Ako sa stať vitariánom

Krok 1

Uvedomte si problém

Prvým a pravdepodobne najťažším krokom je zistenie či máte závislosť na varenom jedle, zhodnotiť mieru závislosti a pripustiť si, že existuje nejaký problém. Problém treba analyzovať. Správna diagnóza je veľmi dôležitá. Spravte si dotazník či ste závislí na varenom jedle.

Dotazník

Na každú otázku v dotazníku si odpovedzte „áno“ alebo „nie“. Ak si pri niektorých otázkach odpoviete „niekedy“, „možno“, alebo „zriedka“, potom je odpoveď „áno“. Odpovedajte pravdivo!

  1. Nie ste hladný a niekto vám ponúkne vašu obľúbenú pochúťku, vezmete si?
  2. Viete, že nie je zdravé jesť pred spaním. Ale na stole je nejaká pochúťka, zjete ju?
  3. Jete viac ako zvyčajne keď ste v strese?
  4. Jete vždy až do pocitu úplne plného žalúdka?
  5. Jete z nudy?
  6. Všímate si vývesné tabule na reštaurácii aj keď nie ste hladní?
  7. Ak Vám ponúkne niekto večeru zadarmo, prijmete vždy ponuku?
  8. Ak jete v reštaurácii, v ktorej si môžete vybrať množstvo jedla, prejedate sa?
  9. Porušili ste niekedy sľub, že nebudete jesť pred spaním.
  10. Minuli by ste posledných 10 eur, ktoré máte na obľúbenú pochúťku.
  11. Odmeníte sa jedlom?
  12. Dojedáte zbytky jedla?
  13. Viete, že nejaké jedlo vám nerobí dobre. Zjete ho?

Ak ste odpovedali „áno“ na tri alebo viac otázok, pravdepodobne máte závislosť na varenom jedle.

fruits

obrázok so súhlasom sattva / FreeDigitalPhotos.net

V prvom kroku pátrate po náznakoch závislosti. Ak si nejaké známky všimnete, pozorujte sa. Tento program smeruje k postupnému vytvoreniu zdravého vzťahu k jedlu.

Často konáte tak, akoby jedlo bolo vašim hlavným pôžitkom napr.organizujete veľké hostiny, na narodeninovú oslavu idete s očakávaním, že sa dobre najete. Ako by ste sa cítili na oslave, na ktorej vám neponúknu žiadne jedlo?

Často zatvárate oči pred tým, ako sa budete cítiť nasledujúce ráno. Po veľkej oslave prirodzene cítite únavu, ste ospalí alebo dokonca chorí. Ani toto vám nezabráni pripraviť ďalšiu oslavu. Toto iracionálne správanie jasne ukazuje, že  nezvládate svoje stravovacie návyky.

Pochopenie ako veľmi návykové môže byť varené jedlo, vám pomôže túto závislosť prekonať. Priznanie pravdy  prináša úľavu a odstraňuje zmätok. Priznaním vlastného problému sa vám vyjasní, čo je potrebné urobiť ako ďalší krok a zároveň tým získate silu potrebnú k ďalším krokom.

Krok 2

Výživa ako pomocník

Počet ochorení a obezity rastie zvlášť alarmujúcim tempom.

Prechod na surovú stravu sa zdá extrémne náročný práve z dôvodu neustáleho pocitu hladu.
Preto sa odporúča aby ste po dobu niekoľkých týždňov telo riadne vyživovali a až potom začali prechádzať na surovú stravu. Mixovanie je podobné žuvaniu, preto mixovaná strava môže priniesť významné zlepšenie zdravia. Po rozmixovaní vo vysokorýchlostnom mixéri majú kúsky jedla z hľadiska vstrebávania správnu veľkosť. Preto sú zelené mixované smoothies (z listovej zeleniny) najlepším jedlom, ktoré pomôže k rýchlej regenerácii tela.

V druhej fáze by ste mali pravidelne konzumovať zelené mixované nápoje. Nahraďte svoje každodenné raňajky hrnčekom zeleného smoothie.

Krok 3

Ako získať potrebné zručnosti a výbavu?

Ak sa naozaj rozhodnete stravovať sa predovšetkým surovou stravou je nesmierne dôležité správne ju  pripravovať.

Príprava surového jedla vyžaduje iba úplne základné zručnosti a chuť surového pokrmu neurčuje korenie, ale bohatstvo prírodných chutí zeleniny, listov, ovocia, orechov, bylín atď.

Pri surovej strave vás chuť k jedlu často prejde. Nemusíte dojesť ani celú porciu a budete sa cítiť najedení.

3 hlavné štádiá prechodu na surovú stravu:

  1. Prechodné štádium. Toto štádium môže trvať od dvoch mesiacov až napríklad do dvoch rokov a konzumujete v ňom veľa takzvaných „pochúťkových pokrmov“, ktoré zvyčajne obsahujú veľa orechov, olejov… V tejto prechodnej fáze je jedlo do určitej miery upokojujúce a výborne chutí, preto pomáha prekonať závislosť na varenom jedle. Naučte sa pripraviť aspoň tri alebo štyri chutné recepty.
  2. Šalátová fáza. Od tohto okamihu sa postupne vašim hlavným jedlom stanú šaláty. Možno pri nich vydržíte aj niekoľko rokov. Nekonečné kombinácie šalátov s určitým ovocím a orechmi či semienkami úplne uspokoja vašu kalorickú aj výživovú potrebu a ešte sa budete cítiť príjemne.
  3. Fáza zdravého jedla. Je to fáza po mnohých rokoch na surovej strave. Rozvinie sa u vás silná preferencie zrelého sezónneho ovocia a zeleniny najvyššej kvality. S najväčšou pravdepodobnosťou začnete úplne vynechávať oleje a sladidlá. Budete vždy mať chuť presne na to čo telo pre svoje zdravie potrebuje a hodnotné potraviny budete jesť s nesmiernym potešením.

Nesnažte sa urýchliť žiadnu z týchto fáz. Nechajte sa viesť intuíciou vášho organizmu. To vám prinesie pohodu a zdravie vyplývajúce prirodzene zo surovej stravy.

Zadovážte si potrebné prístroje pre surovú kuchyňu. Najlepšie prístroje, ktoré vám pomôžu pripraviť surovú stravu:

Mixér Vitamix

Mixér Vitamix je najlepší. Je veľmi výkonný a spoľahlivý. Má veľkú silu a je takmer schopný skvapalniť aj kusy dreva.

Odšťavovač Champion

Champion využívame s mnohými nástavcami na výrobu ovocných štiav, pyré, kaší i zmrzlín. Je to veľmi praktický odšťavovač a ľahko sa používa aj čistí.

Sušička Excalibur

Vysušuje sušienky, koláčiky, zeleninu rovnomerne a dôkladne. Má pohodlné otváranie vpredu a termostat, ktorým sa dá nastaviť teplota.

Vrecko na mlieko / vrecúško na klíčky

Vrecká na odstredenie orechového mlieka, mlieka zo semien a vrecúško na klíčenie semien a fazule.

Pri príprave surového jedla používajte recept len ako pomôcku, alebo ako základný nápad. K dosiahnutiu konečnej chuti používajte „metódu piatich chutí „. Pravidlom je mať element každej z piatich chutí v každom jedle. Týchto päť chutí je: sladká, kyslá, slaná, korenená a horká. Keď sa naučíte vyvážiť všetkých päť chutí, vaše jedlo bude stimulovať rôzne skupiny chuťových buniek a preto bude výborné.

Krok 4

Vysvetlite vaše rozhodnutie

Ak sa rozhodnete prejsť na surovú stravu, porozprávajte sa s rodinou. Treba rodinným príslušníkom jasne vysvetliť, že surová strava sa týka len vás a že je to vaša voľba a robíte to pre seba. Nenúťte ich aby robili to čo nechcú.

Nebojte sa poprosiť svojich známych aby vám neponúkali žiadne varené jedlo. Požiadajte jednoducho o podporu.

Krok 5

Ako sa vyhnúť lákadlám

Pozrite sa na pokušenie v podobe nezdravého jedla. Zlé stravovanie môže dlhodobo vyústiť k bolesti, k ochoreniu alebo dokonca k predčasnej smrti.

Prijatie životného štýlu založeného na surovej strave vždy predstavuje výzvu v podobe nespočetných lákadiel. Tieto nástrahy vám môžu rýchlo rozvrátiť plán zdravého stravovania. Potrebujete k nim zaujať patričný postoj. Lákadlám sa vyhnete najlepšie tak, že si dáte jasný ciel. Musíte zistiť aký je váš skutočný dôvod, prečo chcete prejsť na surovú stravu (napr: chcete schudnúť, potrebujete viac energie…) Snažte sa vyhýbať všetkým lákadlám!

Nenechávajte si doma schovanú ani malú zásobu vareného jedla. Bude vás rozptyľovať.

Niekoľko mesiacov sa snažte vyhýbať aj reklamám.

Najdôležitejšie je približovať sa k cieľu.

Krok 6

Ako si získate podporu

Zaistite si všetku podporu, ktorú môžete. Navštevujte stretnutia, na ktorých sa podáva surová strava. Začnite sami organizovať semináre s tematikou surová strava. Predplaťte si časopisy o surovej strave. Informácie sú pre vás veľmi dôležité. V časopise nájdete skúsenosti, rady a názory odborníkov. Časopisy vám poskytnú neuveriteľnú podporu. Hľadajte informácie i na internete.

Krok 7

Vďaka a odpustenie

Materialistický prístup k životu zaručene vedie k nespokojnosti a frustrácii, pretože z hľadiska nadobudnutia osobného majetku neexistujú žiadne objektívne hranice. Buďte vďační! Vďační ľudia majú sklon k väčšej miere šťastia, k väčšiemu optimizmu a sú so svojim životom spokojnejší, ako tí nevďační. Vďaka vedie k zlepšeniu nie len psychickej, ale aj fyzickej pohody. Začnite si všímať pozitívne stránky v živote a buďte za ne vďační.

Naučte sa odpúšťať. Odpustenie vám prinesie pozitívny pocit. Okrem pozitívneho vplyvu na mieru vášho šťastia vám odpustenie prináša aj lepšie fyzické zdravie. Znižuje depresiu a obavy.

Krok 8

Zhmotnenie snov

Surové jedlo nie je obyčajnou stravou, ale celkovým životným štýlom a premieňa väčšinu životných aspektov. Okrem zlepšenia zdravia táto strava prináša zvýšenie energie, viac voľného času
i peňazí.

Čas

Najviac času ušetríte tým, že nebudete chorí a teda nebudete musieť chodiť k lekárovi. Navyše získate denne dve až tri hodiny, pretože sa vám zníži potreba spánku. Znížená potreba varenia vám tiež ušetrí čas. Pripravíte si jedlo za pár minút. Aj nákupy vám budú trvať kratšiu dobu, pretože budete nakupovať iba v jednom oddelení. Zníži sa vám potreba nakupovať oblečenie, pretože vaše zdravé telo bude vyzerať dobre takmer vo všetkom. Okrem všetkého sa vám posunie hranica starnutia.

Energia

Pri rannom vstávaní už nebudete mať problémy. Budete sa prebúdzať bez budíka a plní energie. Na konci pracovného dňa nebudete unavení a budete mať dostatok energie venovať sa ďalším aktivitám.

Peniaze

Surová strava znamená i zjednodušený životný štýl.

Spite pri otvorenom okne. Znížte v domácnosti mieru užívania chemických látok, napr. vyraďte osviežovače vzduchu, dezodoranty a rôznu škodlivú kozmetiku.

Krok 9

Prijatie ďalších zdravých zvykov

Strava je kľúčovým faktorom ľudského zdravia, ale aby ste sa cítili úplne fit mali by ste k zdravej strave pridať aj iné zvyky.

Cvičenia

Aj mierne cvičenie napomáha k predĺženiu života. Venujte aspoň tridsať minút denne nejakej forme cvičenia alebo fyzicky intenzívnej práci. Výhody cvičenia: zvýšenie energie, zlepšenie metabolizmu, spevnenie svalov, zníženie stresu, zníženie telesného tuku, zlepšenie krvného obehu, zvýšenie imunity

Slnečný svit

Helioterapia – liečenie slnečným svetlom. Slnečné svetlo pomáha vyliečiť veľa bežných chorôb (lámavosť kostí, akné, ekzémy, lupienku ,depresiu). Slňte sa denne aspoň 30-60 minút.

Dobrý spánok

Dobrý spánok je veľmi dôležitý, pretože v noci sa váš organizmus uzdravuje a regeneruje. Spite na tvrdej podložke, telo sa v noci potrebuje pretiahnuť. Kosti i kĺby sa môžu pretiahnuť len vtedy, ak ležíme na tvrdom. Nechoďte spať s plným žalúdkom. Snažte sa zjesť posledné jedlo aspoň dve až tri hodiny pred spánkom. Naučte sa spať nahí. Akékoľvek oblečenie, hoci aj voľnejšie, narúša pri spánku krvný obeh.

Dýchajte správne

Kyslík zohráva životne dôležitú úlohu pre obeh a dýchací systém. Kyslík vyživuje a očisťuje celý organizmus.

Pite čistú vodu

Optimálne množstvo vody v tele zaisťuje celému organizmu normálne fungovanie. Dostatočné pitie vody zabezpečuje: viac energie, zlepšenie metabolizmu, zníženie bolesti hlavy, úbytok váhy, lepšie trávenie…

Zvládanie stresu

Stres sa dá zmeniť, minimalizovať, alebo sa ho možno aj úplne zbaviť. Znížte hladinu stresu. Posilnite vaše pozitívne myšlienky a zamerajte sa na to čo chcete dosiahnuť.

Otužujte telo studenou vodou

K maximálnemu ozdraveniu tela dochádza, ak sa osviežite vo vode s teplotou nižšou ako 12°C a to na jednu až dve minúty.

Krok 10

Jasná myseľ

Jasná myseľ vám umožní vidieť životné udalosti také aké sú a nie skreslene. Umožňuje reálne analyzovať každú situáciu.

Krok 11

Hľadanie vlastného duchovného poslania

Naplnenie životného poslania je vašim najdôležitejším účelom v živote. Pretože sme duchovné bytosti, naše duchovné poslanie je pre nášho ducha najdôležitejšie. Sledujte aké pocity máte pri vykonávaní najrôznejších denných činností a riaďte sa svojimi záľubami. Spomeniete si či ste niekedy boli v situácii, že ste si prácu užívali a úplne ste zabudli na čas a na obed.

Krok 12

Podpora surovej stravy

Stali ste sa vitariánom, zmenili ste váš životný štýl a teraz môžete aj vy podporovať druhých na ich ceste k zmene. Spomente si na prvého človeka, od ktorého ste počuli prvýkrát o surovej strave a bubte mu  vďační.

Autor: Andrej Maťko, vitarian.sk

Ďalšie články o vitariánstve a surovej strave

Knihy o surovej strave a šťavách

Vypočujte si rozhovor s Radmilou Zrůstkovou autorkou knihy Zdravě a syrově – změna je život a dobré jídlo radost

Viac info o mixéri kliknutím na obrázok:

Blender G21 Perfect smoothie maker, RAW mixér 1500 W, 1000 - 35000 otáčok/min. - 180,90 €

Blender G21 Perfect smoothie maker, RAW mixér 1500 W, 1000 – 35000 otáčok/min. – 180,90 €

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Vertikálny šnekový odšťavovač Perfect Juicer G21

Vertikálny šnekový odšťavovač Perfect Juicer G21

Sušička ovocia G21 Paradiso s regulátorom nastavenia teploty

Sušička ovocia G21 Paradiso s regulátorom nastavenia teploty

 

 

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
4 510 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme