Teff – zázračná obilnina 21. storočia

teff

Teff pre viac info klik na obrázok

Je dobré poznať i trochu histórie tejto obilniny. Viete odkiaľ pochádza? Aj keď je v našej kultúre jedla ešte málo známa, tak v Etiópii ju používali už pred viac ako 3000 rokmi., kde chlieb pečený z Teffu, pripominajúci palacinku tvorí základ jedálnička, a je „etiópskym národným pokrmom“ a najväčším bohatstvom pre nich.
Teff patrí medzi najdrobnejšiu obilninu na svete, kde veľkosť zrna neprasahuje ani 1 milimeter., na porovnanie napr. so zrnom pšenice, nám treba približne 150 teffových zŕn.

Čo obsahuje Teff?

Výhodou obilniny je, že Vás zasýti a nepriberiete. Má vysoký obsah vitamínov, minerálnych látok, vápnika, ktorého je dokonca 15 – krát viac ako v ryži, alebo pšenici. Obsahuje veľa železa, má ho viac ako 40% než je v pšenici a 30% než je v jačmeni.
Ďalej obsahuje vlákninu, ktorá je dobrá pre činnosť čriev a ľahkú stráviteľnosť. Keďže táto obilnina je bez lepku, je vhodná pre celiatikov ale aj pre vegetariánov, vegánov a pre dietujúce ženy. Vhodná je pre tehotné a dojčiace matky, ženy v klimatériu alebo pri chudokrvnosti.

Teff sa vyskytuje v dvoch variantách:

Biele zrná majú chuť vlaššských orechov, a tmavé zrná sa blížia k chuti lieskových orechov. Využitie má ako aj u ostatných obilnín, ako pohánka, kuskus, ryža. Hodí sa na prípravu sladkých kaší, ako príloha k mäsu, či základ šalátu, na zahustenie omáčok ale aj pečenie pečiva.

Teff označujú aj za diétny zázrak a najvýživnejšiu rastlinu na svete.

A tu máme pre Vás recept na Etiópsky chlieb INJERA:

  • ¾ šálky jemného mletého teffu
  • 3 ½ šálky vody
  • soľ
  • kokosový alebo iný olej ktorý vydrží vyššiu teplotu

POSTUP: Zmiešame mletý teff s 3 ½ šálky vody a necháme odstáť v miske zakrytou utierkou, pri izbovej teplote, dokým sa neobjavia bublinky, vtedy vieme, že cesto kvasí. To môže trvať asi 3 dni. Vykvasená zmes by mala mať konzistenciu palacinkového cesta. Primiešame soľ, ale len tak aby bola ledva poznateľná slaná chuť.
Ľahko potrieme čo najväčšiu panvicu, zahrejeme na strednú teplotu a ďalej postupujeme ako pri bežných palacinkách.
Injera by nemala byť taká tenká ako papier, ale zase má byť tenšia než lievance. Mala by byť asi 1/3 palca hrubá. Pripravuje sa krátko, dokiaľ sa okraje nezačnú zdvíhať z panvice. Z tejto dávky pripravíte 10 – 12 kusov Injera.

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
4 486 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme