Veľkonočné recepty pre vegetariánov

VELIKONOČNÍ NÁDIVKA S UZENÝM TEMPEHEM A KOPŘIVOU

jannoon028

obrázok so súhlasom jannoon028 / FreeDigitalPhotos.net

Jáhly (po Slovensky pšeno) vařené cca 30 min. v poměru 1:3 se špetkou soli smícháme s uzeným tempehem/tofu, nakrájeným na drobné kousky, cibulkou osmahnutou na oleji a spařenými a nadrobno nakrájenýmki listy kopřivy.

Nádivku můžeme buď pouze napěchovat do formy vylité studenou vodou, nechat vychladnout a vyklopit, nebo nechat krátce zapéct ve formě vymazané olejem a vysypané kukuřičnou strouhankou.

VELIKONOČNÍ NÁDIVKA II.

V hrnci uvaříme hustší kukuřičnou polentu. Na pánvi osmahneme cibulku a pórek, pak přidáme spařenou nasekanou kopřivu. Na posledních pár minut ještě pokrájený tofu salám.

Smícháme polentu se směsí z pánve a dáme zapéct v kameninové formě nebo na plechu.

VELIKONOČNÍ NÁDIVKA III.

Postup je obdobný jako v předchozích variantách, ale vařené obilí zčásti nahradíme pokrájeným celozrnným pečivem (může být i starší, protože se v obilí rozmočí), promícháme a dáme opět zapéct.

Na zelených přísadách rozhodně nešetřete, zvláště u této pečivové verze! Vyzkoušejte také různé bylinkové a zeleninové koření (majoránku, česnek, bazalku, tymián atp.).

KONDIMENT Z DIVOKÝCH ZELENIN SE SÓJOVOU SMETANOU

Na 1 balení smetany potřebujeme šťávu z 1 citrónu, lehce našleháme dřevěnou vidličkou a nakonec opatrně zamícháme pokrájené listy divokých zelenin.

TEMPURA

Mnohé z divokých zelenin jsou v této úpravě výborné, vyzkoušejte např. listy či květy pampelišky nebo květy černého bezu.

Těstíčko na tempuru připravíte z jemné celozrnné mouky, špetky soli a vody, pokud budete dělat tempuru z černého bezu, nesmí být těsto moc husté, květy by se pak slepily dohromady.

Zeleninu ponořte do těstíčka a vložte do silné vrstvy rozpáleného oleje.

JAKOBY ŠPENÁT

V hrnci s trochou vroucí vody spařte kopřivu nebo jiné zelené lupení (cca 10 min.). Mezitím v jiném hrnci osmahněte cibulku a česnek na oleji.

Scezenou kopřivu vložte na cibulku, promíchejte a rozmixujte tyčovým mixérem. Dochuťte solí a sojovkou.

Tip: Nejjemnější špenát se dá udělat z listů mangoldu (ty na záhoně dorůstají od jara do podzimu a v zimě nezmrznou!), ovšem kopřivový si s ním v chuti nijak nezadá.

POLÉVKY Z DIVOKÝCH ZELENIN

Na jejich ochucení je lepší použít miso než sůl, některé z nich po ochucení solí zhořknou.

Jako základ polévek je vhodné použít jarní cibulky, pórek, ale i jakoukoli jinou zeleninu.

Vyzkoušejte polévku ozdobit květy sedmikrásky, jíme přeci i očima!

LETNÍ OSVĚŽUJÍCÍ SALÁT

Nastrouhaná mrkev a jablko, na drobné kousky pokrájený pomeranč (pro horké letní dny), najemno posekané listy mladé pampelišky, přidáme několik kapek umeocta, promícháme a podáváme.

Na závěr pár doporučení:

Zeleninu trhejte v netoxickém prostředí.

Je lepší zpracovat ji čerstvou.

Některé druhy jsou chuťově velmi výrazné, a jsou tedy lepší na přípravu kondimentu nebo je přidáváme v menším množství. Ale např. pampelišky nebo kopřivy se dají díky jemné chuti připravit ve větším množství jako „špenát“
Kromě pampelišky a sedmikrásky jsou uvolňující.

Mezi divoké zeleniny patří mnoho těch, které jsou považovány spíš za plevel nebo krmení pro domácí zvířata, ale rozhodně stojí za to je vyzkoušet.

Připravili: Katka Bendová a zbytek redakce Zrnění

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
6 022 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme