Šungit: léčivý čertův kámen

Když se nám kameny usadí v těle, obvykle s námi pěkně cvičí. Ledvináři a žlučníkáři by mohli vyprávět. Pokud ovšem kameny využijeme zvenčí, mohou svou silou některé nemoci odloudit jako ten nejlepší lékař. V tomto případě však zapomeňte na žulu, opuku nebo pískovec ze zahradní dlažby. Léčebné účinky má „šutr s velkým Š“, dvě miliardy let starý šungit, chcete-li shungit.

Záhada jménem šungit

Je to kámen jako každý druhý, černá barva, běžný hrubý povrch, člověk by s ním nejraději přiložil pod kotel, jak moc je podobný černému uhlí. Přesto je to unikát, nad které v kamenné říši není. Nikdo neví, kde se vzal. I vědci se dohadují nad jeho možným kosmickým původem, to proto, že obsahuje mimozemské molekuly jako meteority, tzv. fullereny. Ty svým objevitelům vynesly dokonce Nobelovu cenu, protože je lze úspěšně využít třeba jako součást léků na AIDS.

Protože je umělé vytvoření fullerenů značně nákladné (až devět set dolarů za gram), je naleziště šungitu s obsahem přírodních fullerenů skutečnou senzací. Menší pozdvižení však vyvolává fakt, že takové ložisko je jen na jednom místě na Zemi, a to v Karélii, v severozápad­ním Rusku.

Stáří tohoto minerálu je vědci odhadováno na dvě miliardy let, v nejstarších vrstvách země bujel a sílil, aby se coby nejstarší minerál na planetě obsahující uhlík podělil o své léčebné účinky.

Šungit zbaví vodu i ropy

Už v roce 1709 byla moc šungitu doceněna. Tenkrát mezi sebou sváděli bitvu u Poltavy Švédi s Rusy. Díky špatnému zásobování byli vojáci nuceni pít vodu ze znečištěných nádrží a Švédi brzy se střevními problémy odpadli. Traduje se, že ruská armáda si na popud svého cara do této vody přidávala šungit, a proto v plné síle boj vyhrála.

I dnes se šungitem voda vylepšuje, zvláště v Norsku, Švédsku, ale i v Americe. Zalijete-li šungit vodou, desinfikuje ji a čistí, mění její energetickou i informační strukturu a obohacuje ji o stopové prvky.

Česká firma Carbongate, která se zabývá výzkumem šungitových hornin, v praxi uplatnila šungit při dekontaminaci ploch znečištěných ropnými deriváty.

Šungit lze uplatnit pro čištění vody např.:

  • v bazénech
  • ve studnách
  • ve vodojemech
  • úpravnách pitné vody pro města a obce (mají jí i v Moskvě a Petrohradu)
  • pro čištění odpadních vod z nemocnic

Pro jeho využití hovoří i skutečnost, že je nerozpustný a při procesech čištění nedochází k úbytku jeho hmoty, uvádí firma Carbongate.

Zhruba 100 g šungitové drti, případně jeden kamínek střední velikosti stačí na úpravu 1,5–2 litrů pitné vody. Před prvním použitím šungitu je nutná očista pod tekoucí vodou.

Z kamene mast, na nemoci past

Kámen má ale i další využití. Obklady z šungitové vody či šungit v přírodní masti si našly své pevné místo mezi přípravky pomáhajícími v boji s různými chorobami.

Šungit pomáhá při:

  • osteochondróze
  • bolestech zad
  • bolestech svalů
  • zánětech míšních nervů
  • artritidě
  • artróze různého původu
  • ekzémech
  • lupénce
  • akné
  • popáleninách
  • hojení jizev
  • proleženinách
  • gastritidě
  • nachlazení
  • žlučníkových a ledvinových kamenech
  • cukrovce

Šungitové krémy deklarují protizánětlivé a hojivé účinky, dokážou odstranit otoky, zmírnit bolest a zvýšit mikrocirkulaci krve ve tkáních. Šungitová pasta na klouby zase zabraňuje ukládání soli v kloubech, má silné tonizující, protizánětlivé a baktericidní účinky.

Pro představu – za šungitový krém, balzám nebo pastu na klouby zaplatíte obvykle něco málo přes dvě stě korun.

Co všechno z šungitu vyrábí?

Šungit je sice hornina, která v původní nakutané formě nemá šanci jakkoliv zaujmout, ale jen co se dostane pod ruku šikovného umělce, je k nepoznání. I opracovanému šungitu se připisují léčivé účinky. Originální šperky ochrání před negativními vlivy a dodají vnitřní sílu.

„Ačkoliv je karelský šungit opracován, neztrácí pranic za svých účinků. Ve formě pyramidy pohlcuje elektromagnetické záření a ruší geopatogenní zóny. Mimořádně účinné je umístění pyramidy do blízkosti mikrovlnných trub, televizí a počítačů, kde pohltí veškeré rušivé záření, které může stát za vaším dlouhodobým podrážděním či únavou,“ říká Irina Vobliková, která šungit do České republiky dováží přímo z Karélie.

Pozor si však dávejte na napodobeniny šungitu, originál je jen jeden. Místem původu musí být vždy Karélie. Mnozí dodavatelé dodávají ke kamenům i certifikáty.

Šungitové komnaty

Lidé si pro blahodárný vliv léčivých kamenů pořizují i šungitové obložení místností. Podobný princip se uplatňuje také v tzv. šungitové komnatě. První taková vznikla v dětském alergologickém sanatoriu Čajka v ruské Soči. Celý jeden pavilon tam tehdy obložili šungitovými kameny a lékaři zaznamenali rychlý ústup nemocí u malých pacientů, kteří v něm krátkodobě pobývali. Zvýšila se u nich efektivnost tradiční léčby, snížila se frekvence nemocí z nachlazení a zlepšil celkový zdravotní stav. Šungitové komnaty najdete po celém světě.

V ČR už máme také první vlaštovku, je v Brně. Ve srovnání se solnými jeskyněmi návštěva šungitové komnaty vychází finančně na stejno. Při porovnání s horou soli ale šungit vyhrává. Už pro svou jedinečnost a zároveň mnohostrannost využití v léčbě řady nepříjemných nemocí.

Zdroj:vitalia.cz

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
6 278 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme