplniť dlhodobo vyčerpanú energiu

LU7 – LIEQUE (ŠTRBINA ODBOČENIA) – obrana kože a pľúc

Bod patrí k meridiánu pľúc, takže ho, samozrejme, môžeme použiť pri problémoch s pľúcami, ale bez povšimnutia nesmieme nechať jeho obrannú funkciu kože. Oparenie, popálenie, červený fľak po poštípaní hmyzom, to všetko sú dôvody na použitie tohto bodu.

Nájsť tento bod je pomerne zložité. Zdvihneme nahor palec ruky a po hrane palca posúvame ukazovák smerom k predlaktiu. Za vrásou narazíme na kostičku, za ňou zídeme dole, smerom k zemi, narazíme na priehlbinu – v nej sa bod nachádza. Ďalšie funkcie: pomáha pri astme a zadúšavosti, rozhýbe obeh obrannej energie a uvoľňuje povrch.

Protektin potreba hojenia (pôsobí na mäkko zodretú kožu, nie na hlboké rany)
Ruticelit zlepšuje prekrvenie kože
Cytovital omrzliny
Droserin pľúcne problémy, potreba zlepšenia kvality kože
Artrin popálenie, spálenie

Čínska medicína patrí k mimoriadne náročným vedám, ktoré sa tradujú po tisícročia. Jej štúdium predpokladá nie roky, ale celé desaťročia prepájania náročnej teórie a praxe. Napriek tomu nám jej odkaz môže slúžiť v každodennom živote. Využime jej ponuku. Pomôže nám zlepšiť a v krajnom prípade dokonca aj zachrániť život.

Eva JOACHIMOVÁ

Tu si môžete vybrať z celej ponuky krémov regenerácie v pentagrame

Tu si môžete zakúpiť mapy (plagáty) Body zdravia I–III

Tu si môžete vybrať z  literatúry o akupresúre

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
19 718 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme