Potraviny, ktoré vám v horúčavách udržia chladnú hlavu

Leto prináša okrem príjemných a zábavných chvíľ aj spaľujúce horúce počasie. Ujsť pred horúčavou sa dá nielen pri vode alebo klimatizáciou, ale aj potravinami.

V lete máme zvyčajne chuť na ľahšie jedlá, zatiaľ čo v zime, keď sa ochladí, nás viac priťahujú ťažšie potraviny. V horúcom počasí ľudia siahajú pod jedlách s vyšším obsahom tekutín vrátane vodnatého čerstvého ovocia a zeleniny. So stúpajúcimi teplotami sa totiž aj oveľa viac potíme – čo vedie k strate tekutín spolu s minerálmi ako je sodík, draslík a horčík. Ak tieto tekutiny a minerály nenahradíme, môže to vyvolať pocit malátnosti.

Všetky druhy ovocia a zeleniny obsahujú veľa vody a väčšina z nich predstavuje aj veľmi dobrý zdroj draslíka – takže na leto sú ideálnou voľbou. Existuje však niekoľko vyslovene vhodných potravín ako sú melóny, bobuľové ovocie, špenát či pálivé papriky, ktoré môžu byť v boji s horúčavou špeciálne nápomocné.

Bojovníci proti horúčave

  • Červené a žlté melóny, ktoré sa predávajú v lete, obsahujú asi 95 percent vody, takže skvele napomáhajú nahrádzať tekutiny vypotené v horúčave. Sú však aj bohaté na draslík (aj keď žltý melón ho obsahuje až trojnásobne viac ako červený). Žltý melón je dobrou voľbou aj preto, že svoju oranžovú farbu získal vďaka betakaroténu, účinnému antioxidantu, ktorý napomáha ochraňovať pokožku pred škodlivými ultrafialovými lúčmi.
  • Chutné letné bobuľové plody obsahujú okrem vody aj prírodné látky, ktoré majú protizápalové účinky, keďže sú príbuzné acylpyrínu. Takže ak zjete misku chutného sladkého bobuľového ovocia, môžete znížiť zápalové procesy a následky nadmerného opaľovania na slnku.
  • Špenát má tiež dvojitý účinok. Táto zelenina, ako aj ďalšie zelené listové druhy, obsahuje veľa vody a je aj zdrojom horčíka, jednej z minerálnych látok, ktorú pri potení strácame. A nielen to – špenát získal svoju zelenú farbu z pigmentu nazývaného luteín – prírodného antioxidantu, ktorý napomáha ochraňovať pokožku a oči pred slnkom.
  • O pálivej paprike by ste si mysleli, že je tou poslednou potravinou, ktorú by ste chceli jesť, keď je horúco. Ukázalo sa však, že pikantná paprika dokáže stimulovať potenie – takže keď sa pot z pokožky vyparí, pomôže vám ochladiť sa. Paprika tiež obsahuje veľa vitamínu C, ďalšieho antioxidantu, ktorý zvyšuje ochranu pred slnkom. Ak si s horúčavou neviete poradiť, skúste aj ďalšie ostré potraviny – ako čerstvý cesnak či zázvor – majú podobné zloženie, ktoré vyvoláva potenie.
voda a tvar, pitny režim

Free photo www.pixabay.com

Ovocie a zelenina sú teda dobrým zdrojom tekutín, keď však v horúčavách strácate tekutiny pri potení, nespoliehajte sa iba na ne. Pite dostatok vody, aby ste nezostali dehydrovaní. Nápoje na športovanie sú tiež v poriadku, najmä ak cvičíte v horúcich a vlhkých podmienkach – pomáhajú nahrádzať cenné minerály a majú špeciálne zloženie, ktoré napomáha maximálnemu vstrebávaniu tekutín. Ich mierne sladká chuť vás tiež môže povzbudiť, aby ste pili ešte viac.

Pitie správnych nápojov a jedenie množstva čerstvého ovocia a zeleniny vám môže výrazne napomôcť v boji s horúčavou. Ovocie a zelenina nielenže pomáha nahradiť tekutiny a minerály, ktoré strácame pri potení, obsahuje aj antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť telo a pokožku pred slnečnými lúčmi.

Zdroj: zdravie.sk

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
1 727 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme