Mäso a iná prekysľujúca strava vám môže zničiť obličky

maso-rebierka

Free photo www.pixabay.com

Tých, čo spochybňujú teóriu o tom, že nesprávna strava môže mať prekysľujúci účinok a negatívny vplyv na zdravie, nie je málo. Avšak, výskum publikovaný v americkom odbornom žurnáli o nefrológii (Journal of the American Society of Nephrology) na skupine pacientov s chronickým ochorením obličiek ukázal, že pacienti, ktorí konzumujú veľké množstvo kyselinotvornej potravy, mali 3-krát vyššiu pravdepodobnosť zlyhania obličiek, ako pacienti konzumujúci malé množstvo kyselinotvornej potravy.

K potravinám, ktoré sú zásadité, alebo prekysľujú organizmus len veľmi mierne, patrí ovocie a zelenina, zatiaľ čo mäso patrí k potrave, ktorá prekysľuje organizmus človeka nadmerne.

Mali by ste vedieť, že:

Pacientom s chronickým ochorením obličiek môže strava prekysľujúca organizmus zvýšiť riziko zlyhania obličiek. Závery štúdie, ktorá bola zverejnená v časopise Journal of the American Society of Nephrology (JASN), jasne odporúčajú pacientom znížiť konzumáciu mäsa a zvýšiť prijem ovocia a zeleniny a takto výrazne podporiť funkciu obličiek.

Výživa má dôležitý vplyv na množstvo aspektov zdravia, vrátane tých, ktoré súvisia s funkciou obličiek. Napríklad, u pacientov s chronickými ochoreniami obličiek štúdie dokázali, že strava môže mať výrazný vplyv na vývoj ochorenia a zlyhanie obličiek.

Nefrológ Tanushree Banerjee, PhD (UC San Francisco) a jeho tím lekárov testovali, či strava prekysľujúca organizmus môže v tomto zohrávať nejakú úlohu.

Strava, ktorá neprekysľuje organizmus predstavuje ovocie a zeleninu, zatiaľ čo strava bohatá na mäso organizmus prekysľuje. Vo výskume analyzovali informácie zozbierané od 1486 pacientov s chronickou chorobou obličiek, ktorí sa zúčastnili prieskumov Národného Zdravia a Výskumu Výživy (NHANES III), čo sa považuje za veľkú vzorku danej komunity dospelého obyvateľstva.

Tím lekárov zistil, že vplyv stravy bohatej na mäso mal zásadný vplyv na rozvinutie chronického ochorenia obličiek a na ich postupne zlyhanie. Pacienti, ktorí konzumujú stravu prekysľujúcu organizmus, sú vystavení až 3-krát vyššiemu riziku postupného zlyhania obličiek, ako pacienti ktorí veľké množstvo takejto stravy nekonzumujú.

” Pacienti s chronickým ochorením obličiek by mali venovať väčšiu pozornosť správnej strave. Je to v záujme zníženia rizika zlyhania obličiek a následného šetrnejšieho užívania medikamentov, čo v konečnom dôsledku zabráni intoxikácii obličiek’’, vyhlásil Dr. Banerjee. Ďalej dodal, že “Vysokým nákladom na liečbu ako aj zníženej kvalite života na dialýze je možné sa vyhnúť prijatím zdravšieho stravovania sa, založenom na vysokom prijme ovocia a zeleniny a obmedzením živočíšnych potravín.”

Zdroj: vedomec.com

Článok je spracovaný z materiálov a údajov American Society of Nephrology (ASN), Americká Nefrologická Asociácia. Poznámka: Materiály American Society of Nephrology dovoľujú ich šírenie v skrátenej a editovanej forme.
Preložila Mgr. Katarína Liptayová

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
2 847 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme