Test, ktorý môže zachrániť život

Kolorektálny karcinóm je civilizačné nádorové ochorenie, ktoré sa v súčasnosti tlačí stále viac do popredia. Jeho výskyt sa každým rokom zvyšuje a zároveň klesá vekový priemer pacientov. Východiskom sa javí prevencia, snaha čo najskôr zachytiť rané štádium ochorenia a dostatočná informovanosť verejnosti. Práve z týchto dôvodov sme sa rozhodli zabezpečiť jednoduchý prístup k testom na okultné krvácanie. Zvyšovať povedomie o ochorení, naučiť ľudí rozpoznať prvé príznaky a upozorňovať na potrebu skorej diagnostiky.

Kolorektálny karcinóm je rakovina hrubého čreva (kolon) a konečníka (rektum).

A aké sú rizikové faktory vzniku kolorektálneho karcinómu?

  • Vek – riziko rastie s vekom
  • Rodinné dispozície – ak niekto má príbuzných s rakovinou hrubého čreva, zvyšuje sa u neho pravdepodobnosť ochorenia.
  • Osobná dispozícia – riziko zvyšujú zápalové ochorenia hrubého čreva, polypózy, cukrovka, rakovina prsníkov, vaječníkov alebo maternice.
  • Strava – riziko zvyšuje nezdravá strava s vysokým obsahom živočísnych tukov, veľká spotreba červeného mäsa, vyprážané grilované jedlá, údeniny, nedostatočný príjem vitamínov A, D, C, E, kyseliny listovej, stopových prvkov (najmä selénu a vápnika), vlákniny, probiotík a prebiotík.
  • Životný štýl – nedostatočná fyzická aktivita a obezita (najmä brušná) prispievajú k vzniku karcinómu.
  • Alkohol, fajčenie.
  • Stres – chronický stres znižuje imunitu, čo má takisto vplyv na tvorbu rakovinových ochorení.

To, že sa nájdete v jednej alebo vo viacerých skupinách rizikových faktorov, ešte neznamená, že budete mať rakovinu hrubého čreva a konečníka. Avšak ľudia, ktorí nepatria ani do jednej skupiny, majú niekoľkonásobne nižšiu pravdepodobnosť ochorieť.

Prevencia pomáha!

Z rizikových faktorov si vieme odvodiť, aké budú zásady prevencie kolorektálneho karcinómu. Dôležité je si uvedomiť, že tomuto ochoreniu sa dá účinne predchádzať. Odborníci tvrdia, že zmenou životného štýlu a pravidelnými kontrolami by sa dalo zabrániť vzniku rakoviny až u polovice pacientov!

Príznaky kolorektálneho karcinómu

Všetky príznaky závisia od veľkosti nádoru a jeho umiestnenia v priestoroch hrubého čreva alebo konečníka. U každého pacienta sú prejavy osobité, môžu sa objavovať nepravidelne a nezáleží na ich počte. Veľmi často sa ochorenie až do pomerne neskorého štádia neprejavuje vôbec. Napriek tomu patrí kolorektálny karcinóm k ochoreniam, ktoré sa vedia prezradiť už v skorom štádiu, keď je ešte úplne vyliečiteľný. Ako? Odhalí ho test na stanovenie skrytého krvácania v stolici.

Princíp je tento – takmer 80 % nádorov začne rásť na vnútornej strane sliznice hrubého čreva v podobe malých výrastkov, tzv. polypov. Ide o nezhubné nádory, ktoré pribúdajú s vekom a ak sa objavia včas, dajú sa odstrániť aj bez operácie. Ak sa však zanedbajú, môžu sa zvrhnúť na karcinóm. Polyp aj karcinóm často krvácajú a uvoľňujú do stolice malé množstvá krvi. Môže ísť o mikroskopické kvapôčky, ktoré voľným okom ani nezbadáte. Krv sa dá v stolici objaviť pomocou testu na stanovenie skrytého krvácania. Znamená to teda, že test umožňuje odhaliť už štádium polypu – nezhubného výrastku, a zabrániť tak samotnému vzniku rakoviny.

Až 90 % karcinómov sa dá objaviť pomocou jednoduchého testu na okultné (skryté) krvácanie! Imunologický test, ktorý ponúka Finclub, je bezbolestný a veľmi jednoduchý. Môže si ho urobiť každý sám doma a sám si ho aj vyhodnotí.

POSTUP

1. Vzorku stolice dajte do suchej a čistej nádoby, alebo na čistý suchý papier (stolica z toalety nie je vhodná na odber).

2. Odskrutkujte uzáver na skúmavke. Dajte pozor, aby ste neodlomili hrot na uzávere a držte nádobku tak, aby ste nevyliali tekutinu.

3. Z vnútornej strany zeleného uzáveru vyčnieva tyčinka so závitom na konci. Ponorte koniec tyčinky (celý závit) do 3 rôznych častí stolice. Kúskom toaletného papiera utrite koniec tyčinky tak, aby zostalo iba malé množstvo stolice v ryhách závitu. Na test postačuje množstvo stolice zachytené v ryhách závitu!

4. Ponorte tyčinku so zachytenou stolicou do skúmavky, pevne zaskrutkujte a potom obsah skúmavky premiešajte silným trepaním.

5. Vyberte testovaciu platničku z ochranného obalu.

6. Držte odberovú skúmavku hrotom dohora a zelený hrot odlomte. Nakvapkajte 2 kvapky do menšej oválnej jamky označenej S na testovacej platničke. Čakajte, kým sa objaví zafarbená čiara (čiary) vo väčšom okienku označenom CT. Výsledok odčítajte 5 minút po nakvapkaní. Neodčítajte výsledok po viac ako 10 minútach.

Kto by sa mal otestovať?

  • bezpríznakoví jedinci nad 50 rokov, aspoň 1x za 2 roky (ideálne raz ročne)
  • bezpríznakoví jedinci nad 40 rokov, ktorí sú príbuzní I. stupňa (t.j. rodičia, deti a súrodenci) pacientov, u ktorých bol zistený kolorektálny karcinóm – v intervale 1x ročne
  • pacienti, u ktorých bolo zistené iné rakovinové ochorenie, najmä pacientky s nádorom prsníka alebo vaječníka nezávisle od veku – 1x ročne

Pokiaľ je výsledok testu negatívny, máme rok pokoj a môžeme sa venovať prevencii. V niektorých prípadoch však môže byť test aj falošne negatívny. Preto, ak máte čo len najmenšie podozrenie, urobte si test 2 – 3x za sebou (2 – 3 stolice po sebe).

Pozitívny test ešte neznamená rakovinu!

Ak je výsledok testu pozitívny, nemusí to znamenať, že má človek rakovinu. Príčinou pozitivity môžu byť akékoľvek iné krvácania v tráviacej dutine, napr. hemoroidy, trhlinky v konečníku, dráždivé hrubé črevo, divertikle hrubého čreva, Crohnova choroba, ulcerózna kolitída, užívanie niektorých liekov, zápaly žalúdka a i.

Pozitívny test však poukazuje na problém, ktorý treba riešiť. Je nevyhnutné navštíviť všeobecného lekára, ktorý naplánuje ďalší postup. Zvyčajne nasleduje kolonoskopické vyšetrenie, ktoré vo väčšine prípadov určí presný zdroj krvácania. Ak sa preukáže, že ide o karcinóm, nastupuje liečba.

Šanca na uzdravenie pacientov závisí od štádia ochorenia. Karcinóm v skorom štádiu má vynikajúcu prognózu. Je dostupných niekoľko možností liečby. Samozrejme, že po diagnostikovaní ochorenia dochádza v živote k mnohým zmenám a ťažkým situáciám. Je treba nájsť ľudí, o ktorých sa môžme oprieť, ktorí pomôžu, vypočujú, navodia „pozitívne myslenie“. Kladný pohľad do budúcnosti a dobrý duševný stav výrazne pomáha pri liečebnom procese!

Rakovina hrubého čreva a konečníka je zákerné ochorenie, ktorého výskyt za posledné roky prudko stúpol. Napriek tomu, že ide o pomerne dobre liečiteľný problém, sú štatistiky tohto ochorenia alarmujúce. Je tomu tak najmä kvôli nezdravému životnému štýlu, neskorej diagnostike a nedostatočnej informovanosti ľudí. Pritom často stačí 10 minút na jeden jednoduchý test. Desať minút, ktoré niekomu môžu zachrániť život…

Autor: Ing. Lucia Šindelková

„Jedná se o úžasnou techniku a co dokážou lékari, když chtejí. Z druhé strany, i když mistrne provádejí operaci, se bohužel témer nesetkáme se zájmem o nalezení prícin nemoci. Logicky pak pricházejí neustálé recidivy. Je zde také patrný špatný prístup ke stravování (vetšina lidí o zdravém stravování nechce ani slyšet, i když se strave pricítá nejvetší podíl na vetšine nemocí). Otylost dívky na snímku, umelý interiér „prozárený“ pocítacovou technikou atd., jsou jen dalšími návody, jak tento hrozivý osud podporovat! Verte neverte, myslíme, že silná víra, o které se zminuje „hrdinka“ poradu, nepomuže bez vlastního pricinení. Menit pak zabehnutý pohodlný život po vzoru moderního prumyslu na poslední chvíli, je opravdu težké. A at se nám to líbí nebo ne, tyto miliónové operace musí platit i ti, kterí o své zdraví dbají jak stravou, tak vhodnými aktivitami.“

Autor: Otta Reis

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
30 734 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme