Šokujúce: Fruktóza je podľa Európskej únie zdraviu prospešná

Smernica Európskej únie, ktorá nadobudla platnosť v roku 2014, umožňuje výrobcom potravín deklarovať zdravotné prínosy ich výrobkov, ak sa v nich bude nachádzať fruktóza.

Od roku 2014 môžu výrobcovia potravín nahradiť minimálne 30 percent glukózy a sacharózy vo svojich produktoch fruktózou a následne uviesť na obale tvrdenie o zdraviu prospešných vlastnostiach takto upravenej potraviny.

Konkrétne v tom, že fruktóza má pozitívny vplyv na metabolizmus sacharidov a inzulínovú vnímavosť.

Je nad slnko jasné, že po tom, ako výrobcovia začnú vymieňať menšie zlo väčším a k tomu to ešte aj propagovať, nevyhnutne sa neskôr spustí lavína chronických ochorení.

K tejto udalosti Sieť pre prídavne látky v potravinách uvádza:

Producenti nápojov a potravín môžu od 2. januára 2014 očakávať  slušný nárast predaja produktov s vyšším obsahom fruktózy, keď nadobudne nová vyhláška EU účinnosť.

Uvádzanie zdravotných prínosov fruktózy je pre týchto producentov skutočne prelomovým bodom.

Tí výrobcovia, ktorí nahradia aspoň 30% glukózy a sacharózy fruktózou, budú môcť tvrdiť nasledovné:

„Konzumácia potravín s obsahom fruktózy vedie k menšiemu nárastu hladín glukózy v krvi ako konzumácia potravín, ktoré obsahujú sacharózu alebo glukózu.“

Prečo je fruktóza horšia ako iné formy cukrov?

ID-1006289

obrázok so súhlasom Suat Eman / FreeDigitalPhotos.net

Jedným z hlavných problémov fruktózy je jej izokalorická, avšak nie izometabolická vlastnosť.

Čo to znamená? Ide o to, že z fruktózy môžete získať porovnateľné množstvo kalórii ako z ostatných foriem cukru, avšak jej metabolický efekt bude kompletne odlišný.

Je síce pravdou, že to isté množstvo fruktózy vytvorí po jej konzumácii menej kalórii. No považovať ju preto za zdravšiu je hrubo zavádzajúcim tvrdením.

V krátkosti, jej nižší glykemický index je nepodstatný, pretože celkový metabolický efekt fruktózy je deštruktívny. Deklarovanie jej zdravotných prínosov môže v konečnom dôsledku v Európskej Únii viesť k špirále chronických chorôb.

Priemyselne spracovaná fruktóza ovplyvňuje váš organizmus podobne ako alkohol, čiže vyústi k rozvoju ochorenia ztukovatelej pečene a k tvorbe závislosti.

Fruktóza, podobne ako alkohol, má okamžitý narkotizujúci účinok.

Rovnakým spôsobom ako alkohol vedie k špirále jeho kompulzívnej konzumácie. Fruktóza vytvára silný pocit sladkého pôžitku, ktorý nás vedie ku konzumácii vyššej, než je naše telo schopné zvládnuť.

To napokon povedie k neblahým následkom a poškodeniu viacerých vnútorných orgánov.

Dokonca aj samotný panel EU pre diabetické výrobky, výživu a alergény vo svojej správe priznáva, že vysoký príjem fruktózy spôsobuje metabolické komplikácie, ako napríklad dyslipidemiu či inzulínovú rezistenciu.

Čo by ste mali vedieť o metabolizme fruktózy verzus glukózy

Kým fruktóza krátkodobo naozaj vedie k nižšej glykemickej odozve, v porovnaní s inými cukrami z dlhodobého hľadiska vytvára v organizme metabolický zmätok.

Tento fakt bol niekoľkokrát predvedený viacerými vedeckými štúdiami. Najnovšia z týchto štúdii bola nedávno publikovaná v časopise Nature.

Táto štúdia poukázala na to, že rafinovaná fruktóza i glukóza majú síce rovnakú kalorickú hodnotu, no metabolizujú odlišne, pričom fruktóza spôsobuje viac škody.

V tabuľke nižšie nájdete hlavné rozdiely medzi metabolizmom fruktózy a glukózy:

Fruktóza Glukóza
100% metabolizmu spočíva na pečeni Pečeň je zodpovedná len za približne 20% spracovania glukózy
120 kalórii fruktózy povedie k tvorbe tuku o ekvivalente 40 kalórii 120 kalórii glukózy vytvorí ekvivalent 1 kalórie tuku
Fruktóza sa pretvára do voľných mastných kyselín (FFA), do škodlivého cholesterolu VLDL a do triglycedidov vo forme tuku Každá bunka v tele, vrátane mozgu spotrebúva glukózu. Tá je spálená hneď potom ako je skonzumovaná
Metabolizmus fruktózy v pečeni vytvára dlhý zoznam odpadových látok a toxínov, vrátane kyseliny močovej zodpovednej za vysoký krvný tlak a dnu Glukóza sa priamo premieňa v bunkách na energiu
Mastné kyseliny vyprodukované počas metabolizmu fruktózy sa ukladajú vo forme tuku tak v pečeni, ako aj v kostrovom svalstve. To vedie k inzulínovej rezistencii a stukovatelej pečeni. Glukóza potláča hormón hladu ghrelin a stimuluje leptin, ktorý tiež potláča hlad. (fruktóza nemá žiaden efekt na ghrelin a nabúrava komunikáciu mozgu s leptinom, čo vedie k prejedaniu)
Fruktóza je najviac lipofilický cukor. Teda inými slovami, fruktóza sa premieňa na aktivovaný glycerol (g-3-p), ktorý priamo metabolizuje FFA na triglyceridy. Čím viac g-3-p máte, tým viac tuku viažete Glukóza nemá spomínaný efekt na g-3-p

Pokračovanie článku – Výskumník na rakovinu vydal ostré varovanie aj s videom

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
4 015 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme