Konečne všeliek!

Určite ste už mnohí z vás počuli o revolúcii v stravovacích návykoch, ale nemohol som nezhrnúť túto zaujímavú tému i ja.

To ako funguje inzulín a prečo dnešná populácia stále priberá, som už uviedol v článku prečo priberáme?.

ID-100211926

obrázok so súhlasom tiverylucky / FreeDigitalPhotos.net

Ale prečo nás trh kŕmi nízkotučnými potravinami? Prečo nám ich odporúčajú i lekári?

Všetko to vzniklo z logického úsudku, na ktorom nebolo problém postaviť obchod s ľudským zdravím. Každému je dnes jasné, že nemôže jesť tučné jedlá, pretože mu to zvýši cholesterol, alebo teda tuk v krvi (prijmem tuk = zvýšenie tuku v krvi = ľahko predajná logika). Takto to ale nefunguje! Toto nás naučili veľké a silné spoločnosti. Problém nie je v slanine či hovädzom mäse. Jediný problém je v tzv. transmastných tukoch, ktoré sú obsiahnuté v cukrovinkách, fastfoodových zázrakoch či stužených tukoch, alebo teda aj v sacharidoch, ktoré prijímame nad našu reálnu potrebu (vylúčenie inzulínu a tým pádom aj zvýšenie tukov v krvi). Síce sú to cukry, ale naša pečeň ich starostlivo premení na krvný tuk. Takže sme dostali nesprávne informácie, ktorým sme ľahko uverili a začali nakupovať nízkotučné jogurty. Presne toto veľké spoločnosti chceli! Lekár vám tak isto odporučí takúto verziu stravovania… buď o tej správnej nevie, alebo chce len provízie z predpísaných statínov na znižovanie zlého cholesterolu. Toto je ale vážna situácia priatelia!

Ako náhle sa človek naučil mlieť múku, či piecť chlieb, tak sa začali dostavovať prvé príznaky dnešných ochorení. Inzulínová rezistencia, kazivosť zubov, obezita… Bolo to už za čias egyptských faraónov či starovekých Grékov. Určite si hovoríte, že naši starí rodičia jedli chlieb a boli na tom celkom dobre. Áno, zle na tom neboli, ale musíme si všimnúť fakt, že celý deň fyzicky pracovali! Aj archeologické vykopávky jasne dokazujú, že ľudia z čias vzniku poľnohospodárstva majú svoje telá v oveľa horšom stave, ako ich predkovia. Na tejto vlne sa ale ťaháme až dodnes. V obchodoch je väčšina produktov sacharidového charakteru (sú aj lacnejšie) a tak už ani nestíhajú stavbári zväčšovať čakárne u lekárov. Z pohľadu evolúcie človeka dokážeme pripravovať sacharidovú stravu len doslova chvíľu a tak sme sa na to ešte nemohli stihnúť dokonale prispôsobiť!

Čo teda jesť?

Dobrá otázka. V prvom rade vylúčiť fastfood a výrobky z rafinovaného cukru prvý krok k zdraviu!.

V druhom kroku minimalizovať sacharidy v strave (múka, pečivo, zemiaky, ryža, cestoviny).

V prípade vytrvalostného športu (dlhé behy, plávanie, bežecké lyžovanie), kde sú vysoké nároky na výdaj cukrov, dávkovať sacharidy podľa individuálnych potrieb, ale určite aj tu znižovať ich pomer v strave (to je ale na samostatný článok a teraz sa budeme baviť o „bežnej“ populácii a nie o úzkej skupine športovcov).

Minimalizovaním myslím, že sacharidy si dáte maximálne v prvej polovici dňa a spolu s bielkovinami. Zároveň s týmto krokom musíte priamo úmerne zvýšiť príjem zdravých tukov a bielkovín, aby ste pokryli vaše energetické nároky. Zdravé tuky (olivový olej, kanolový olej, kokosový olej, tekvicový olej, orechy, semiačka, ryby – rybí tuk, avokádo…) vám zabezpečia dokonalý chod organizmu a energetickú stabilitu. V menšej miere ich dopĺňať živočíšnymi tukmi (mäso, vajcia, syry).

Bielkoviny sú našou stavebnou látkou, takže by sme na ne mali dať veľký pozor! Prijímajme ich v živočíšnej či rastlinnej podobe. Tak isto sú to mäso, vajcia, syry, mliečne výrobky, ale aj napríklad konopné semeno či rôzne doplnky výživy (ktoré odporúčam – hlavne srvátkový proteín). Bielkoviny sú základom prevencie pred únavou či celkovou vyčerpanosťou.

Tento režim dokáže fungovať len za prítomnosti vysokého podielu zeleniny! Zelenina nám dodá potrebné vitamíny a minerály + vyrovná PH organizmu či zasýti. Dostatok tekutín (čistá voda)  je samozrejmosťou.

Takže pre rekapituláciu: Voda, zelenina, zdravé tuky a bielkoviny. Sacharidy používať len pri extrémnom mozgovom vypätí či vytrvalostnom športe. Ďalej uvádzam, ako by asi mal vyzerať pomer živín vo vašej strave… (z ľava hore: sacharidy/cukry, bielkoviny, zelenina, zdravé tuky).

Prejdite na stravovanie s trvalým efektom a bez rizík!

Ja som tento typ stravovania nazval 3+1. Zelenina, zdravé tuky, bielkoviny + voda. Túto „diétu“ budete môcť držať aj po celý život a vždy budete sýti, vždy budete plní energie a vždy odetí v krásnej postave a zdraví. To Vám zaručujem.

Prečo je to zostavené takto?

Príjmom zeleniny si zabezpečíte pocit zasýtenia s minimálnymi kalóriami. Do tela dostanete mnoho vitamínov, minerálov a enzýmov.

Zdravé tuky zabezpečia dostatočný príjem energie pre činnosti, ktoré máte radi.

Bielkoviny budú pôsobiť proti únave a budú Vám budovať svalovú hmotu, ktorá je pre štíhlu líniu nevyhnutná (automatické požieranie podkožného tuku).

Vodou zabezpečíte dokonalý chod organizmu, vyplavovanie nečistôt a hlavne zahasíte smäd. Odporúčam piť čistú vodu v kombinácii s minerálnou v pomere cca 5:1.

Vylúčením, alebo minimalizovaním sacharidov (cukrov) eliminujete ukladanie tuku do zásob a predĺžite si mladosť. A to doslova!

Začiatky sú ťažké, ale zaručený výsledok je dostatočným dôvodom to zvládnuť. Prajem Vám veľa šťastia na ceste k Vášmu sebavedomiu 🙂

Zdroj: David Brűnn www.vkondicii.sk

 

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
4 606 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme