Jesenná príprava pre regeneráciu pôdy

Pre tých, ktorí sa rozhodli čo najskôr očistiť pôdu od biologickej a chemickej kontaminácie a zaručiť vysokú zdravú úrodu, je rozumné vykonať jesennú prípravu pôdy.

Čím skôr na jeseň budete aplikovať prípravok EM do pôdy (vo forme EM kompostu alebo EM prípravku), tým väčšia je šanca, že sa EM prispôsobia a znásobia. Dôležité je, že teplota pôdy by nemala byť nižšia ako + 10° С.

hlina-poda-lopata-jesenna-priprava-pexels-photo-296230.jpg

Ako postupovať pri jesennej úprave pôdy?

Zalejte hojne pôdu s EM prípravkom v pomere 1: 100, na všetky miesta zbavené rastlín. Túto činnosť môžete opakovať niekoľkokrát.
Podľa EM technológie je najdôležitejšia príprava pôdy na jeseň, v nasledujúcom roku treba ešte pripraviť pôdu na jar a potom bude stačiť povrchová aplikácia na rastliny a jednoduché zavlažovanie EM roztokom. Na jeseň je potrebné pripraviť aj dostatočné množstvo EM kompostu. V tomto prípade by ste sa nemali báť nevyhnutného narušenia štruktúry živých pôd, pretože zavedenie veľkého množstva organických látok a EM umožní jej rýchle zotavenie. Ak je na pozemku veľa burín, je lepšie sa ich najskôr zbaviť.

Zavedenie EM kompostu do pôdy

oasis-em-1-hnojivo-z-mikroorganizmov-500ml

Viac info u distribútora
– klik na obrázok

Do hĺbky asi 5 – 6 cm na šírku lopaty spravte výkop. V ňom uložte asi 5 cm vrstvu EM-kompostu . Ak ho nemáte tak sa tam pridáva posekaná tráva (do 4 až 6 cm), prípadne ďalšie organické látky (rašelina, hnoj), ktoré by sa mali zmiešať s malým množstvom zeminy (na udržanie vlhkosti), poréznymi materiálmi, popolom a opatrne zaliať prípravok Oasis EM-1 v koncentrácii 1: 100. Ak je pôda suchá, musí sa najskôr zaliať.

Ďalej sa vedľa vykope priekopa, zatiaľ čo zemina, ktorá sa z nej odstráni lopatou, bez toho, aby došlo k prevráteniu pôdy položí sa na hnojivo položené v predchádzajúcom výkope. Po dokončení celej práce sa EM kompost poleje EM roztokom (3 až 5 l/ 1 m2).

Na jar sa pôdna mikroflóra úplne obnoví až v polovici júna. Pred tým sa rastliny živia humusom nahromadeným v pôde počas jesene. A preto je dôležitá jesenná príprava pôdy aby mali baktérie dostatok času na akumuláciu humusu. Na druhej strane, baktérie zavedené v polovici jesene sa lepšie prispôsobia chladnému prostrediu a dokonca aj potom, čo bude zem pokrytá snehom, budú pokračovať v práci na vytváraní humusu. V skutočnosti sa pôda na jar zobudí oveľa skôr (o 10 až 14 dní) a je teplejšia o 2 až 5 stupňov.
Preto je najlepšou možnosťou upraviť pôdu ihneď po zbere a v ďalších mesiacoch zalievať roztokom Oasis EM-1.
Takáto príprava pôdy vám umožní okamžite získať z pozemku výnimočnú úrodu v objeme a kvalite a maximálne za 3 roky sa v nej prinavráti prirodzená úrodnosť.

vysoka-trava-burina-736964-pexels

 Výhody jesenného obrábania

  •  Takmer dva mesiace, pred zamrznutím pôdy fungujú mikroorganizmy v hĺbke, regenerujú humus, uvoľňujú pôdu, hromadia dusík, draslík, fosfor a stopové prvky.
  •  Mikroorganizmy ošetrujú pôdu potláčaním rozvoja fytopatogénov.
  • Počet burín sa zníži, pretože fyziologicky aktívne látky uvoľňované prospešnými baktériami, ako aj zvýšenie teploty pôdy o 2 až 5 stupňov, prispievajú ku klíčeniu burín a následne k ich smrti v dôsledku mrazu.
  • Pôda sa prebúdza o 1-2 týždne skôr po hibernácii (udržiavaním teploty o 2 až 5 stupňov vyššie umožňujú rastlinné plodiny rastlinám lepšie tolerovať mrazy na pôde).
  • Organický odpad sa neodhadzuje, ale používa namiesto hnoja.
  • Pôda si udržuje teplo dlhšie, čo pomáha urýchliť organické kvasenie.
  • Pôda pod takouto „prikrývkou“ je menej zhutnená, čo znamená menej kopania na jar.
  • Pôda nie je vyčerpaná – to vám umožňuje znížiť rotáciu plodín v hriadkach

Regulácia buriny

  • Hriadky s burinami sa ošetrujú motykou alebo rovinnou rezačkou, burina sa reže nad koreňom a nevyplieva sa. Potom sa zrezané buriny zalievajú roztokom Oasis EM-1 v koncentrácii 1: 100 – 1: 500.
  • Rozklad všetkých odrezaných koreňov rastlín sa urýchli baktériami kyseliny mliečnej obsiahnuté v prípravku Oasis EM-1 . Zvýšená koncentrácia mikroorganizmov v pôde začne pôsobiť na rast všetkých semien burín.
  • Buriny po dávke mikroorganizmov rýchlo rastú a ak sa táto práca vykonáva na jeseň, burina odumiera príchodom prvých mrazov.
  • Preto je dôležité aby sa burina nestihla vysemeniť pred príchodom mrazu. Burinu môžete osekať a nechať voľne na hriadke alebo nechať vymrznúť.
  • Túto prácu môžete vykonávať aj skoro na jar, potom sadenice burín opäť prechádzajú osekávaním a zalievajú sa EM roztokom. Osekané korene sa intenzívne spracovávajú mikroorganizmami a zároveň rastú nové buriny.
  • Po niekoľkonásobnom opakovaní sa natrvalo zbavíte burín.
  • Napriek tomu je kontrola buriny na jeseň efektívnejšia.

Pre lepšiu orientáciu v oblasti EM-technológie si odporúčame prečítať aj súvisiace články:

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
1 331 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme