Prevencia rakoviny probiotikami

pexels.com

pexels.com

V posledných rokoch výrazne stúpa záujem o využitie probiotických baktérií pri prevencii, ale aj pri liečbe mnohých chorôb a ťažkostí. Ich priaznivé účinky na ľudský organizmus potvrdili mnohé výskumy a štúdie. Výsledkom je, že v súčasnej dobe existujú probiotiká aj vo forme liekov.

PROBIOTIKÁ V BEŽNEJ LEKÁRSKEJ PRAXI

Probiotické baktérie sa najčastejšie používajú u ochorení zažívacieho charakteru. Väčšinou ide o hnačky po diétnej chybe, infekčné hnačky, cestovateľské, vrátane hnačkových ochorení u detí. Probiotiká sa stali aj neoddeliteľnou súčasťou liečby hnačky a zažívacích ťažkostí u pacientov s nádormi, ktorí podstupujú rádioterapiu alebo chemoterapiu. V rámci liečby antibiotikami a snahy o obmedzenie ich nežiadúcich účinkov na zažívanie je najnovším trendom nasadiť probiotiká súčasne s antibiotikami. Vzájomný odstup ich užívania má byť však minimálne 4 hodiny.

Baktérie verzus nádor

Vráťme sa k problematike nádorových ochorení. Jednou z najznámejších schopností probiotík je ich úloha v prevencii rakoviny hrubého čreva a konečníka (kolorektálny karcinóm). Ďalšie výskumy sa robili u nádorov prostaty a močového mechúra. Pre tieto ochorenia existuje ale pomerne málo klinických štúdií, takže výsledky nie sú celkom presvedčivé.

Slovensko patrí ku krajinám s vysokým nárastom rakoviny hrubého čreva a konečníka. U mužov je na štvrtom mieste v rebríčku onkologických ochorení (po rakovine pľúc, prostaty a žalúdka) a na treťom mieste u žien (po rakovine prsníka a rakovine krčka maternice).

Pozitívny prínos probiotických baktérií v prevencii nádorov hrubého čreva sa prejavuje v niekoľkých oblastiach:

  1. posilnením imunitného systému organizmu hostiteľa
  2. tlmením rastu patologických baktérií v čreve, ktoré produkujú nádorové látky (karcinogény); ide najmä o hnilobné baktérie
  3. priamou väzbou karcinogénov na seba a ich vylúčením stolicou von z tela
  4. produkciou protinádorových látok
  5. produkciou látok podporujúcich tzv. riadenú bunkovú smrť atypických a nádorových buniek (apoptóza)
  6. zásahom do metabolizmu žlčových kyselín ako možného rizikového faktoru vzniku nádoru hrubého čreva
  7. znižovaním kyslosti črevného obsahu (pH)
  8. úpravou fyzikálno-chemických podmienok v hrubom čreve
  9. hojivým účinkom na črevné zápaly, ktoré môžu viesť až k nádorovému zvratu (Crohnova choroba, ulcerózna proktokolitída…)
  10. podporou trávenia rastlinných polysacharidov, ako napr. inulínu a ďalších druhov vlákniny, pre ktoré nemá ľudský organizmus enzymatickú výbavu. Fermentujú sa až v hrubom čreve pomocou probiotických baktérií za tvorby veľmi prospešných mastných kyselín. Ide o kyselinu mliečnu, maslovú, octovú a propiónovú, ktoré slúžia ako zdroj energie pre bunky hrubého čreva a majú dezinfekčné účinky na škodlivé črevné baktérie.

PROBIOtiká A HUMÁTOVÉ PRÍPRAVKY

Energy ponúka dva prípravky s obsahom probiotických baktérií. Probiosan kapsuly, ktorý sa odporúča užívať v dávke 3x denne 1 kapsula po jedle a tohtoročnú novinku Probiosan Inovum vo forme kvapiek. Dávkuje sa 3x denne 17 kvapiek do vody. Obidva výrobky je vhodné užívať po jedle.

Ako celkom ideálna na ochranu čreva sa javí kombinácia probiotík a humátov – aktívnych látok, ktoré sa získavajú predovšetkým z rašeliny. Okrem iného sú v Cytosane a Cytosane Inovum, ktorý navyše obsahuje nevstrebateľnú zložku zelený íl s predovšetkým absorpčnými vlastnosťami. Humáty boli súčasne objektom intenzívneho výskumu.

V oblasti protinádorovej aktivity je prínosom ich detoxikačný a protizápalový účinok. Ako sme už uviedli, chronický zápal sa považuje za predstupeň rakovinového procesu. Významnú úlohu hrajú humáty aj ako antioxidanty likvidujúce voľné kyslíkové radikály. Navyše, humáty vytvárajú na sliznici hrubého čreva ochranný film. Sú schopné výborne absorbovať toxické látky v čreve a vylučovať ich stolicou von z tela. Podporovaním pravidelného vyprázdňovania skracujú dĺžku pôsobenia toxínov a škodlivých baktérií na samotné hrubé črevo a ich vstrebávanie do krvi. Odporúčané dávkovanie bude 3x denne 1 kapsula pred jedlom. Nevyhnutný je dostatočný príjem tekutín, najlepšie vody.

Využitie prebiotík a probiotík vo výžive človeka má svoje nepostrádateľné miesto predovšetkým z profylaktického hľadiska, pretože ochraňujú črevnú mikroflóru pred patologickými mikrobiálnymi kmeňmi a stimulujú imunitný systém svojho hostiteľa. Mechanizmy ich protinádorového pôsobenia v organizme sa stále skúmajú.

Prípravky Energy 

Knihy o rakovine

Články o onkologických ochoreniach

 

 

 

 

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
3 768 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme