Mixovanie verzus odšťavovanie

Odšťavnovanie

Odšťavovače – klik na obrázok

Často sa stretávam s ľuďmi, ktorí si pochvaľujú vysokootáčkový mixér. Niekedy však ostávam prekvapený, že si v tom mixujú banány, jahody, čučoriedky a rôzne iné ovocia, čo pre mňa nemá žiadny význam, lebo tie môžem zjesť aj bez mixovania, alebo na ich mixovanie by mi postačil aj lacný smoothie maker.

Nehovoriac o tom, že mixovaním iba ovocia, nekontrolovane skonzumujeme oveľa viac sladkého ovocia = cukru, ako je zdravé.

Význam vysokootáčkových výkonných mixérov s tupými nožmi je v tom, že ingrediencie nie len pomixujú, ale doslova ich podrtia, čím nám umožnia využiť živiny z ináč, pre človeka nestráviteľných, hlavne zelených potravín.

2

Sú to listové zeleniny a bylinky, ktorých konzumácia kvôli enzýmom, vitamínom, antioxidantom, minerálnym látkam, … je veľmi dôležitá. Keďže človek nemá enzýmy na rozklad celulózy (vykonávajú to až baktérie v čreve), vlákninu trávi iba ťažko (na rozdiel od bylinožravcov), alebo v prípade poškodenej mikroflóry ju nerozkladá takmer vôbec. A preto bol vyvinutý taký mixér, ktorý dokáže rozdrtiť túto vlákninu, čím sa stáva stráviteľnejšou.

Prednosťou všetkých vysokootáčkových mixérov je, že sú vybavený nie jednou, ale dvoma sadami nožov s tupým ostrím (suroviny sa nesekajú, ale drtia, aby boli potraviny rozmixované až na bunkovú úroveň a boli čo najlepšie stráviteľné). 4 nože smerujú hore a 2 nože smerujú dole a sú ešte tupšie ako horné.

Pre chorých ľudí je preto viac odporúčané zelené potraviny radšej odšťavovať, ako mixovať, lebo v tom prípade do šťavy prenikne oveľa menej vlákniny. Aby ste získali čo najviac šťavy z listovej zeleniny a bylín použite pomalobežný odšavovač.

3

Na odšťavenie listovej zeleniny stačí len vybehnúť do záhrady a pol roka zbierať rôzne vňate, ktoré bežne gazdinka aj tak nevyužije. Ak nemáte záhradu, ešte širší záber nájdete na lúke. Zorientovať sa v tom, ktorá „tráva“ je jedlá a ktorá nie Vám pomôže mnoho kníh.

Ja napríklad jemné lístočky zo špenátu, mangoldu, petržlenu, cvikly, na jar aj žihľavy, … mixujem, ale už tvrdšie odšťavujem.

Ak sa predsa len nerozhodnete pre vlastné odšťavovanie vždy čerstvých zelených štiav (ktoré potom pre ich chuť môžete kombinovať buď s ovocím, alebo zeleninou a to odšťavenou, či smoothie), máte možnosť si do mixovania pridať už hotové zelené potraviny.

Peter Tóth

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
4 098 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme