Čo by ste mali vedieť o kolostre a jeho výrobe

Kolostrum je prvé mlieko po pôrode. Novorodenec ho dostáva ako “katalyzátor” na spustenie obranného systému tela. V priebehu 3–5 dní sa potom kolostrum mení na normálne mlieko. Z pohľadu nutričnej fyziológie hrá prvé mlieko malú rolu. Preto aj ľudskí novorodenci strácajú v prvých dňoch na hmotnosti. Ale kolostrum z mliečnych žliaz je mimoriadne dôležité pre obranyschopnosť, zdravú reakciu na vonkajšie podmienky a následne aj pre ďalší vývoj novorodenca. Dlhý čas sa tento význam podceňoval. Teraz, vďaka pokročilému vývoju moderných analytických metód, získalo kolostrum na dôležitosti.

obrázok so súhlasom chrisroll / FreeDigitalPhotos.net

obrázok so súhlasom chrisroll / FreeDigitalPhotos.net

Vďaka takmer identickému zloženiu v porovnaní s ľudským mliekom v prvých 12 hodinách, kolostrum získané od kráv má “katalyzačný efekt” aj u ľudí. Obsahuje dokonca viac zložiek (rastové faktory, protilátky a ďalšie pre život nevyhnutné látky). A to preto, lebo prežúvavce majú tzv. placentálnu bariéru, ktorá zabraňuje prenosu týchto protilátok do krvného obehu mláďaťa. Z tohto dôvodu je kolostrum veľmi bohaté na látky imunitného systému.

Okrem vyživujúcej funkcie obsahuje kolostrum aj množstvo imunoglobulínov (protilátok), rastových faktorov, interferónov, interleukínov a laktoferínov. Toto je len stručný výpočet zložiek tejto unikátnej potraviny. Bez váhania môžeme povedať, že kolostrum obsahuje všetky látky, ktoré sa vyskytujú aj v ľudskom tele. Kolostrum tak obsahuje zložky, ktoré sú ideálne zladené a v harmonickej interakcii poskytujú novorodencovi všetko, čo potrebuje na dobrý štart do života. Ako sami dobre viete, novorodenci sa rodia do sveta plného baktérií a environmentálnych záťaží. Kolostrum im poskytuje prvú imunitnú ochranu do okamihu naštartovania ich vlastného imunitného systému.

Preto sa kolostrum získané z kráv po mnoho stáročí používa ako pomocník imunitného systému. Farmári dokonca z kolostra piekli koláče alebo z neho varili polievky.

Prečo je kolostrum také drahocenné?

Zatiaľ čo novorodenci sa rodia s určitou imunitnou ochranou, u prežúvavcov je to inak. Kravy majú placentálnu bariéru, čo znamená, že placenta neodovzdáva protilátky nenarodenému plodu. Z tohto dôvodu musia novonarodené teľatá získať imunitnú ochranu z prvého mlieka. Preto je kravské kolostrum také bohaté na imunoglobulíny. Obsahuje látky imunitného systému, ktorých výskyt v porovnaní s výskytom v ľudskej krvi je až 40-krát vyšší.

Každý farmár vie, aké nepostrádateľné pre život teľaťa je kolostrum. O túto vzácnu tekutinu ho nikto nikdy nepripraví. Ale usmiala sa na nás šťastena. Kravy dávajú oveľa viac kolostra než teľatá spotrebujú. A tento nadbytok vám môžeme poskytnúť. Čím je krava staršia, tým produkuje vyššie množstvo a bohatšie kolostrum. Je to celkom prirodzené, pretože čím je zviera alebo cicavec (vrátane ľudí) starší, tým viac protilátok produkuje.

Keď sa pozriete na presnú analýzu kolostra, máte pocit, že čítate formulu vysoko technologického produktu, ktorý nie je možné okopírovať alebo umelo vyrobiť. Kolostrum obsahuje množstvo nositeľov, a preto je schopné prenosu nielen vlastných zložiek do buniek, ale aj prenosu látok nevyhnutných pre telo, ktoré sú získané z potravy alebo výživových doplnkov.

Kolostrum – gejzír mladosti?

PROBIOSAN INOVUM - komplex probiotických baktérií s inulínom, betaglukánmi a kolostrum

PROBIOSAN INOVUM – komplex probiotických baktérií s inulínom, betaglukánmi a kolostrum
pre viac info klik na obrázok

V súčasnosti neexistujú žiadne vedecké práce, ktoré by dokazovali vyššie uvedené tvrdenia. V tomto kontexte sa už niekoľko rokov hovorí o jednom výnimočném enzýme – telomeráze. Bol dokončený výskum, ktorý overoval, do akej miery by telomáraza mohla byť zodpovedná za predĺženie samotných koncov chromozómov po rozdelení bunky. Toto pôsobenie na delenie buniek sa považuje za kľúčové vo vzťahu ku všetkým procesom starnutia. Kolostrum je jediná známa potravina, ktorá obsahuje enzým telomeráza. Nepopierame, že telomeráza sa vyskytuje iba v čerstvom, pravom kolostre. Je nevyhnutné vykonať ďalší výskum, ktorý by dokázal, či telomeráza, a teda aj kolostrum, naozaj pôsobí na delenie buniek a následky starnutia.

PROBIOSAN INOVUM – komplex probiotických baktérií s inulínom, betaglukánmi a kolostrum

Tolerancia kolostra

Vzhľadom na to, že hneď na začiatku výrobného procesu sa z kolostra odstraňujú tuky a kaseín, nemusíte sa obávať alergie na mliečne bielkoviny.

POZOR! Aktívne látky v kolostre sa neznášajú s alkoholom. Pri kontakte s alkoholom sa mení ich molekulárna štruktúra a strácajú svoju účinnosť.

Súčasne sa vyhnite dodaniu kolostra priamo od farmára, pretože v tomto surovom stave je pre človeka takmer nestráviteľné.

Výroba tekutého extraktu

Kolostrum sa hneď po príchode z mliečnej farmy odmasťuje (vo význame zbavenia tukov). Kolostrum obsahuje cca 10% tuku, a preto by v nespracovanej podobe bolo takmer nestráviteľné. Ďalším krokom je odstránenie kaseínu. Pri tomto procese sa z kolostra odstraňujú tie látky, ktoré sa používajú pri výrobe syrov. Zostáva srvátka kolostra, ktorá ešte obsahuje také vysoko molekulárne prvky, ktoré neumožňujú okamžitú sterilnú filtráciu.

Z tohto dôvodu sa srvátka filtruje cez mikrofilter, takže tu zostanú iba tie zložky, ktoré môžu prejsť týmto mikrofiltrom, teda imunoglobulíny (protilátky), rastové faktory, cytokíny, interferóny, interleukíny, atď. Pretože baktérie sú také veľmi malé, nesmie sterilný filter presahovať maximálnu veľkost 0,2 µ. Našťastie, proteínové molekuly zvyšných zložiek sú ešte menšie než najmenšie baktérie.

Tento tekutý sterilný extrakt sa potom plní do sterilných fliaš. V tomto originálnom neotvorenom balení má minimálnu trvanlivosť 2 roky bez konzervantov, a to bez nutnosti chladenia. Po otvorení je nevyhnutné uschovávať ho v chladničke a spotrebovať do 2 týždňov.

Výroba prášku

V počiatočnej fáze sa výroba prášku neodlišuje od výroby tekutého extraktu. Kolostrum je zbavené tukov, kaseínu, filtrované cez mikrofilter a následne ešte filtrované sterilne. Ale potom sa zmrazuje kvôli sušeniu mrazom (presný termín je sušenie sublimáciou za mrazu).

Prebiehajú veľké diskusie o tom, čo je lepšie, či sušenie za mrazu alebo sprejové sušenie. Podľa našich skúseností zatiaľ neexistuje “jemná” forma sprejového sušenia. Pri tomto type sušenia sa produkt určený na sušenie sprejuje tryskami do sprejovej veže. V tejto veži je teplota cca 150°C (302°F). Z jemne rozomletých častic sa vyextrahuje voda. Suchý prášok padá ku dnu veže. Samozrejme tu rastie strata odparovaného tepla, takže vnútorné jadro sa veľmi nezahrieva. Napriek tomu narastajú vysoké teploty, ktoré vedú k okamžitej denaturácii produktu. Tú je možné vysledovať na štruktúre prášku, ktorý získava jemnú, múčnu konzistenciu. Takto získaný prášok už nie je možné rozpustiť vo vode. Tvoria sa hrudky a musí sa buď granulovať alebo je nevyhnutné pridať k nemu aditíva, aby bol opäť rozpustný vo vode.

Tu jasne vidno odlišnosť od sušenia za mrazu, pretože prášok získaný sušením za mrazu je čisto kryštalický a rozpustný vo vode.

Všetci viete, čo sa stane, keď varíte vodu vysoko v horách. Čím ste vyššie, tým nižšia teplota je potrebná na privedenie vody do varu. Tento jav sa využíva aj pri sušení za mrazu. Zmrazený produkt sa vloží do vákuovej komory a suší v takmer dokonalom vakuu (0,1 mbar). Iba kvôli vákuu a teplotám presahujúcim 38°C (100°F) voda “sublimuje”, tzn. že zo zmrznutého stavu prechádza rovno do plynného a je zmrazená na kondenzačných doskách, ktoré majú teplotu -80°C (-112°F). Vďaka tomu, že plynná voda si udržiava vlastnosť presunu na miesto najnižšej teploty, prebieha tento proces automaticky. Po cca 30 hodinách vznikne kryštalický, suchý prášok, ktorý sa buď precedí alebo rozomelie v závislosti od jeho ďalšieho využitia.

Scedený prášok je vhodnejší na ďalšie spracovanie do nápojov, pretože sa veľmi rýchlo rozpúšťa vo vode. Mletý prášok je vhodný na výrobu kapsúl alebo žuvacích tabliet, pretože proces mletia vytvára väčšiu hustotu, takže sa do kapsuly vojde väčšie množstvo. Rozpúšťanie vo vode však trvá dlhšie.

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
2 808 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme