Malá škola tradičnej čínskej medicíny II.

Predchádzajúci článok – I.časť – JIN-JANG a Pentagram

Učenie o vnútorných orgánoch

medicina

obrázok so súhlasom KEKO64 / FreeDigitalPhotos.net

Vnútorné orgány rozdeľuje čínska medicína do troch skupín: pať orgánov cang (wu-cang), šesť orgánov fu (liou-fu) a zvláštne orgány FU (čchi-cheng č fu). Dnes si povieme o základnej charakteristike vnútorných orgánov Cang.

Päť orgánov cang – pečeň, srdce, slezina, pľúca a obličky – je považovaných za najdôležitejšie ústrojenstvo ľudského tela. Obhospodarujú a riadia chod celého organizmu. Pojem ”cang” môžeme preložiť ako plný, alebo ako úschovňa. Orgány cang vykonávajú v tele tieto funkcie:

  1. Uchovávajú energiu čchi.
  2. Podieľajú sa na vytváraní psychického a emocionálneho života.
  3. Riadia činnosť zmyslových orgánov.
  4. Riadia ďalšie časti tela, ako napríklad srdce, ktoré má na starosti tepny, cievy, žily – podľa nich sa na tvári spozná kondícia človeka.

1-human-heartSRDCE (XIN) leží v strede hrudného koša, zvonku je chránené perikardom a plní veľmi dôležitú úlohu pri zabezpečení činnosti ostatných plných orgánov. Ak by sme stručne charakterizovali funkciu srdca, plní kontrolu nad krvnými cievami, má funkciu pumpy pri prečerpávaní krvi. Tým zaisťuje, že krv s výživnými látkami ide ku všetkým orgánom a štruktúram organizmu.

Ak je teda qi a yang srdca v poriadku, organizmus prospieva a telo vyzerá zdravo. Pri ochorení srdca stagnuje krv a qi v organizme, čo sa prejavuje poruchami srdcovej činnosti, palpitáciami a bolesťami pri srdci. Kvalita funkcií srdca sa odráža na tvári. Ak sa krv srdca prečerpáva v tele slabo, tvár je bledá a zvädnutá. Tekutinou srdca je pot, v čínskej medicíne označovaný ako ,,slzy srdca”, pretože je známe, že nadmerné potenie vedie k ochoreniu srdca a ciev. Je nevyhnutné rozlíšiť vzťah pľúc k poteniu – zaisťujú len funkciu otvárania a zatvárania pórov.

Dôležitou funkciou srdca podľa TČM je, že je sídlom ducha. Silný duch organizmu sa prejavuje rozvahou a jasným myslením. Jazyk je odrazom procesov odohrávajúcich sa v srdci, alebo inak povedané, reč, sila hlasu a jasné vyjadrenie myšlienok svedčí o tom, že srdce funguje normálne. Okolo srdca je perikard (osrdcovník), ktorý plní ochrannú funkciu. Ak srdce ochorie, často je postihnutý aj perikard. Pri ochorení srdca rozlišujeme syndrómy prázdna a plnosti. Pre všetky syndrómy je charakteristické búšenie alebo vynechávanie rytmu, rôzne pocity bolesti v oblasti srdca, poruchy psychiky, od miernej ľakavosti až po blúznenie. Pri všetkých dlhotrvajúcich chorobách srdca sa v oblasti dolných končatín objavia opuchy. Vznikajú rôzne poruchy pamäte, od jej výpadku až po silnú zábudlivosť, voľné poruchy, narušenie záujmu o okolie, a pozorujeme aj psychickú vyčerpanosť.

Pľúca (FEI) sa nachádzajú v hornom jiao, uprostred hrudného koša. Majú svoje vlastné, presne vymedzené funkcie. Ide o kontrolu prísunu qi do organizmu. Pľúca zaisťujú prítok kong qi (prírodnej čchi)a prijímajú ying qi (výživnej čchi) prichádzajúcu od orgánov. Takto sa pľúca zúčastňujú na vytvárani zong qi ( pravej qi), vyskytujúcej sa v hrudnom koši, a kontrolujú nádych, výdych, silu hlasu, zabezpečovanie vyživovania a normálnej funkcie Wei qi (ochrannej čchi). Pľúca prijímajú vodu od sleziny, časť vody sa odparuje s vydychovaným vzduchom, ďalšia časť odchádza otvorenými pórmi v podobe potu. Zostávajúca časť sa odvádza do obličiek. Qi pľúc je spojená priamo s qi srdcom. Ak qi pľúc neputuje priamo smerom nadol, alebo sa nedostatočne hromadí, tak trpí qi srdca, vzniká stagnácia krvi a v dôsledku toho aj búšenie srdca, modriny a opuchy končatín. Pri ochoreniach pľúc sa prejavujú plné aj prázdne syndrómy. Pre všetky pľúcne ochorenia je charakteristický kašeľ, dýchavičnosť alebo dusenie, uvoľňovanie hlienov pri kašli s prímesami krvi, hnisu, chrapotanie a slabosť hlasu.

Do okruhu sleziny patrí slezina a pankreas

Slezina (PI) je podľa TČM aj tzv. druhé nebo, čo znamená, že zabezpečuje asimiláciu výživných látok. Slezina je zdrojom qi, krvi a normálnych tekutín. Má rada sucho a neznáša vlhko. Trávi a prepravuje strávenú potravu k orgánom, teda zodpovedá za tráviace procesy a produkciu krvi a tekutín. Ak je slezina oslabená a zle trávi, tak je narušený celý proces trávenia potravy, čo sa prejaví nechutenstvom, rýchlym pocitom nasýtenosti, pocitom rozpínania v bruchu a kašovitou stolicou. Človek má sklon k zníženiu množstva potravy a vníma pocit slabosti v tele. Ak sa naruší preprava vody a vznikne vlhkosť, do procesu sú zapojené obličky. Prichádzajú poruchy vylučovania potu, moču, tekutiny začínajú stagnovať a tvoria sa opuchy. Pre slezinu je hlavné posielať ”čisté” nahor. Udržiava krv v cievach, kontroluje svalstvo, takže pri jej oslabení pacient hneď pociťuje slabosť v končatinách. Zdravotný stav sleziny sa odráža na perách. U sleziny rozpoznávame plné a prázdne syndrómy. Pre všetky syndrómy sleziny sú charakteristické rôzne poruchy trávenia, hnačky, zápchy, nadúvanie, pnutie, alebo rôzne bolesti, vysilenosť alebo ťažoba v celom tele.

Pečeň (GAN) podľa TČM priamo súvisí s vegetatívnou nervovou sústavou a hypotalamom. Pri ochorení pečene preto začínajú čoskoro chátrať aj ostatné orgány. Starí čínski lekári poznali prirovnanie, že pečeň sa k ostatným orgánom správa ako zbojník. Myslí sa práve to, že pečeň vzhľadom na svoje úzke prepojenie s vegetatívnym nervovým systémom a hypotalamom, pri nesprávnom fungovaní ľahko naruší funkciu orgánov a systémov v tele. Hlavné funkcie pečene môžeme vyjadriť nasledovne: normalizuje pohyb qi a krvi, skladuje krv, reguluje odovzdávanie krvi do obehu a má pod kontrolou väzy. Otvorom pre pečeň sú oči: ak má pečeň prázdnotu yin alebo krvi, vznikajú problémy s očami ako krátkozrakosť, ďalekozrakosť, šeroslepota, svrbenie očí, pocit sucha, a podobne. Pečeň je tiež sídlom duše a z existujúcich emócií zodpovedá za hnev. Syndrómy pečene môžu byť plné aj prázdne. Charakteristické prejavy pre plný aj prázdny syndróm pečene sú:

  1. Rôzne poruchy na úrovni hlavy, čiže bolesti hlavy, závrate, rôzne emocionálne poruchy.
  2. Zášklby, trasenie, tiky, kŕče.
  3. Zožltnutie očí alebo pokožky rôzneho stupňa.
  4. Bolesti či problémy v oblasti rebier, ktoré majú rozpínavý charakter.

Obličky (SHEN) sú podľa starodávnych diel pre organizmus ”prvým nebom”. Yang a yin obličiek predstavujú prvotný základ pre yang a yin ďalších orgánov, pretože práve z nich sa tvoria. Všetky životné pochody sú zabezpečované v závislosti na tom, nakoľko sú obličky v stave plnosti. Počatie, narodenie, život aj staroba, to všetko súvisí s obličkami. Príčinou ochorenia obličiek je VŽDY prázdnota! To znamená, že pri ochorení sa najprv rozvíja syndróm prázdnoty. Funkcie obličiek sú:

  1. Sú skladiskom životnej esencie jing (ťing). Pre orgány plné cang a duté fu sú skladiskom esencie jing qi, čo znamená, že obličky sú pre iné orgány základom, koreňom yang a yin.
  2. Kontrolujú vodu v organizme.
  3. Majú na starosti stav kostí, kostnej drene a mozgu. Podľa TČM závisí ich stav od stavu jing qi obličiek, teda ak je jing qi silné, tak sú pevné kosti, chrupavky a objem mozogu je normálny. Vtedy má človek jasnú hlavu aj myslenie.
  4. Majú na starosti príjem qi. Pľúca vydychujú kalnú qi a obličky prijímajú čistú qi. Vďaka qi obličiek sa cez pľúca dostáva do organizmu qi zo vzduchu, a vplyvom obličiek sa voľne otvárajú alveoly. Ak sú obličky oslabené, pociťuje chorý akúsi prekážku na hrudi a má pocit neúplného nadýchnutia.
  5. Otvorom obličiek sú uši. Vnímanie zvuku, ktorý prijíma mozog, je priamo spojený s obličkami. Ak sú obličky slabé, narúša sa vyživovanie nervových vlákien a oslabuje sa sluch. Teda ak je qi obličiek oslabená a mozog prestáva byť vyživovaný, sila sluchu slabne a pomaly sa objavuje hluchota.

Pre všetky syndrómy patológie obličiek sú charakteristické nasledujúce prejavy:

  • Nepríjemné bolesti v krížoch, pretože sú sídlom obličiek.
  • Problémy so sluchom, zvonenie v ušiach, šumenie, pískanie, s výnimkou zápalu stredného ucha.
  • Poruchy potencie, impotencia, znížená pohyblivosť spermií a u žien neplodnosť.
  • V moči sa objavujú rozličné látky ako soľ, bielkoviny, krv a podobne.
  • Kontrolujú zvierač močovodu a konečníka, ”dvojaký otvor yin”.
  • Najtypickejšími sú opuchy a zadržiavanie vody od ľahkých, povrchových, až po závažné.

Článok pre vás pripravili praktici TČM Margita Drobná, vedúca Klubu Energy v Trnave a Renáta Ozoráková z Konzultačného centra v Nových Zámkoch

Pokračovanie článku

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
6 964 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme