7 dôvodov, prečo je zelený čaj Matcha považovaný za superpotravinu

Čo robí čaj Matcha takým výnimočným?

1. Matcha je najkvalitnejší a najúčinnejší zo všetkých zelených čajov. Pri jeho výrobe nedochádza k fermentácii, nepridávajú sa žiadne farbivá, prísady ani konzervačné látky.

2. Matcha sa pestuje výnimočnou zatieňovacou metódou, čím sa v nich zvýši produkcia chlorofylu. Výsledný vysoký obsah chlorofylu nielen že dodáva tomuto čaju jeho krásne jasnú zelenú farbu, ale aj z neho robí silný detoxikačný prostriedok, ktorý má schopnosť „vypláchnuť“ z tela ťažké kovy a chemické toxiny. Obsahuje jedinečnú a silnú skupinu antioxidantov, ktoré sú známe ako katechíny. Pôsobia ako antibiotiká a podporujú fungovanie imunitného systému. Až 60% z týchto antioxidantov tvorí EGCG. Tento katechín významne podporuje zrýchlenie metabolizmu a je vysoko cenený pre svoje protirakovinové vlastnosti. Matcha má impozantné ORAC skóre (cez 1380 jednotiek) vyššie, než u čučoriedok či bobúľ Acai.

3. Matcha má silné povzbudzujúce účinky, podobné káve, bez negatívnych účinkov.

4. Jedna jediná porcia čaju Matcha obsahuje rovnaké nutričné látky ako desať šálok bežného zeleného čaju. Nelúhuje sa, ale užíva sa vo svojej silnej, koncentrovanej podobe.

5. Matcha pomáha upokojiť myseľ, osviežiť ducha, zlepšuje pamäť, koncentráciu a náladu. Je bohatý na ojedinelú aminokyselinu L-theanín, ktorý produkuje hormóny ako dopamín a serotonín.  Stimuluje produkciu alfa vĺn v mozgu, čím navodzuje pocity pokoja a uvoľnenia bez pocitu ospalosti.

6. Matcha je ideálny pre diabetikov, pretože podporuje zníženie hladiny cukru v krvi. Neobsahuje žiadny cukor. Na glykemickom indexe dosahuje nulové hodnoty.

7. Matcha podporuje schopnosť organizmu spaľovať tuky až štyrikrát rýchlejšie než za normálneho stavu, a to bez negatívnych vedľajších účinkov, ako je zrýchlený tep srdca a vysoký krvný tlak. Existujú štúdie, ktoré ukazujú, že pravidelným pitím zeleného čaju Matcha je možné znížiť hladinu LDL (zoxidovaného) cholesterolu, zatiaľ čo v rovnakom čase je vykazovaná vyššia hladina HDL (dobrého) cholesterolu.

čaj-konvica-cintron-gaba

free photo www.pixabay.com

Vitamíny, minerály a ďalšie látky v Matcha čaji:

matcha-zeleny-caj-100g-biomedical.jpg

Matcha zelený čaj – Klik na obrázok

– Vápnik
– Chróm
– Mangán
– Draslík
– Selén
– Vitamín C
– Zinok
– Aminokyseliny
– Beta-karotén
– Katechíny
– Komplexné polysacharidy
– Flavonoly
– Saponin
– Teanin
– Vitamin A
– Vitamin C
– Vitamin E
– …

EGCG – najúčinnejšia zložka Matcha čaju

egcg-extra-extrakt-zo-zeleneho-caju-60-kapsul.jpg

Extrakt EGCG – Klik na obrázok

 

EGCG je známy predovšetkým pre svoje silné antioxidačné pôsobenie, termogénny účinok (podpora spaľovania tukov), ochrana svalovej hmoty pred poškodením, ale zároveň však ide o jednu z látok, ktorá je schopná veľmi silno pôsobiť z hľadiska epigenetiky. Popisuje mechanizmy, ktoré dokážu niektoré gény „vypínať“, či naopak „zapínať“ – z chemického hľadiska ide napríklad o metyláciu génov či acetyláciu histónov. EGCG dokáže účinne potláčať proces metylácie génov, a preto môže hrať výraznú úlohu aj v prevencii a liečbe Alzheimerovej, či Parkinsonovej choroby.

Downov syndróm

Výskumy preukázali, že u osôb s Downovým syndrómom je výrazne redukovaný presynaptický proteín alfa-synuklein. Pokusy na myšiach pritom potvrdili, že práve EGCG dokáže tvorbu tejto látky pozitívne ovplyvniť. Okrem toho môže regulovať aj tvorbu enzýmu Dyrk1A, ktorý je nevyhnutný pre vývoj mozgu, a jeho nadmerná aktivita je pritom považovaná za patogénny faktor pri Downovom syndróme.

Srdcovocievne ochorenia

EGCG hrá tiež dôležitú úlohu u kardiovaskulárnych ochorení. Ukazuje sa totiž, že vznik niektorých srdcovo-cievnych chorôb, najmä potom aterosklerózy, je zviazaný s procesom metylácie cytozínu, čo je jeden z hlavných epigenetických mechanizmov. EGCG patrí medzi látky, ktoré môžu pôsobiť na vznik a liečbu cukrovky, obezity, artrózy, ale tiež napríklad urýchliť regeneráciu po náročnej pohybovej aktivite.

Omladenie

EGCG tiež dokáže ovplyvňovať aj viditeľné prejavy starnutia, napríklad stav našej pleti. Vo vrchnej vrstve pokožky aktivuje kožné bunky – schopnosť delenia keratinocytov, a tým znižuje tvorbu vrások. Zároveň pritom môže zlepšiť stav niektorých kožných chorôb (psoriázy – lupienky), priaznivo ovplyvniť hojenie rán a znížiť tvorbu jaziev.

Termogénne účinky

EGCG spomaľuje odbúravanie norepinefrínu, neurohormónu zodpovedného za zrýchlenie metabolizmu. Bádania potvrdili, že prítomnosť EGCG dokáže priebeh chudnutia ovplyvňovať prostredníctvom série procesov: zvyšuje energetický výdaj, mieru oxidácie (tj. spaľovanie) tukov, znižuje vstrebávanie glukózy a tukov, potláča diferenciáciu tukových buniek i aktivitu enzýmu lipáza a ovplyvňuje aj chuť k jedlu.

Antioxidačný a protirakovinový účinok

EGCG je 127x účinnejší v boji proti voľným radikálom ako vitamín E, C a beta karotén. EGCG tiež chráni pred tráviacimi a dýchacími infekciami, zabraňuje pôsobeniu karcinogénov vyvolávajúcich rakovinu. Podporuje apoptózu – smrť rakovinových buniek a potláča angiogenézu – tvorbu ciev v nádore. EGCG vypína gén pre tvorbu enzýmu urokynáza, ktorý je nevyhnutný pre rast nádorových buniek a metastáz, …

EGCG nie je vhodné pri hypofunkcii štítnej žľazy

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
6 281 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme