Hravě o živé stravě

Náhľad knihy "Hravě o živé stravě". Zdroj obrázku: hrave-o-zive-strave.cz

Náhľad knihy „Hravě o živé stravě“. Zdroj obrázku: hrave-o-zive-strave.cz

Knihu nájdete v kategórii Surová strava a šťavy, vitariánstvo, raw food

Prvá odborná publikácia v českom jazyku, zameraná na vitariánstvo, vegánstvo a vegetariánstvo u detí. Kniha otvára viacero schodných ciest stravovania a láskavým prístupom tak umožňuje voľbu. Nenabáda ku striktnému stravovaciemu kultu.

Autorka Eva Hájková , MPH , MBA , je mamičkou dvoch detí a je  špecialistkou preventívnej medicíny a výžive. Zameriava sa predovšetkým na vitariánsku , vegetariánsku a vegánsku stravu nielen u dospelých,  ale predovšetkým u detí.

Eva profesne pôsobila v Londýne, kde pracovala pre verejné zdravotníctvo ako konzultantka v preventívnej medicíne viac ako 8 rokov. V roku 2013 sa spoločne s manželom Michalom a deťmi presťahovali do Austrálie, kde momentálne žijú, cestujú po svete, venujú sa naplno deťom a duchovnému rozvoju.

Eva je propagátorkou nielen vitariánstva, ale aj prirodzených pôrodov a čistého spôsobu života (bez chemikálií a toxínov).

Stravovanie u detí je v dnešnej dobe veľmi diskutovaná téma nie len v ČR a na slovenské, ale celosvetovo. Obéznych a chorých detí stále pribúda a nie je tajomstvom, že strava hrá významnú úlohu a je odrazom nielen nášho zdravia, ale zdravie našich detí.

Poslednou dobou sa rozmáha trend vitariánstvo (raw food, živá strava), vegetariánstvo a vegánstvo. Kníh zameriavajúce sa na tieto témy pribúda, avšak chýba praktická „príručka“ pre rodičov, ktorí holdujú vegetariánstvu, vegánstvu či vitariánstvu a vedú k tomuto životnému štýlu aj svoje deti. Rodičia si nie sú istí, či ich ratolesti môžu získať dostatočné množstvo všetkých potrebných živín a energie čisto z rastlinnej stravy, ktorá navyše nie je tepelne upravená, majú veľa otázok a chýba im praktické a nutrične vyvážené recepty.

 

baner-728x90.jpg

Referencie

Eva Hájková je výjimečným expertem, je vysoce odborně vzdělaná a současně má i praktické výživové zkušenosti s veganstvím a vitariánstvím u dětí. Její záměr napsat knihu mě proto hned zaujal.
Doporučení formulovala velmi rozumně a citlivě, tvrzení podložila mnoha zdroji.
Veganství a vitariánství u dětí jsou obecně považovány za extrémní výživové směry, ale pro jejich definitivní a dostatečně podložené zhodnocení nám chybí dostatek studií, které by téma sledovaly. Eva se cíleně snažila vycházet ze všech dnes dostupných dat, ze kterých se jí podařilo vytvořit základní doporučení a upozornění na případná rizika. Grafika knihy je úžasná a recepty lákají k vyzkoušení.

PharmDr Margit Slimáková

Tuto knihu vnímám jako laskavě nataženou ruku, která nás provede světem rostlin a klíčků, semínek a ovoce, napoví, jak eliminovat nadbytečné množství dnes zcela běžně konzumovaného lepku, ale také laktózy, na kterou jsme ve své podstatě čím dál více alergičtí. Upozorňuje na často deficitní minerální látky, ale také vitamíny, omega 3 a 6 nenasycené mastné kyseliny, vyzdvihuje jejich cenné zdroje, kdy většina z nich, platí za tzv. superpotraviny. Oceňuji, že kniha otevírá vícero schůdných cest a svým jemným a laskavým přístupem tak umožňuje volbu, nenabádá ke striktnímu stravovacímu kultu.

Mgr. Zuzana Švédová, Dis.
nutričná terapeutka

Čo v knihe nájdete?

– Prečo vitariánstvo, čo znamená, aké sú prínosy a vhodnosť tohto stravovania u detí – Čo hovorí dnešná veda na vitariánstva, vegánstvo a vegetariánstvo.
– Vitariánska výživa u detí v PRAXI! Makro a mikronutrienty, ktoré treba sledovať, koľko ich dieťa potrebuje, kde je získať a ako zabezpečiť ich dostatok ako v malých jedákov tak u nejedákov.
– Niečo málo o vode. Dôležitosť vody, akú vodu piť a ako si ju pripraviť doma.
– Ako začať s vitariánstvom u detí podľa veku a praktické tipy. Najdôležitejšie superpotraviny pre deti, alternatívy dojčenia. Sója, lepok, kravské mlieko áno či nie? Kedy a s akými potravinami začať u detí podľa veku.
– Transformačný jedálniček a príklady raw dní pre deti podľa veku: 6 mesiacov, 6-9 mesiacov, 9-12 mesiacov, 12-18 mesiacov, 18 mesiacov – 3 roky. Transformačný jedálniček od 4 rokov, vegánsky jedálniček na celý týždeň!

232_233
– Vybavenie kuchyne a nakupovanie bio potravín: Spotrebiče potrebné k úspešnému prechodu a tipy na nákup s obmedzeným rozpočtom. Vysvetlenie prínosov bio potravín, ako ich spoznať. Ako a kde nakupovať s obmedzeným rozpočtom.
– Ingrediencie v živej kuchyni a kde je nakupovať: Vysvetlenie skupín potravín v živej strave, ich prínosy, dostupnosť, kde nakupovať ingrediencie v bio kvalite.
– Nie je cukor ako cukor a glykemický index (GI): Vysvetlenie GI a prečo je dôležitý, aké cukry používať a ktorým sa vyhnúť
– Cez 60 raw vegánskych a varených vegetariánskych či vegánskych receptov: Nápoje, raňajky, desiaty, hlavné jedlá a dezerty
– V knihe tiež nájdete názory ďalších odborníkov, ako z Českej republiky a Slovenska, ale aj z Kanady a Ameriky, ktorí sa téme vitariánstva, vegetariánstva či vegánstva venujú buď aktívne a praktizujú tento životný štýl alebo sa zaoberajú výskumom tejto problematiky.
– Kniha je vo formáte 175 × 240 mm, na matnom kriedovom papieri, aby vynikli fotografie, v pevnej väzbe a v rozsahu cca 224 strán.

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
2 714 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme