Kozie mlieko

Vhodnejšie kozie mlieko?

Tom Curtis

obrázok so súhlasom Tom Curtis / FreeDigitalPhotos.net

Tak ako na všetko v živote, aj na pitie kravského mlieka existuje viacero protichodných názorov. Prečo? Údajne už v minulosti chudobní ľudia pili tento nápoj málokedy, pretože ho odovzdávali ako poddanskú daň. Napriek tomu vraj bývali zdravší ako ich páni.

Aké sú názory druhej strany?

Pri nadmernom požití mlieka a hlavne syrov sa nám prekysľuje vnútorné prostredie. Na neutralizáciu pH potrebuje organizmus minerály. V prvom rade ich uvoľňuje zo zubov a kostí. Preto sa konzumentom mlieka a cukru kazia zuby a zhoršuje sa osteoporóza. Toto vysvetľuje prečo u konzumentov mlieka namerali vyšší obsah vápnika v moči ako bolo množstvo vápnika prijatého.

Človek je jediná živá bytosť, ktorá pije odlišné materské mlieko po celý svoj život. Ani si neuvedomuje, že ide proti zákonom prírody. Ak už mamičky nemôžu svoje dieťa dojčiť a ako náhradu podávajú svojim ratolestiam zvieracie mlieko, stimulujú tým vlastnosti, ktoré sú pre tieto živočíchy potrebné. Pri zvieratách je dôležitý hlavne rýchly rast končatín. U človeka je najvýznamnejší rozvoj rozumových schopností. V ľudskom tele laktózu (mliečny cukor) štiepi enzým laktáza. Tá sa začína vytrácať už  po odstavení dieťaťa. Človek teda nemá schopnosť spracovať laktózu pre svoje potreby.

O niečo lepšie je kozie mlieko, ešte lepšie kozí jogurt, alebo syr. Ale ak by sme ho konzumovali v rovnakom množstve a rovnaký čas ako kravské mlieko, dopracovali by sme sa k podobným problémom. Ďalšou ťažko stráviteľnou zložkou je mliečna bielkovina. Mlieko obsahuje hlien – mucín, ktorý sa usádza v telesných dutinách, črevách či pľúcach, vytvára ložiská, ktoré tvoria základ pre budúce cysty. Práve srvátka – pre mnohých odpadová časť – má schopnosť eliminovať z organizmu škodliviny, ktoré mlieko obsahuje.

Úplne najlepším mliečnym produktom je pravá nepasterizovaná ovčia bryndza, syr a žinčica, kvôli ich obsahu probiotických kultúr. Viac info z Výskumného ústavu mliekarenského.

ghi - viac info - klik na obrázok

ghi – viac info – klik na obrázok

Genialitou našich predkov je prepustené maslo GHI, z ktorého sa počas praženia odstránila mliečna bielkovina a mliečny cukor, takže ostal len tuk. GHI sa nepokazí ani pri izbovej teplote. Takto si naši predkovia uchovávali mlieko – maslo, lebo nemali chladničky. Takže ak Vám niekto povie, že voľakedy ľudia dojili každý deň mlieko, je to pravda, ale väčšinou z neho robili GHI. A to iba vtedy, ak si mohli dovoliť vlastniť kravu a iba ak tá krava mala teliatko.

Pre časopis Imidž 2006 Ing. Peter Tóth

Odporúčané knihy o výžive

Ďalšie články od Petra Tótha

Ďalší článok: Pravda o mlieku a Mlieko osteoporóze nepomôže

Viac info o masle GHI

Vláknina a probiotiká

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
5 026 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme