Živá strava – vitariánství jako cesta

obrázok so súhlasom Stoonn / FreeDigitalPhotos.net

obrázok so súhlasom Stoonn / FreeDigitalPhotos.net

Syrovou stravu vnímám jako úplný návrat k takové stravě, jakou zde pro nás příroda připravila. Vitariánství je životní směr, ve kterém je stravování založeno na konzumaci pouze tepelně neupravovaných, syrových – živých potravin, tj. zeleniny, ovoce, ořechů, semínek a bylin. Celá příroda nám ukazuje ve svých různých podobenstvích, pokud se neodkloníme od jejích zákonů, jak můžeme prožít šťastný a nádherný život. Každá bylina, každý strom, každý pták, motýl, každé zvíře přijme svůj život a prožije jej v souladu s danými zákony přírody. Nesnaží se nic měnit, nesnaží se nic kombinovat. Slabí jedinci umírají, silní přežívají. I to je jeden z jejich zákonů.

Jen člověk to nějak popletl. Odklonil se postupně od principů a zákonitosti přírody a ztratil s ní tak přímý kontakt, ztratil svou Cestu. Dnes chodí po světě a znovu hledá, kdo je, proč tu je a kam kráčí. Tři otázky, které zaměstnávají jeho mysl.

Hledáme cestu zpět. K přírodě, k objevování jejich zákonů a k jejich ctění. Stáváme se v přírodě hledajícími. Buďme hledajícími, naslouchejme a nechme se vést tím, co nám Příroda, Matka Země a Vesmír sděluje. Jen tak můžeme získat odpověď na své otázky…

„Normální je být zdravý…“

Když jsem prováděla detoxikaci i na fyzické úrovni, začala jsem přemýšlet o způsobu stravování, jak působí potraviny v našem těle, jak ovlivňují činnost jednotlivých orgánů. Postupně jsem se začala více zajímat o informace z této oblasti, a tak jsem dospěla k léčbě těla na základě syrové stravy.

Měli bychom stravu vařit převážně v tom hrnci, jež nám příroda dala a tím je naše tělo. Jeho teplota je nastavena na 37° C a to je přesně ta teplota, kdy žijí enzymy. Díky enzymům vznikl život na Zemi a díky nim žijeme i my. Díky nim můžeme žít ve zdraví. Pokud si tuto enzymatickou banku vyčerpáme tím, že jíme enzymaticky mrtvou stravu (vařenou stravu), připravíme se tím o enzymy, jež mají za úkol naše tělo udržovat ve zdravém stavu po celý náš život.

Pokud přijímáme stravu výživově hodnotnou, enzymatickou, pak imunita našeho těla, jež chrání náš organismus před vnitřními i venkovními vlivy, pracuje správně a to nám umožňuje žít ve zdraví.

„Nebuď otrokem své vlastní minulosti – vrhni se do velkolepých moří, ponoř se hluboko a plav daleko, aby ses vrátil se sebeúctou, novou silou a zkušeností, která vysvětlí všechno staré.

Ralph Waldo Emerson

Kniha Škola živé stravy – Vitariánství jako Cesta – již není zaměřena pouze na přípravu nevařené – živé stravy a recepty, jídlo je zde pojímáno spíše jako „příležitost k setkání nad různými životními tématy“.

Škola živé stravy - Vitáriánství jako cesta - Hýžová Anna

Škola živé stravy – Vitáriánství jako cesta – Hýžová Anna

Snaží se o širší pohled na způsob života, který vitariánství přináší. Je pohledem na některé léčebné systémy, výživové směry a jejich filosofii, na to, co ovlivňuje náš život a naše zdraví, co nás obklopuje a co je pro nás životně důležité.

Pokud bychom změnili jen obsah talíře a nehledali příčiny našich „problémů“ v poselstvích Života, byla by naše Cesta neúplná. Živá strava není jedinou Cestou, která uzdravuje, ale záleží na našich myšlenkách, které nás k životu přivádí, či odvádí, o vnitřní harmonii či disharmonii, jež se projeví vně prostřednictvím našeho zdravotního stavu.

Anna Hýžová – autorka knihyŠkola živé stravy – Vitáriánství jako cesta – Hýžová Anna

 

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
2 370 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme