Predmenštruačný syndróm

 

Obrázok so súhlasom Ohmega1982/FreeDigitalPhotos.net

Obrázok so súhlasom Ohmega1982/FreeDigitalPhotos.net

Premenštruačný syndróm (PMS) nie je chorobou v pravom zmysel slova s jasne definovanou patologicko-anatomickou príčinou, typickým priebehom a známou kauzálnou liečbou. Je to len súbor telesných a duševných príznakov, individuálne variabilných, ktoré sa vyskytujú u žien s funkčnými vaječníkmi. Tieto príznaky sú potom späté iba s druhou polovicou menštruačného cyklu, takzvanou luteálnou fázou. Najintenzívnejšie sú väčšinou tesne pred začiatkom menštruácie a s počiatkom krvácania miznú ako mávnutím kúzelného prútika.

V učebniciach gynekológie sú o tomto syndróme len veľmi stručné state, ktoré konštatujú, že príčina nie je známa, liečba nemáva väčší účinok než placebo efekt, sú menované príznaky a všeobecné zdravotné odporúčania. Napriek tomu ide o syndróm, s ktorým má skúsenosť väčšina žien, našťastie len s ľahkými formami a miernymi príznakmi. Asi 1/3 žen ho vníma ako obťažujúci a 5% dokonca ako “zničujúci”, pretože intenzita ťažkostí úplne rozvráti ich pracovný aj osobný život.

Aj napriek veľkému úsiliu sa zatiaľ vede nepodarilo jednoznačne zistiť príčiny PMS. Ide o multifaktoriálny proces. V hre sú najmä hormóny estradiol a progesterón, ich nerovnováha a výkyvy, ich metabolity. Ďalej zmeny hladín endogénnych opiátov (“hormóny šťastia”) a ďalších neurotransmiterov v mozgu, hormónu prolaktínu, vitamínu B6, zmeny regulačného systému nadoblička – oblička, zmenený metabolizmus prostaglandínov a zvýšené hladiny zápalových cytokínov (látok ovplyvňujúcich bunkové regulácie). Jednou z teórií je aj alergia na vlastné hormóny.

TČM (tradičná čínska medicína) má s týmto syndrómom oveľa menej nejasností. Zodpovedným orgánom je najmä pečeň, ďalej slezina a obličky. Ide o stagnáciu energie QI (čchi) v pečeni, stúpanie horúcich hlienov a nedostatočnosť krvi v srdci.

AKÉ SÚ PRÍZNAKY PMS?

Na fyzickej úrovni je to najčastejšie napätie a bolesť v prsiach, bolesti hlavy, nafúknutie a bolesti brucha, hlavne podbruška, zadržiavanie tekutín a opuchy, pocit ťažkých nôh, prírastky na hmotnosti, únava až vyčerpanosť a svalová slabosť.

Psychické ťažkosti sa prejavujú ako depresia, podráždenosť až zúrivosť, neznášanlivosť druhých a dokonca aj samého seba, častý plač ako reakcia na neadekvátne podnety, strata koncentrácie, poruchy spánku, zmeny apetítu od nechutenstva po “žravosť” a nezvládateľné chute na niektoré potraviny, najmä na sladké.

Ako vidno, príznaky sú veľmi rozmanité a pri ich vysokej intenzite môžu veľmi strpčovať život, v extrémnych prípadoch úplne znemožniť normálne fungovanie v pracovnej aj osobnej rovine postihnutej ženy.

AKO URČÍME ŽE IDE O PMS?

Vyššie uvedené príznaky (individuálne môžu byť niektoré prítomné, iné zasa vôbec nie) sa opakujú vždy v druhej polovici menštruačného cyklu, miznú po nástupe menštruácie a najmenej do polovice cyklu je žena bez ťažkostí.

AKO LIEČIŤ PMS?

Už sme uviedli, že školská medicína nepozná liečbu kauzálnu, jednotlivé príznaky sa potláčajú. Blokovanie ovulácie hormonálnou antikoncepciou nevedie k väčšiemu účinku než placebo, určité zlepšenie je však zjavné pri podávaní prípravkov s gestagénom drospirenonom v režime 24/4 (napr. Yaz), ktorý má priaznivý vplyv na retenciu tekutín. Ďalej sa podávajú lieky na odvodnenie, antidepresíva, vitamín B6, lieky znižujúce prolaktín, kyselina gama-linolenová (pupalkový olej).

Zo všeobecných odporúčaní je to redukcia stresu, zmena životného štýlu v zmysle zvýšenia pohybových aktivít a diétnych opatrení (obmedziť či vylúčiť alkohol, kávu, čaj a kolové nápoje obsahujúce látky zvané metylxantíny, fajčenie).

PMS A PRÍPRAVKY ENERGY

Hlavným prípravkom je Gynex, ktorého priaznivé pôsobenie na nastolenie hormonálnej rovnováhy pri poruchách krvácania, podpore ovulácie, ale aj pri ovplyvnení psychických porúch, napr. v klimaktériu, je dostatočne známe a overené tisíckami úspešných aplikácií. Odporúčam 3x denne 5 kvapiek, prestávka by nemala byť v čase príznakov, inak nezáleží na tom, v ktorý deň cyklu začneme užívať. Gynex veľmi dobre podporí činnosť sleziny, ktorú potláča patológia pečene. Účinnosť zvýšime Cytovitalom, aplikovaným na podbruško, prsia a akupunktúrne body slezina-slinivka 6, pečeň 2 a 3, obličky 3 a žalúdok 36. Veľmi sa mi osvedčilo aj pridanie Peralginu v dávke 3x denne 1 kapsula od polovice cyklu do 2. dňa menštruácie (teória o alergii na hormóny). Pozitívnu úlohu môže zohrať aj Vitamarin a Fytomineral. Kombinácie sa dajú najlepšie vytestovať Supertronicom.

MUDr. Bohdan Haltmar

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
6 036 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme