Leto začalo, vyhnite sa bolesti ucha po cestovaní lietadlom (barotitída, barotitis)

ucho-bolest-ucha

Free photo www.pixabay.com

Začala letná sezóna a k nej samozrejme patria dovolenky, do vzdialených krajín samozrejme lietadlom. Viete ako predísť bolestiam uší?

Barotitída je zaradená medzi ušno-nosno-krčné ochorenia. K bolesti ucha pri cestovaní lietadlom dochádza pri zmenách atmosférického tlaku, kedy sa Eustachova trubica snaží prispôsobiť jej stiahnutím alebo roztiahnutím.

Anatómia ucha

Ucho človeka sa skladá z troch častí – vonkajšieho, stredného a vnútorného ucha. Stredné ucho je spojené s nosohltanom pomocou Eustachovej trubice. Za fyziologických okolností tento orgán udržiava ekvivalentný tlak medzi stredným uchom a vonkajším prostredím.

Zmeny tlaku a Eustachova trubica

Pri zvýšení alebo znížení atmosferického tlaku (u cestujúcich lietadlom pri pristávaní alebo vzlietaní lietadla) sa Eustachova trubica trubica prispôsobuje zmenám tlaku dilatáciou (rozšírením) alebo kontrakciou (stiahnutím).

Pri zápale prínosových dutín (sinusitída) rôznej etiológie (vírusová infekcia, alergia…) je postihnutá aj Eustachova trubica. Dochádza k jej zúženiu a zvýšeniu tlaku v strednom uchu.

Príznaky bolesti ucha

  • bolesť ucha pri vzlietaní a pristávaní lietadla
  • zaľahnutie v uchu pri pristávaní alebo vzlietaní lietadla

Liečba bolesti ucha

  • prvá pomoc – prehĺtajte (sliny, nápoj,…)
  • žujte žuvačku
  • liečba sinusitídy

Komplikácie bolesti ucha

  • perforácia ušného bubienka

Zdroj: www.zdravie.sk 

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
2 378 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme