Odhaľte Jin & Jang v potravinách

jing-jang-muz-zena

Free photo www.pixabay.com

Energie JIN a JANG sú na seba úzko naviazané a nevedia jedna bez druhej fungovať. Aj keď majú úplne opačnú polaritu, každá má v sebe zárodok tej druhej, čo môžeme vidieť aj z ich známeho kruhového zobrazenia. Línia medzi nimi má symbolické esovité stvárnenie, ktoré vyjadruje, že hranice medzi JIN a JANG nie sú pevné a nemenné.

Teória JIN a JANG siaha do ďalekej minulosti. Najstaršia zmienka o týchto princípoch sa objavuje v Knihe premien, ktorá bola napísaná asi 1250 rokov pred Kristom.

Stojí v nej:

„Nikdy nekončiace prelínanie neba a zeme dáva tvar všetkým veciam. Pohlavná jednota muža a ženy dáva všetkým veciam život.“

Pri extrémnom preťažovaní jednej z energií sa vždy daná energia prirodzene preklopí do tej druhej. Príkladom je, keď voda (JIN) príjme toľko tepla (JANG), až sa premení na paru (JANG). Takisto to platí vo vašej strave. Pokiaľ budete konzumovať príliš extrémne JANG potraviny a dlhodobo, prirodzene sa vaša energia zmení na JIN.

Energie JIN a JANG môžeme vidieť v každodennom živote. Všetko na svete má svoj protipól, pričom bez toho druhého by nemohli existovať. Žena a muž, noc a deň, slnko a mesiac, voda a oheň, leto a zima, dobro a zlo.

JIN energia je energia noci, ženy a chladu. Oproti tomu JANG enegia, je energia dňa, muža a tepla.

Ochladzujúca JIN a zohrievajúca JANG

Každá potravina, ktorú skonzumujeme, má energiu buď JIN – ochladzujúcu alebo JANG – zohrievajúcu. Na to, aby váš organizmus fungoval ako by mal, aby ste netrpeli rôznymi civilizačnými ochoreniami a aby vaša energia rástla, mali by ste ste mali výrazne obmedziť potraviny, ktoré sú extrémne JIN-ové alebo JANG-ové.

Chladné ženy

Keďže ženy zvyčajne konzumujú veľa sladkostí, ovocia, jogurtov či surovej zeleniny, býva im stále zima. Mávajú studené ruky a nohy, bývajú anemické, mávajú nízky tlak. To všetko je spôsobené extrémne JIN-ovými potravinami – ochladzujúcimi. Na to aby vyrovnávali tento prebytok JIN, siahajú zvyčajne po extrémne JANG potravinách, ako sú syry či chlebík. Keď však svoje telo dlhodobo nepočúvajú, môže prísť rakovina prsníka alebo maternice.

Prehriatí muži

Naopak muži, ktorí papajú viacej mäsa, mastné jedlá, chleba či vajíčka, telo výrazne prehrievajú a býva im zvyčajne teplo. Majú problémy s vysokým tlakom, rôznymi srdcovo-cievnymi ťažkosťami a ich tvár býva výraznejšie červená. Tí, na to, aby vyrovnali silnú energiu JANG (rezňa), dajú si za obedom extrémny JIN – pivo. Ak muži nepočúvajú signály svojho tela, zvyčajne sa dostaví rakovina hrubého čreva alebo žalúdka.

Každá žena by mala byť prirozdene mierne JIN a každý muž mierne JANG. Extrémna energia JIN a JANG sa nikdy nezjemní tým, že budete vyhľadávať extrém tej druhej energie. Vždy musíte obmedziť to, čo ten extrém spôsobuje. Príklad – keď žena konzumuje veľa sladkostí a surovej zeleniny (extrémny JIN), nepomôže jej, keď začne konzumovať mäso (extrémne JANG). Musí obmedziť príjem sladkostí. Jedine tak sa priblíži k zóne zdravia. Dlhodobé zdravie závisí od toho, aké potraviny budete konzumovať. Výber je na Vás.

JIN potraviny v zóne zdravia

(od najmenej JIN-ových potravín po extrémne JIN-ové)

JIN potraviny nad zónou zdravia

(od najmenej JIN-ových potravín po extrémne JIN-ové)

  • hríby, bylinkové čaje, paradajky
  • mlieko, neslané mliečne výrobky, jogurty
  • kečupy, majonézy
  • tuky, sladké mliečne výrobky
  • subtropické a tropické ovocie
  • ovocné šťavy a džúsy
  • med, cukor biely a hnedý
  • káva, alkohol
  • drogy a lieky

JANG potraviny v zóne zdravia

(od najmenej JANG-ových potravín po extrémne JANG-ové)

JANG potraviny nad zónou zdravia

(od najmenej JANG-ových potravín po extrémne JANG-ové)

  • kozie mlieko
  • tvrdé syry, slané mliečne výrobky
  • mäso drobných savcov, bravčové mäso
  • kuracie mäso, zverina
  • hovädzie mäso
  • vajcia, chleba
  • soľ, sójová omáčka

Zdroj: www.zdravie.sk

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
3 440 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme