Vítame rok Drevenej Kozy

obrázok so súhlasom gubgib / FreeDigitalPhotos.net

obrázok so súhlasom gubgib / FreeDigitalPhotos.net

Vládcom roka 2015, ktorý sa podľa čínskeho kalendára začína 18. februára, bude Koza. Inteligentná, citlivá, empatická. Ale aj ufňukaná, tvrdohlavá, vrtkavá. Po roku bláznivého Koňa nás čaká výrazne viac než zmena vládcu, vplyv Kozy v čase jej vládnutia bude naozaj citeľný.

TROCHU ROZTRIEŠTENÉ KONANIE

Koze sa ani náhodou nepáčil divoký beh Koňa. Teraz si, kedykoľvek si zmyslí, spomalí, občas sa zastaví, zasníva, zamyslí sa. Vôbec nebude riešiť, či je to v túto chvíľu vhodné, či niečo stratou času neprešvihne. Vylezie na strom alebo vyskočí na skalu, aby sa rozhliadla, pokochá sa západom slnka a potom sa – možno – vráti na cestu za pôvodným cieľom. Spomalenie určite uvítame, rovnako ako nás uspokojí fakt, že vďaka prijateľnému tempu budeme mať možnosť všimnúť si, že okrem nás je na svete množstvo ľudí, vecí, zaujímavostí, jednoducho hojnosť sveta, ktorá stojí za to, aby sme si ju uvedomili, potešili sa z nej, užili si ju. Po roku Koňa, keď nám občas išlo naozaj o prežitie, to bude naozajstná úľava. Trochu nás možno vystraší nával citov, ktoré Koza dokáže dávať najavo niekedy až vtieravým spôsobom. Mali by sme ju ale láskať, nasledujúci rok to Opica tiež nebude s citmi preháňať.

Pre nás bude veľmi náročné sledovať zastavenie Kozy. Budeme sa potýkať s odťažitými informáciami, zbytočnými úlohami, ktoré nás budú odvádzať od základného diania. Nové pre nás bude aj emocionálne zafarbenie rýdzo profesných problémov. Pragmatický Kôň nás hnal bez ohľadu na súvislosti, citlivá Koza sa bude naopak vyžívať vo vyhrabávaní súvislostí, ktoré by nenapadli otravným hnidopichom ani v najdivokejších snoch. Bude ich nielen vyhrabávať, ale chcieť od nás, aby sme ich riešili, zapojili do bežného diania. Poukazovať na nepodstatnosť týchto komplikácií bude celkom zbytočné, lepšie bude sklopiť hlavu a popremýšľať, ako z toho von. To logicky prinesie pomerne dosť problémov na úradoch, pri obchodných rokovaniach, objaviť sa však môžu aj v osobných stykoch.

Zatiaľ čo Kôň bežal dopredu, Koza sa bude prehrabávať minulosťou a občas na nás “vybafne” argument, ktorý sa bude týkať vedierka, ukoristeného pred dvadsiatimi, tridsiatimi rokmi na pieskovisku pred domom. Situáciu ešte skomplikuje fakt, že Koza za nič nemôže, že za všetko môžu ostatné alebo objektívne okolnosti. A aby toho nebolo málo, občas sa zasekne a povie NIE len tak. Čeliť tomu sa dá jedine prístupom Koňa. Pragmaticky si ísť za svojím, nedovoliť Koze rozvŕtať debatu, nenechať jej čas na premýšľanie o zbytočnostiach.

KOZE LICHOTÍ POKORA, UZNANIE A KRÁSA

Ak vieme, že nás čaká neľahká cesta úradnými, obchodnými či osobnými rozhovormi, môžeme s Kozou všetko predrokovať. Pri rokovaní s Kozou je dôležité dávať jasne najavo patričný rešpekt a nesmieme zabudnúť na jej vzťahovačnosť a žiarlivosť. Rozhodne sa pozitívne nezmieňujme o konkurencii, nie je od veci vyzdvihnúť doterajšie a najlepšie aj budúce zásluhy Kozy. Koze bude lichotiť náš pokorný prístup, vďaka svojej inteligencii a empatii môže dokonca nájsť spôsob, na ktorý sme nepomysleli a ktorý môže celú vec postaviť do nového svetla. Získame tým nielen novú možnosť riešenia, ale súčasne zaviažeme Kozu spoluprácou na našom projekte. Bude sa cítiť spoluzodpovedná za toto riešenie a urobí všetko pre to, aby prešlo bez zbytočného predlžovania a problémov. Empatia a citlivosť sa dá využiť aj pri uvádzaní nových produktov či výrobkov na trh, stačí zdôrazniť pomoc a súnáležitosť nového produktu s užívateľom. Pozor na podplácanie, pre Kozu je najvyšším ocenením uznanie a krásno, materiálne hodnoty sveta do svojho života veľmi neťahá.

VŠETKO UĽAHČUJE POZORNOSŤ A DARY

Ak chcete Kozu zaujať, doprajte jej napríklad nevšedný kultúrny zážitok. Starí Majstri komentovali skutočnosť, že v čínskom zodiaku sú traja vládcovia, u ktorých získame body darmi. Najlacnejšie vyjde Koza, ak jej umožníte pohľad na farebný západ slnka alebo inú, za srdce chytajúcu situáciu – a rokovania pôjdu ako po masle. Prasa potrebuje “žvanec” a najlepšie v maximálnom množstve. Takže pečené koleno alebo polovica husi – a pokojne môže byť servírovaná na mastnom papieri. Najväčšie ťažkosti budú s Kohútom. Ocení rozkošný diamantový náhrdelník alebo ihlicu do kravaty, uspokojí sa s reďkovkou, ale podávanou na striebornom podnose.

Pozor – drevo rado huláka!

Koza sa v roku 2015 spojí s Drevom. Barbarské, dravé, aktívne Drevo Kozu trochu odzbrojí v jej ufňukanosti a precitlivenosti, no podporí ju v jej tvrdohlavosti. Dodá jej však zvedavosť – a tú môžeme veľmi dobre využiť práve pri rokovaniach. Trochu nám môže zamotať hlavu neprispôsobivosť Dreva a času. Drevo nemá na čas zásuvku. Buď trvá na stretávaní s polhodinovým predstihom, alebo príde pokojne o hodinu neskôr a udivene reaguje na výčitky ostatných. To by sme mali mať na pamäti nielen pri zásadných schôdzkach, ale aj pri dôležitých odjazdoch. Využiť môžeme aj hravosť Dreva; empatia Kozy si bude s hravosťou veľmi dobre rozumieť. Výborne tak môžeme obnoviť či vylepšiť vzťahy v rodine, ale aj v dospelých kolektívoch. Uvedomiť si však musíme záľubu Dreva v hulákaní. Všetky tieto aktivity budú najúčinnejšie, ak sa ľudia budú môcť naozaj “rozšupnúť” – pokojná rozumná hra či logické kvízy veľmi nezaberú.

VPLYV NA VNÍMANIE TEPLOTY

Na otvorení času nás čaká jangové teplo. Budeme citlivejší na teplotu, budeme mať tendenciu trochu viac prikladať alebo otáčať závity radiátorov, než sme boli zvyknutí. Teplo bude mať vplyv aj na našu výkonnosť, tepelná nepohoda ju výrazne zníži. Otvára sa aj meridián tenkého čreva. Jedným z jeho úloh je oddeliť jasné od kalného – a to bude aj v budúcom roku našou častou úlohou.

PREPOJENIE ČASU A PRIESTORU

Ďalším, mimoriadne dôležitým činiteľom, bude GUA Letiace hviezdy, vplyv časopriestoru. V každej časovej jednotke (rok, mesiac, deň…) sa prepojí čas s časťou priestoru. Týchto častí je deväť a každá z nich má vlastnú úlohu, vlastný význam. Predstaviť si to môžeme na sebe. Každý z nás žije mnoho odlišných životov (v partnerstve, v práci, s deťmi, pri zážitkoch s priateľmi…). V každom tomto špecifickom živote dodržiava iné pravidlá, získava a stráca iné hodnoty. Identicky sa správa jinjangový priestor – BAGUA (8 trigramov). Každý z jeho deviatich GUA reaguje trochu odlišne, komunikuje s nami na inej frekvencii, vo vzťahu s ním získavame špecifické znaky. Tak ako poznaním seba samého dokážeme lepšie ovplyvňovať svoj život, poznaním zákonitostí BAGUA dokážeme využiť energiu priestoru s využitím Letiacej hviezdy energiu časopriestoru. Tohtoročnej vlády sa zhostí GUA č. 3 – CHEN (čen) – HROM. Toto GUA zviditeľňuje nadväznosti, tradície, potomkov a predkov – aby mohol vzniknúť hrom, musí byť určitá konštelácia oblačnosti. Spojenie s empatickou Kozou ešte zvýši dôležitosť nadväzností. Budú sa často objavovať rodové prepojenia, zaujímavé však budú aj spojitosti starých výrobkov a ich nástupcov – opäť veľmi silný marketingový aspekt. Vnímanie ľudí bude na tieto nadväznosti dosť citlivé.

ZDRAVIE

Koza neprináša veľa zdravotných záťaží, labilnejšia bude oblasť pečene, troch ohnísk a pľúc. Nemali by sme však podceniť emocionálne zaťaženie. Citlivosť Kozy sa môže ľahko prehupnúť do precitlivenosti. V podstatne vyššej miere budú hroziť alergie a autoimunitné choroby.

K Drevu prináleží energia Vetra. Vietor hojí, malo by nás výrazne menej trápiť hnisanie a plesne. Je však nositeľom sto chorôb: ak si nedáme pozor a neudržíme dostatok celkovej energie tela, obranná energia WEI QI sa môže znížiť natoľko, že telo bude mať značné problémy s vyrovnaním sa s okolitými vírusmi a baktériami. A tu by sme sa mali naozaj zamyslieť. Po šialenom cvale Koňa sme všetci dosť unavení, ak nie totálne vyčerpaní.

GUA CHEN vyťažuje žlčník, takže aj v tomto bode by nám mohlo priniesť trochu problémov.

Čaká nás rok plný citu, občas zmätkov, nečakajme zázraky v rýchlom postupe. Užime si západy slnka, chápavé pohľady a stisky ruky. Budúci rok nás Opica opäť zatiahne do hlavolamov a ich riešenia.

Autor: Eva Joachimová

Výklad z kariet na rok 2015 od Doreen Virtue

Posolstvo na rok 2015 od Zdenky Blechovej

Lunárne kalendáre

Knihy o astrológii

Knihy o Feng Šuej

Knihy o orientálnej medicíne

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
5 028 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme