Zdravý paleo chlieb bez lepku a škrobu

Ak niekomu okrem iného poviem, že by mal zmeniť stravovanie, aby bol zdravý, to znamená obmedzil sacharidy na minimum a hlavne vynechal obilniny a výrobky z nich, tak väčšina ľudí povie: „A čo budem jesť“ Ešte horší prípad nastáva ak ľudia, ktorí majú intoleranciu, alebo alergiu na lepok začnú konzumovať bezlepkové chleby a iné sladkosti bez lepku, pretože, ak sa nevylúči zo stravy škrob, nie len že sa bezlepkár nikdy nevylieči, ale zarobí si na mnohé ďalšie problémy.

Bežný chlieb je droga, pretože múka obsahuje exorfíny (látky podobné droge morfínu), čo vytvára závislosť na pečive.

deti kuchari

 

Aby sme vyhoveli ľuďom, ktorí si nevedia život predstaviť bez chleba, prinášam Vám recept na zdravší bezlepkový nizkosacharidový chlebík v ktorom nenájdete ani obilie (čiže škrob), ani droždie, … Tento chlieb si aj ja sám doma občas pečiem. Ak si na to natriete pomazánku z avokáda, alebo maslo GHI s korením, vyrobíte si ozajstnú mňamku.

Ak nebudete mať po ruke odmerky, tak nezúfajte, ja vždy všetko robím od oka a je nepodstatné, či niečoho dáte viac, či menej.

Recept paleo chlieb

Suroviny:

– 1 väčší hrnček akejkoľvek PALEO múky (konopná, tekvicová, mandľová, banánová, …) Ja ich kombinujem podľa toho, čo mám práve doma. Vo väčšine receptov nájdete aj ľanovú. Môžete ju použiť taktiež. Prísnejší ľudia ju nepoužívajú, pretože ľan najskôr oxiduje. Môžete pomlieť aj sezamové semiačka, alebo použiť sezamovú múku. Ak pridáte gaštanovú, kokosovú (absorbuje veľa vody), makovú, bude to mať chuť ako koláč.
– 2 vajíčka
– 2 polievkové lyžice kokosového oleja
– 2 polievkové lyžice vody  (prípadne aj viac – tak, aby sme mali hustejšie cesto)
– 1 čajová lyžička sódy bikaróny (nie je potrebná, ak použijete banánovú múku)
soľ – ja používam soľanku (nasýtený vodný roztok z himalájskej soli), aby sa do organizmu nedostávali látky, čo nie sú rozpustné vo vode
korenie podľa chuti (čierne korenie, kmín, …)
jablčný ocot

Postup:

Recept paleo chlieb

Vopred si roztopíme v teplej vode, alebo nalejeme horúcu vodu priamo do sklenej fľaše v ktorom je panenský BIO kokosový tuk.

Recept paleo chlieb

Medzitým v druhej miske zmiešame vopred preosiate suché ingrediencie. Môžeme použiť aj jednu misku a na múky naliať už roztopený tuk s vodou priamo z fľaše.

Recept paleo chlieb

Zmiešame s tekutinami – jablčný ocot, vopred roztopený olej a

Recept paleo chlieb

vajcia. Ak je potreba pridáme ďalšiu vodu.

Recept paleo chlieb

Premiešame s lyžicou, alebo ručne a vyformujeme bochník.

Recept paleo chlieb

Vyformujeme tvar aký chceme (nie vysoký, aby sa rýchlo prepiekol) na plech vyložený papierom na pečenie. Môžeme posypať sezamovými semiačkami.

Recept paleo chlieb

Pečieme 15 – 20 minút pri teplote 180 stupňov.

Recept paleo chlieb

Dobrú chuť praje autor článku – Peter Tóth

Recept na chlieb z banánovej múky:

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
13 547 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme