Špalda, zázračná potravina, ktorá je čím ďalej tým viac obľúbená

SPALDA

Špalda pre viac info klik na obrázok
free photo www.pixabay.com

Špalda, jedna z najstarších obilnín vo svete. Známa už vyše 9000 rokov, poznali ju už v Mezopotámii, pestovala sa najmä v Európe, ale rozšírila sa aj do Egypta.
Postupne ju vytlačila vyšľachtená pšenica, ktorá mala vyššiu úrodnosť a nenáročnosť.
Ale svoju obľúbenosť si udržala naďalej v strednej Európe. V 30-tych rokoch minulého storočia ju zakázal Adolf Hitler, kde sa rozhodol zvýšiť produktivitu nemeckého poľnohospodárstva a na to lepšie poslúžila vyšľachtená pšenica.

Špalda je vzácna vďaka viacerým vlastnostiam. Dokáže nahradiť klasickú pšenicu, čo vyhovuje tým, ktorí majú intoleranciu na pšenicu, alebo sa len tak „ prejedli“ klasiky a chcú zmenu. Vyznačuje sa jemne orieškovou chuťou, ktorá mnohým vyhovuje. Obsahuje široké spektrum výživných látok, tie pomáha uchovať špeciálny obal – dvojitá pleva, v ktorej je obilné zrno uložené a chráni ju pred znečisteným životným prostredím, Je to nenáročná obilnina, ktorej nevadia ani zrážky, a poradí si aj bez prihnojovania. Najväčšie osevné plochy sú v Rakúsku, Nemecku, Švajčiarsku, na Slovensku sa pestuje hlavne v oblasti Myjavy.
Špalda obsahuje veľké množstvo vitamínov skupiny B, A E, ďalej vlákninu, ktorá nám pomáha pri činnosti čriev, je ľahko stráviteľná. Má veľký podiel bielkovín, ktoré sú spomedzi ostatných obilnín najvyššie. Významný je aj podiel zinku, fosforu, draslíka a horčíka. Betakarotén a thiokyanát pomáhajú pri regenerácii a stimulujú imunitu.

Vďaka svojmu zloženiu pomáha pri žlčových kameňoch, ateroskleróze, hypertenzii, cukrovke, pri črevných ťažkostiach.
Glykemický index špaldy je nižší než u ostatných obilnín, čo znamená , že aj menšie množstvo zaženie pocit hladu.
Pri jej konzumácii sa v tele ukladá málo tuku, preto sa používa aj pri chove sliepok atď., rovnako má aj skrášľovacie účinky, dodáva pokožke zdravšiu farbu.

Využitie špaldy v kuchyni je bezhraničné. Každému sladkému či slanému cestu dodá svoju charakteristickú orieškovú chuť. So špaldou si môžete pochutnať na chlebe, pečive, buchtách, koláčoch, palacinkách aj cestovinách. Špaldovú múku alebo otruby sa môžu použiť napr. na zahustenie polievok, omáčok, či prívarku.
Špaldové vločky sa dajú použiť do jogurtu a po dobrom obede si môžete dať aj výbornú špaldovú kávu, so svojou typickou orieškovou chuťou.
Dnes sa Špalda stáva súčasťou jedálneho lístku čoraz väčšieho počtu zdravo sa stravujúcich a získava si tak veľkú obľubu.

Všetky informácie uvedené na tejto stránke sú len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú zákazníkov k tvrdeniam, že majú tieto produkty liečivé účinky.

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
1 740 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme