Odhalte sílu pomalosti v uspěchané době

Ale jak na to? Jak vlastně zpomalit? Jak se to dělá? Začneme tím, že se podíváme, jak svou mysl využívali světoví inovátoři a géniové, a naučíme se tak první krok, který nám se zpomalením pomůže.

Rozptýlenosť vs. soustředěnost

lnovátor kombinuje tzv. rozptýlené myšlení se soustředěným myšlením. Rozptýlené myšlení nám pomáhá spojovat tečky a souvislosti. Vidíme tak větší perspektivu, jsme kreativní. Kdežto soustředěné myšlení se zaměří na jednu z těch teček, kterou si vybereme. Jdeme tak do hloubky. Člověk může použít jen jedno z těchto dvou myšlení v daný okamžik. Nemůžeš použít obě myšlení najednou. Světoví inovátoři a géniové, kteří posunuli některý obor dopředu, uměli právě tuto dovednost využívat.2 Přepínat se z jednoho druhu myšlení do druhého. Když má totiž člověk jen velký nadhled a dokáže spojovat tečky dohromady, ale nejde ani v jedné z nich do hloubky nic reálného nevznikne. Nic se nevytvoří samo.

Tento experiment, který si spolu vyzkoušíme, údajně používali inovátoři jako například Salvador Dali, Thomas Edison, Nikola Tesla a Isaac Newton.3 Často máme v hlavě úžasné myšlenky, ale nemáme šanci se k nim skrz ten chaos dostat. Moc spěcháme. Pokud chceme trénovat své inovativní myšlení, pak musíme zpomalit. Pomalost je superdovednost, kterou mnoho lidí nevydrží trénovat. Je totiž moc pomalá. Je to ale první a klíčová superdovednost, kterou se spolu naučíme. Díky pomalosti se snáz naučíme ty další. Založ si ve svém notesu sekci na pomalé experimenty.

hor-pomalu-veronika-jelinkova.jpg

Kniha Hoř pomalu s ďalšími zaujímavými technikami a informáciami – Klik na obrázok

Experiment: Síla sedět v klidu a jen tak čumět

První technika, kterou se spolu naučíme, je nejtěžší ze všech. Naučíš se jen tak sedět a čumět. Tato technika je pro Tebe takový malý experiment. Díky němu zjistíš, jak na tom jsi se svou zrychleností. I když se na první pohled může zdát, že je to velmi jednoduché, tak pro rychlíky je to skoro nemožná mise. Jen tak sedět a nic nedělat. Nečíst, nepsat, nedívat se na film, nesahat po telefonu. Jen tak sedět a koukat.

Samozřejmě že jakmile si sedneš a začneš s nicneděláním, tak Tě okamžitě napadnou věci, které budou vyžadovat Tvoji pozornost. To je v pořádku. Je to normální. Nehodnoť to. Není potřeba si říkat, že Ti to jde, nebo Ti to nejde. Trénování pomalosti není o tom, zdali Ti to jde, nebo nejde. Je to proces a každý z nás je na jiné úrovni pomalosti.

Pokud se Ti nějaká myšlenka nebo pocit vracejí vícekrát, zapíš si je. Zamysli sa nad tím, proč Ti toto myšlenka nebo pocit pořad přichází. Proč chtějí Tvoji pozornost? Vše si napiš ale až po skončení svého čumění.

….

Superdovednost: Uvolnění

„Největší strach na světě je z názorů druhých, a v tu chvíli, kdy se davu nebojíš, nejsi více ovcí, stáváš se lvem. Ve Tvém srdci tak, vzniká velký řev, řev svobody,“ – Osho

Stres je v dnešní uspěchané společnosti velké téma. Pokud žiješ v tomto průmyslovém světé, pak Tě stres obklopuje celý den. Stres samozřejmě není jen špatný. Nicméně existují stresové situace, při nichž se nám stres uloží do svalů. A když se nám stres uloží do svalů, ovlivňuje to naše zdraví. Je to, jako když si představíš, že se hádáš se svým šéfem. Jenže, i když bys mu v tu chvíli dal nejradši pěstí mezi oči, tak to neuděláš. Spolkneš to. No a tohle „polknutí“ je právě stres, který se Ti usadí ve svalech. Jsme pak většinou velmi ztuhlí a můžeme z toho cítit i úzkost.

V této kapitole budeš mít příležitost naučit se stres pustit. Uvolníš se. Uvolnění je super dovednost, která vyžaduje odvahu k tomu, abychom byli schopni pustit veškerou kontrolu a začali řvát z plných plic. Řvaním totiž ze sebe dostaneme část negativního stresu, který se nám udržel ve svalech.

zena-meditacia-more-pexels-photo-3326366-scaled.jpg

Technika: Negativní meditace samurajů a stoiků

Velmi zastávám filozofii stoicismu a část filozofie samurajů. Tyto dvě skupiny mají něco společného a to něco můžeme použít k tomu, abychom se naučili pracovat se svým negativním stresem. Uměli se zbavit něčeho, co nám může dělat v těle a v hlavě pěknou neplechu. Tato technika trochu nabourává extrémní nadšence pozitivního myšlení. Já jsem toho názoru, že extrémní pozitivismus neni zdravý. Nicméně extrémní negativismus také ne. Proti následující techniku aplikuj jen se budeš cítit hodně ve stresu. Dobrě, tak jdeme na to!

Obě skupiny aplikovaly ve svém životě negativní meditaci. Tzv. premeditace znamená, že si vizualizuješ ten nejhorší scénář, který může nastat. Do těch nejmenších detailů, získáváme nad situací větší kontrolu a eliminujeme tím strach. Samurajové trénovali velmi tvrdě každý den. Připravovali se na boj, kde je mohla potkat smrt. Před každým bojem si tak vizualizovali ten nejhorší scénář, který mohl nastat, a pořádně se na něj připravili. Jelikož byli připraveni, tak když situace nastala, nemuseli nad ní přemýšlet a věděli, jak se zachovat. Stoikové dělali přesně to samé. Věděli, že když projdou přes tuto negativní meditaci, zjistí nakonec, že jejich strachy byly přehnané. To jim dalo větší pocit kontroly a snížilo jejich strach ze situace, které se báli. 

Zdroj: publikácia Hoř pomalu
Autor: Jelínková Veronika

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
1 050 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme