5 dôvodov, prečo vitamín D robí ženy „nepriestrelnými“

Radi by sme upriamili pozornosť na to, prečo je vitamín D3 dôležitý pre ženy a najmä v období tehotenstva a teda počas vývoja dieťaťa.
Keď sa vŕtate v štúdiach o vitamíne D, zistíte, aký dôležitý je jeho význam. Nižšie uvádzame zdravotné komplikácie, ku ktorým dochádza pri jeho nedostatku.

olej

obrázok so súhlasom luigi diamanti / FreeDigitalPhotos.net

Pre matku

Neplodnosť
Preeklampsia
Gestačný diabetes
Zvýšená miera C-Sekcie
Bakteriálna vaginóza

Pre dieťa

Nízka pôrodná hmotnosť
Poruchy rastu
Kostrové malformácie, niekedy až krehké kosti
Záchvaty
Hypokalcémia (nízka hustota kostí)
Diabetes typu 1

Pre oboch

Úbytok kostnej hmoty
Zlomenina bedra
Potlačenie imunity
Zhoršená hormonálna tvorba
Zlá nálada a rozrušenosť
Inzulínová rezistencia/odolnosť

Nedostatok vitamínu D v období tehotenstva je vážna vec

Nedostatok vitamínu D je jedným z najlepších spôsobov, ako sabotovať svoje zdravie. Štúdia Vitamin D deficiency and pregnancy: from preconception to birth (Nedostatok vitamínu D počas tehotenstva: od predpočatia do pôrodu) z roku 2010 na to poukazuje veľmi výstižne:

„Hladina vitamínu D počas tehotenstva je dôležitá pre zdravie matky aj potomka v rámci celej rady zdravotných parametrov“.

Nedostatok vitamínu D pred, počas a po tehotentstve, môže mať katastrofálne následky a platí to tak pre matku, ako aj pre dieťa. Štúdia z toho istého roku, Vitamin D and pregnancy: An old problem revisited zistila to isté:

„Existuje mnoho dôkazov o tom, že nízke ma hladiny vitamínu D u matky sú spojené s nepriaznivými výsledkami pre matku aj plod v tehotenstve, rovnako ako pre novorodenca a dieťa.“

Ešte stále si nie ste istí (lebo vám lekár povedal, že vitamín D nie je tak dôležitý)?

Tu je 5 hlavných dôvodov prečo ženy musia uživať vitamín D

1. Zvýšená plodnosť

Výskum z roku 2010 ukázal, že vysoké dávky vitamínu D znižujú estradiol. Estrogénová dominancia je jednou z hlavných príčin neplodnosti a celého radu ďalších zdravotných problémov.
Ako povedal Dr. Cannell z Vitamin D Councilu:

„/v spojení s vitamínom D a jeho vplyvu na hormóny/ okamžite vám prídu na myseľ priaznivé dopady na rakovinu prsníka. Môžem vám povedať, že stabilizovaná hladina ženských hormónov môže niekedy pomôcť ženám všetkými možnými spôsobmi. Myslím, že ženy sa stali vďaka vitamínu D a stabilizovaným hormónom aj viac plodnejšími.“

Jeho vyjadrenia boli podložené mnohými štúdiami. U myší bol nedostatok vitamínu D spojený so znížením plodnosti o neuveriteľných 75%. Dopĺňanie vitamínu D tiež spôsobilo zvýšenie úspešnosti in-vitro oplodnenia.
Vitamín D môže tiež zvýšiť mieru plodnosti o 6%. Štúdie ukázali, že vitamín D pracuje synergicky s ďalšími vitamínmi. Nemusí byť teda problémom len nízka hladina vitamínu D, ide aj o nedostatok iných živín v tele. Každopádne by bolo dobrým štartom dopĺňanie vitamínu D a to 1000 IU na každých 8 kg telesnej hmotnosti, ako uvádza Vitamin D Council. Je ideálne pravidelne, aspoň raz ročne kontrolovať hladinu vitamínu D v krvi.

2. Znižuje riziko vzniku rakoviny prsníka

Až 70% žien s rakovinou prsníka trpí nedostatom vitamínu D. Bolo preukázané, že vitamín D zabraňuje rastu rakovinových buniek prsníka a znižuje expresiu rakovinotvorných génov.
Joellen Welsh, výskumník na State Universito of New York (v Albane), študoval účinky vitamínu D celých 25 rokov. Verí, že vitamín D môže byť účinný rovnako, ako väčšina moderných liekov proti rakovine. Píše:

„Vitamín D vstupuje do rakovinových buniek a spúšťa proces bunkovej smrti. Je to podobné tomu, keď sa liečia bunky Tamoxifenom (ktorý len synteticky oblbuje receptory estrogénu), liekom určeným na liečbu rakoviny prsníka.“

Riziko rakoviny prsníka klesne až o 30%, keď hladina vitamínu D v krvi dosiahne už len úroveň 40ng (alebo 100 nmol), čo je relatívne malá hladina. Žiaľ, väčšina žien má hladinu omnoho nižšiu. Pozorovacie údaje tiež naznačujú:

„Príjem 2 000 IU vitamínu D denne môže znížiť výskyt rakoviny prsníka až o 50%“.

Ďalšia štúdia ukázala, že:

„Prijem 800 IU vitamínu D denne môže byť spojených so zvýšeným prežitím prípadov rakoviny prsníka.“

Okrem rakoviny prsníka bolo preukázané, že vitamín D znižuje riziko všetkých zhubných nádorov u žien. Štúdia skonštatovala nasledovné:

„Zlepšenie hodnôt vápnika a vitamínu D výrazne znižuje riziko všetkých druhov rakoviny u žien po menopauze.“

vitaK2+D3tabs

Vitamín K2 a D3

3. Silnejšie kosti počas tehotenstva

Počas tehotenstva potrebuje žena vápnik nielen pre svoju kostru ale aj pre kostru svojho dieťaťa. Bez vitamínu D a K2 vápnik nie je vstrebávaný do tvrdých tkanív, ako sú kosti a zuby. To môže viesť k strate kostnej hmoty a ťažkej osteopénii matky aj dieťaťa. Užívanie vitamínu D tiež zlepšuje vstrebávanie vápnika z potravy.

V roku 2007 vedci zistili, že ženy s nedostatkom vitamínu D mali 77% väčšiu pravdepodobnosť, že utrpia zlomeninu bedra. Dopĺňanie vitaminu D u starších žien zvyšuje dĺžku ich života o 6% (cca 2 roky).
Hoci je krehnutie kostí nevyhnutným dôsledkom stárnutia, je môžné ho zastaviť a napraviť primeranou úrovňou vitamínov D a K2 v správnej forme.

„Vzhľadom k tomu, že je môžné predísť nedostatku vitamínu D, je potrebné zvýšiť povedomie ľudí o tom, aké dôležité je zabezpečiť zodpovedajúcu hladinu vitamínu D.“

4. Imunitný systém v období tehotenstva

Vitamín D podporuje a reguluje*„NK (natural killers) – smrtiace bunky“ imunitného systému. Tie sú dôležité pre vyhľadávanie a ničenie patogénov.

Tieto „smrtiace bunky“ spia v našom tele až kým nie sú potrebné pre zničenie útočníka. Spoliehajú sa na signály tela, aby mohlo dôjsť k ich aktivácii. Vitamín D zohráva dôležitú úlohu v schopnosti bunky prejsť do pohotovostného režimu a upokojenia sa, keď sa problém vyrieši. V prípade, že „smrtiaca bunka“ pokračuje v pohotovosti aj potom, môže spôsobiť vedľajšie škody a prispieť k vzniku autoimunitných ochorení. Veľa prípadov neplodnosti je spôsobených určitým stupňom autoimunitnej poruchy. Počas tehotenstva je preto dôležité predísť akýmkoľvek chorobám, pretože by to mohlo viesť k problémom s plodom.
*Sú lekári a niektorí medici, ktorí písali, ako vitamíny ako C a D môžu svojim imunostimulačným účinkom škodiť pri autoimunitných ochoreniach, kde konvenčná medicína imunitu znižuje/supresuje. Preto je namieste zopakovať a zdôrazniť, že tieto, ale aj mnohé iné vitamíny majú imunomodulačný, nielen imunostimulačný účinok.

5. Zabraňuje syndrómu polycystických vaječníkov (PCOS)

Syndróm polycystických vaječníkov je jedným z hlavných príčin neplodnosti. Väčšina žien s PCOS má nedostatok vitamínu D. Vzhľadom k tomu, štúdia z roku 2011 dospela k záveru, že:

„…nedostatok vitamínu D je spojený s metabolickými rizikovými faktormi u žien s PCOS.“

Rovnaká štúdia preukázala koreláciu/vzťah medzi nízkou hladinou vitamínu D, rezistenciou voči inzulínu a zápalom, čo všetko prispieva k PCOS.

Máte dostatok vitamínu D?

S veľkou pravdepodobnosťou nie. (Z ľudí, ktorým Kampaň za pravdu v medicíne meria vitamín D, má asi 75% nízku hladinu vitamínu podľa konvenčných odporúčaní a takmer 100% z nich má nedostatok podľa najnovších odporúčaní!).
V tejto štúdii sa píše, že 93% neplodných žien má nedostatok vitamínu D (pritom štúdia sa riadilla zastaralými, nízkymi odporúčanými hodnotami vitamínu D). Štúdia z roku 2006 ukazuje, že 2/3 žien má nedostatok vitamínu D. Vystavovanie sa slnečnému žiareniu, farba pleti, miesto bydliska, dokonca aj úroveň omega 3 majú vplyv na hladinu vitamínu D.
Nepriestrelná strava“ vám môže zabezpečiť pozitívne výsledky, ale testovanie hladiny vitamínu D a jeho dolpĺňanie sú veľmi dôležité a nepriestreľnosť imunity značne zvyšujú.
Vitamín D by mal byť jedným z najdôležitejších vitamínových doplnkov pre všetkých, hlavne pre ženy. A ak plánujete otehotnieť, tak je absolútne nevyhnutným.

Zdroj článku: vedomec.com

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
5 077 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme