Čierna rasca (kmín), jedna z najcennejších liečivých rastlín v histórii ľudstva – zlato faraónov

rasca

obrázok so súhlasom sattva / FreeDigitalPhotos.net

Prorok Mohamed údajne povedal, že semená čiernej rasce môžu vyliečiť čokoľvek okrem smrti. Čierna rasca (Nigella sativa) má skutočne pozoruhodné hojivé a liečivé vlastnosti, ktoré z nej robia jednu z najsilnejších liečivých rastlín sveta.

Semená čiernej rasce sa používajú po stáročia na Blízkom východe, v Stredomorí a Indii. Dnes sa čierna rasca používa v kuchyniach po celom svete vďaka svojej orechovej chuti. Okrem toho má čierna rasca významné účinky na zdravie a je jednou z najviac cenených liečivých rastlín v histórii ľudstva.

Semená čiernej rasce obsahujú viac než 100 účinných látok, vrátane niektorých doteraz neidentifikovaných. Hlavnými účinnými látkami sú: thymoquinone, beta sitosterol, kyselina myristová, kyselina palmitová, palmitolejová kyselina, kyselina stearová, kyselina olejová, kyselina linolová, linolénová kyselina, kyselina arachidonová, proteín, vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, kyselina listová, vápnik, železo, meď, zinok, a fosfor.

Čierna rasca má obzvlášť dlhú históriu použitia v Egypte. Dokonca archeológovia pri skúmaní hrobu egyptského kráľa Tutanchamóna našli fľaštičku oleja z čiernej rasce, pretože podľa starých Egypťanov ju bolo potrebné mať pri sebe aj pri posmrtnom živote.

Zdravotné benefity čiernej rasce

Lekári používali olej z čiernej rasce na upokojenie pokazených žalúdkov faraónov po ich extravagantných hostinách. Okrem toho používali olej z čiernej rasce aj na bolesti hlavy, zubov, prechladnutie a infekcie. Kráľovná Nefertiti, známa svojou ohromujúcou krásou, používala čierny olej na posilnenie nechtov a lesk vlasov.

Stovky štúdií bolo vykonaných na čiernej rasci, ktoré preukázali, že tieto semená pomáhaju v boji proti chorobám zvýšenej produkcie kostnej drene, ako prírodný interferonóm, a buniek imunitného systému.

Niekoľko štúdií ukázalo, že extrakt z čiernej rasce môže pomôcť jednotlivcom s autoimunitnými poruchami, čo by mohlo pomôcť pri boji s rakovinou. Jedna nedávna štúdia na oleji z čiernej rasce preukázala, že je účinný proti karcinómu pankreasu, jednému z najnebezpečnejších a najťažších druhov rakoviny.

čierna-rasca-Nigella-sativa-černuška-siata-olej-freepixabay

Čierna rasca – klik na obrázok

Jedným z najčastejších a efektívnych použití oleja z čiernej rasce je liečba chorôb súvisiach s dýchacou sústavou vrátane astmy, bronchitídy, reumatizmu a prechladnutí. Čierna rasca pomáha zvýšiť telesný výkon, stimulujú menštruáciu a zvýšiť tok materského mlieka u dojčiacich matiek.

Olej z čiernej rasce pomáha upokojiť nervový systém, bolesť, stimuluje tvorbu moču, zlepšuje trávenie a pomáha predchádzať a znižovať vysoký krvný tlak.

Semená čiernej rasce sú veľmi účinné pri liečbe abscesov a nádorov okabrucha a pečene, pravdepodbne v dôsledku veľkej koncentrácie protinádorovej zlúčeniny beta-sitosterol, ktorá bola nájdená v semenách čiernej rasce.

Čierna rasca tiež stimuluje energiu a pomáha pri zotavení z únavy a vyčerpania. Olej z čiernej rasce je účinným liekom pri kožných ochoreniach, ako sú alergieekzémyaknépsoriáza, má anitiparazitný účinok. Užívanie oleja z čiernej rasce tlmí nadúvanie, hnačky, môže byť riešením pre hemoroidy, zápchu a úplavicu.

Ak sa rozhodnete užívať olej z čiernej rasce, mali by ste starostlivo skontrolovať štítky a informácie o výrobku! Čierna rasca olej sa často mýli s olejom z čierneho osiva, z čiernej cibuľe, z čierneho sézamového semienka a s inými produktami, ale iba Nigella sativa je skutočnou čiernou rascou.

Zdroj: symphytum.sk

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
37 572 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme