Tigrie orechy – zemné mandle – potravina plná živín, vhodná pre alergikov, vysoko cenená už za čias faraónov – recepty

V dnešnej dobe sa čoraz viac šíria civilizačné choroby z dôvodu nesprávnych stravovacích návykov. Dnešné potraviny už neobsahujú dostatok potrebných živín. Pri pestovaní plodín vo veľkovýrobe sa používajú herbicídy, insekticídy, fungicídy, desikanty, moridlá, regulátory, … ktoré ostávajú v rastline a zároveň likvidujú mikroorganizmy v pôde, ktoré zabezpečujú pretváranie živín z anorganických na organické.

Výsledky rozboru potravín Univerzity poľnohospodárstva v Gödöllő (Maďarsko) v rokoch 1966 a o 24 rokov neskôr – 1990:
– % pokles mikroprvkov: pšenica 50%, jačmeň 37,7%, kukurica, repa 75%, zemiak 86,7%
– % pokles vitamínov: hrášok 46,7%, mlieko 5%, kapusta 10%, mrkva 60%, paprika 12%

tabuľka poklesu živín v potravinách za 24 rokov

Preto konzumácia funkčných potravín, ktoré majú preukázateľný pozitívny vplyv na zdravie, sa stáva čoraz dôležitejšou.

Dokonalé biokapsuly

Medzi živinami najviac nabité potraviny patria materské mlieko a vajcia. Z rastlín sú to známe zelené potraviny ako spirulina, či kvasený včelí peľ – perga. Podobne nadupané, na Slovensku žiaľ menej používané, sú Zemné ​​mandle, známe tiež ako tigrie orechy (tigernuts), jedlý šachor, alebo chufa (čufa) – viac na wikipédii

tygrie-orechy-zemne-mandle

Čo sú zač tie zemné mandle?

Zemné mandle alebo tigrie orechy nemajú škrupinku, nerastú na stromoch a na rozdiel od ich názvu nemajú nič spoločné s mandľami ani orechmi. Zemná mandľa (Cyperus esculentus) je rastlina patriaca do čeľade trávovitých, ktorá na svojich koreňoch, rastúcich pod zemou, vytvára hľuzy od 6 do 25 mm. Používala sa ako liečivá potravina už pred tisíckami rokov v starovekom Egypte a Južnej Amerike, ako aj na Pyrenejskom polostrove. Túto skutočnosť dokazujú aj rôzne náhrobné nálezy u Egypťanov a Inkov. Už aj malá dávka (30g/deň) pokrýva významnú časť denných výživových potrieb človeka – slúži ako „jedlo na prežitie“!

Zemné mandle ako funkčné jedlo

Renesancia tigrích orechov začala v Amerike a Európe až v tomto tisícročí, pretože čoraz viac ľudí začalo venovať pozornosť zdraviu prospešnej výžive. Nakoľko zloženie a vlastnosti zodpovedajú trendom moderných funkčných potravín, odporúča sa pre čoraz viac diét. Existuje len málo potravín s tak hodnotným zložením, u ktorých sa preukázalo toľko pozitívnych vlastností. Preto ich preferuje aj moderná funkčná medicína. O dôležitosti zemných mandlí (tigrích orechov) hovorí skutočnosť, že v roku 2015 bola v USA vybraná ako jedna zo 7 najzdravších potravín. Rebríček zostavovali Brand Mark, Good House Keeping a televízia ABC „ Tigernuts selected as one of the 7 health foods for 2015 on ABC Eyewitness News”.

Prečo sú zemné mandle zdravou potravinou?

Zemné mandle sú biokomplexnou potravinou. Okrem špecificky aktívnych zložiek obsahuje aj množstvo tzv. sekundárnych látok (enzýmy, fytohormóny, vitamín E, biotín, flavonoidy, …), ktoré dokážu zabrániť rôznym škodlivým účinkom (v dôsledku nezdravej výživy väčšiny civilizácie) a pozitívne ovplyvniť ľudský tráviaci trakt a imunitný systém. Tigrie orechy sú zdrojom energie pre rýchlu regeneráciu organizmu (oproti rafinovaným a ináč spracovaným produktom s vysokým obsahom sacharidov a škrobu) bez vedľajších účinkov. Napriek tomu, že majú príjemne sladkú chuť, ich glykemický index je nižší.

Prečo sa v USA rozhodlo, že zemné ​​mandle sú jednou z najzdravších potravín?

1. Pre pomerne nízky obsah škrobu a sacharidov (asi 10% škrobu je takzvaný rezistentný škrob, ktorý sa nezúčastňuje na metabolizme uhľohydrátov v ľudskom tele) na rozdiel od rôznych obilnín a ryže.
2. Neobsahujú lepok.
3. Pre vysoký obsah vlákniny, ktorý prispieva k zníženiu glykemického indexu a glykemickej saturácie (odporúča sa aj pre diabetických pacientov). Vysoký obsah vlákniny pomáha riešiť problémy so zápchou.
4. Ideálne zloženie aminokyselín doplnené o vysoký obsah vlákniny umožňuje zvýšenú fermentáciu kyseliny mliečnej v hrubom čreve. Dokonca aj špeciálne aminokyseliny a niektoré vlákna môžu spustiť fermentáciu kyselinou maslovou, ktorá má priaznivý vplyv na flóru hrubého čreva a zabraňuje rakovine hrubého čreva.
5. Znižuje pocit hladu.

muka-zo-zemnych-mandli-tigrie-orechy

Obchod a viac info
klik na obrázok

6. Je na 100% bez alergénov.
7. Bez laktózy a kazeínu.
8. Priaznivý zdroj horčíka a draslíka (100 g produktu pokrýva 20% potreby horčíka u dospelých).
9. Bez orechov a lieskových orechov.
10. Nízka kalorická hodnota.
11. Bez GMO.
12. Potraviny s vysokým obsahom mastných kyselín, ideálne zloženie (vysoký obsah kyseliny olejovej, nízky obsah omega6, priaznivé množstvo omega 3 – ideálny pomer, vysoký obsah omega 9). Okrem toho má významný obsah vitamínov D, E, K2, A.
13. Nie sú známe žiadne nekompatibility s inými potravinami.
14. Príjemná chuť (podobná mandľovej, ale sladká).
15. „Mlieko“, ktoré sa z neho dá vyrobiť, umožňuje nahradiť mlieko kravské.
16. Má dobré vlastnosti pri pečení.

Použitie v kuchyni

Výrobky získané mletím hľúz očistených zemných mandlí (múky, strúhanky, …) sa dajú bežne použiť na pečenie, varenie a výrobu nápojov, müsli a iných granúl. V stredomorských krajinách sa tiež používa na výrobu nealkoholického nápoja známeho ako Horchata. Mandľové mlieko si môžete pripraviť veľmi jednoducho aj doma (ako alternatívu pri problémoch s intoleranciou na laktózu a kazeín) v mixéri s pridaním medu, alebo iného zdravého sladidla. Zo zemných mandlí sa dá urobiť nespočetné množstvo rôznych druhov keksov, koláčov, zákuskov, zmrzlín, … Ich neoceniteľnou výhodou je, že sa dajú použiť všade tam, kde potrebujeme nahradiť orechy, lieskové orechy a mandle, ako aj zmrzlinové a prášky do pečiva, …

smoothie-lievance-989747-freepixabay

Recepty

Krehké sušienky:

Palacinky zo zemných mandlí:

Čokoládové sušienky s mandľovou múkou – môžete použiť múku zo zemných mandlí – je sladšia:

Čokoládové pusinky z tigrích orechov:

Koláč zo zemných mandlí:

Bezlepkový čokoládový koláč:

Sušienky s čokoládou:

Recepty zo zemných mandlí a ich múk nájdete v maďarčine na nasledujúcich webových stránkach:
mojzeske.blogspot.com a paleokonyham.blogspot.com

Dr. Andor Ákos – rozhovor v maďarčine o benefitoch zemných mandlí:

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
2 958 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme